Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat Hemen Keşfet

Haftanın Fırsat Ürününde özel indirime ek %10 indirim Hemen Keşfet

En yeni Dr. Brown's ürünleri Hemen Keşfet

Yürümeye Yeni Başlayan Çocuğunuz İçin Sağlıklı Beslenmeyi Teşvik Edecek İpuçları

Ebeveynler birçok sevinci ve zorluğu birlikte yaşar. Bir ebeveynin karşılaştığı en yaygın sorunlardan biri ise yemek yemeyi reddeden yürümeye henüz yeni başlamış çocuğuyla uğraşmaktır. Küçük çocuğunuzun tabiri yerindeyse bir anlamda ''yemek grevine'' başlaması ebeveynler için endişe ve hayal kırıklığı kaynağı olabilir, ancak emin olun ki bu, yeni yürümeye başlayan birçok çocuk için tamamen normal bir aşamadır. Yine de her ne kadar ebeveynlere bunun normal olduğunu söylense de bu açıklama yeterince tatmin edici olmadığı müddetçe hiç söylenmemesi ile aynı düzeyde etkilidir. Bu sebeple bunun neden olduğunu, bu duruma nasıl yardımcı olabileceğinizi ve çocuğunuzun yemek zamanlarını nasıl keyifli hale getirebileceğinizi keşfedeceğiniz bu bilgilendirici yazıyı Dr.Brown's olarak sizlere hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.

Mevcut Durumun Nedenlerini Anlamalısınız

Bebeklik dönemi büyük geçişlerin yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde çocuklar, aynı anda pek çok yeni şeyi keşfeder ve öğrenirler. Çevrelerindeki dünyayı ve bu dünyadaki yerlerini keşfetmeleri de tam olarak bu döneme denk gelir. Bu da çoğu zaman küçük çocukların ünlü olduğu o güçlü iradeyi ve bağımsızlığı ortaya çıkarabilir. Bu davranışın yeme alışkanlıklarına yansıması da oldukça mantıklıdır. Bu durumda çocuğunuz artık yemek zamanı telaşlanmaya başladığında, onun zihninde ve bedeninde gerçekleşen muhtemel değişiklikler de şunlardır:

Büyümenin Yavaşlaması

Bebekler hızlı bir şekilde büyürken, yeni yürümeye başlayan çocuklar genellikle her yıl yalnızca 4 veya 5 kilo alacaktır. Eskisi kadar hızlı büyümedikleri için de eskisi kadar kaloriye ihtiyaç duymayacaklardır.

İştah değişiklikleri

Büyüme genel olarak yavaşlayabilir, ancak bu süreçte diş çıkarma ve daha hareketli olma gibi normal gelişimsel dönüm noktalarının yanı sıra bazı büyüme atakları da olması muhtemeldir. Bu değişiklikler sırasında küçük çocuğunuzun iştahı dalgalanacaktır. Bu süreçten geçen çocuklar bir gün önlerine çıkan her şeyi, ertesi gün ise çok azını yiyebilirler.

Sıklıkla Yaşanan Dikkat Dağınıklıkları

Yürümeye yeni başlayan çocuklar öğrenmek, oynamak, koşmak ve eğlenmekle fazlasıyla meşgul olurlar. Gün içerisinde onlar için pek çok heyecan verici olay yaşanırken dikkatlerinin dağılması ve yemeğe olan ilgilerinin geçici olarak kaybolması da fazlasıyla kolaydır.

Tercihlerin geliştirilmesi

Yürümeye yeni başlayan çocuklar yeni şeyler keşfederken aynı zamanda yeni tatlar ve tercihler de keşfederler ve bu da onların daha önce hoşlandıkları yiyecekleri reddetmeleriyle sonuçlanabilir. Bu keşif, gelişimlerinin normal bir parçasıdır ancak bazen yemek masasında öfke nöbetlerinin yaşanmasına da yol açabilir. Çünkü tercihlerinin değiştiğini ifade edecek sözcükleri maalesef ki her zaman bulamazlar.

Bağımsızlık arzusunun Ortaya Çıkması

Yemek zamanı kavgaları genellikle yürümeye yeni başlayan çocukların yediği şeyler üzerinde bir miktar kontrole sahip olduklarını fark ettiklerinde ortaya çıkar. Sırf bağımsızlıklarını savunmak istedikleri için kendilerini beslemek isteyebilir veya ne tür yiyecek yedikleri konusunda fikirlerini değiştirebilirler.

Yürümeye Yeni Başlayan Çocukları Yemeye İkna Etmek İçin Gereken İpuçları

Yürümeye yeni başlayan bir çocuğun enerji ve büyüme için gerekli besinleri alabilmesi için günde 1.000 ila 1.400 kaloriye ihtiyacı vardır. Bu, gün boyunca üç ana öğün ve birkaç atıştırmalık şeklinde dağıtılabilir. Ancak yürümeye yeni başlayan bir çocuğun yeme alışkanlıkları tahmin edilemez olabileceğinden işler her zaman planladığınız gibi gitmeyecektir. Çocuğunun yeme düzeni bozulduğunda bir ebeveynin yapabileceği en iyi şey sabırlı olmaktır. Bu konuyu kendi içinizde veya ev ortamında çok fazla büyütmeyin. Muhtemelen küçük çocuğunuz da bunu yapmayacaktır. Ancak panik bir insansanız ve bu konuda ne yapacağınızı bilmiyorsanız o zaman yemek grevi sırasında soğukkanlılığınızı korumanıza yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

Bir rutin oluşturun

Yürümeye yeni başlayan çocuğunuzun yemek zamanını tahmin etmesine yardımcı olmak için düzenli yemek ve atıştırmalık zamanları belirleyin. Bu üç öğünü ve sağlıklı atıştırmalıkları düzene oturtmayı deneyin ancak zorlamayın. Siz hareket halinde olsanız bile çocuğunuz acıktığında muhakkak bir şeyler atıştıracaktır. Bu sebeple yemek zamanı yemek yememesini çok da fazla dert etmeyin.

Yiyecekleri çeşitlendirerek sunun

Çocuğunuzun çok yönlü bir beslenme almasını sağlamak için farklı besin gruplarından çeşitli besleyici yiyecekler alın. Meyveleri, sebzeleri, tam tahılları, yağsız proteinleri ve süt ürünlerini de bu yiyeceklere dahil edin. Hiçbir şeyi zorlamadan ancak sağlıklı tüm besinleri yemesi için ona tekliflerde bulunun. Küçük çocuğunuz reddetse bile seçenekler sunmaya devam edin. Çocuğunuzun yeni bir yiyeceği kabul etmesi için yaklaşık 8 ila 10 kez yeni bir besine maruz kalması gerekebilir.Bu da süreç içerisinde özellikle ebeveynlerin sabırlı olmaları gerektiğini ortaya koymaktadır.

Rol model olun

Yürümeye yeni başlayan çocuklar taklit ederek öğrenirler, bu nedenle çeşitli sağlıklı yiyecekleri kendiniz de yediğinizden emin olun. Sizin veya diğer aile üyelerinin farklı yiyeceklerden hoşlandığını görmek, çocuğunuzu yeni şeyler denemeye teşvik edebilir.

Sunum konusunda yaratıcı olun

Yürümeye yeni başlayan çocuklar genellikle görsel olarak çekici yiyeceklere ilgi duyarlar. Yemekleri daha heyecanlı hale getirmek için farklı şekiller, renkler ve dokularla denemeler yapabilirsiniz. İlgilerini çekmek için kurabiye kalıpları kullanabilir veya yiyecekleri eğlenceli şekillerde hazırlayabilirsiniz.

Çocuğunuzu yemek hazırlığına dahil edin

Çocuğunuzu yemek planlama ve hazırlama sürecine dahil etmek, onu yemek yeme konusunda daha fazla heyecanlandırabilir. Yine aynı sebeple çocuğunuzu market alışverişine götürün ve sepete koyacağınız meyve ve sebzeleri seçmenize yardım etmesine izin verin. Evde sebze yıkamak, malzemeleri karıştırmak veya masayı kurmak gibi basit görevlerde size yardımcı olmasına izin verin.

Yemek zamanlarını keyifli hale getirin

Yemek sırasında sakin ve olumlu bir ortam yaratın. Ekranlar veya oyuncaklar gibi dikkat dağıtıcı şeyleri bir kenara bırakın ve çocuğunuzla etkileşime girmeye odaklanın. Tüm aileyle sohbeti teşvik edin ve onlara yemek yemeleri için baskı yapmadan nazikçe teşvik edin.

Yemek Yemeyi Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Bunun için aşağıdaki önerileri uygulamayı deneyebilirsiniz. Elbette her ailenin dinamiği farklıdır ancak genel anlamda aşağıdaki durumların işe yaradığını unutmamak gerekir.

Parmak yiyecekler servis edin

Yürümeye yeni başlayan çocuklar genellikle kendilerini besleme bağımsızlığının tadını çıkarırlar. Küçük meyve parçaları, pişmiş sebzeler veya tam tahıllı krakerler gibi, onlar için kolayca yenilebilecek, besleyici gıdalardan lokma büyüklüğünde porsiyonlar sunun.

Dip sosları ve diğer sos çeşitlerini kullanın

Sebzeleri veya tam tahıllı atıştırmalıkları daha çekici hale getirmek için humus, yoğurt veya fındık ezmesi gibi sağlıklı soslar kullanın. Bunları çocuğunuzun küçük parmaklarının işini kolaylaştıracaktır :) Yiyecekleri yürümeye yeni başlayan çocuklar için uygun boyuttaki kaplarda sunmak, yemek zamanlarına bir oyun unsuru ekleyebilir ve yürümeye başlayan çocuğunuzu yeni yiyecekleri denemeye teşvik edebilir.

Yiyecekleri yaratıcı bir şekilde düzenleyin

Yiyecekleri şekillerine göre düzenleyerek veya farklı malzemeler kullanarak yaratıcı şekiller oluşturmayı deneyin; örneğin gülen yüzler oluşturarak yenilebilir sanat eserleri yaratabilirsiniz. Renkli bir tabak yemek zamanlarını daha heyecanlı hale getirebilir ve çocuğunuzu yemek yemeye teşvik edebilir.

Sınırlar dahilinde seçenekler sunun

Yürümeye yeni başlayan çocuklar genellikle biraz kontrole sahip olmaktan hoşlanırlar. Bu sebeple kendilerini özel hissetmeleri için onlara eğlenceli bardaklar ve tabaklar vermek oldukça işe yarayan bir taktiktir. Kendilerini güçlü hissetmelerine yardımcı olmak için makul bir aralıkta seçenekler sunmak ise bu durumun etkisini daha güçlü kılacaktır. Örneğin yemeklerinde brokoli mi yoksa havuç mu tercih edeceklerini sorun.

Yemek grevindeki yürümeye yeni başlayan bir çocukla uğraşmak oldukça zor olabilir ancak bunun geçici bir aşama olduğunu unutmamalısınız. Davranışlarının ardındaki nedenleri anlayarak ve bazı basit ipuçlarını ve püf noktalarını uygulayarak, küçük çocuğunuzun sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesine ve yemek zamanlarını keyifli hale getirmesine yardımcı olabilirsiniz. Sabırlı olmayı, olumlu bir rol model olmayı ve çocuğunuzun beslenmesiyle ilgili endişeleriniz varsa çocuk doktorunuza danışmayı unutmayın. Bu ve benzeri tüm yazılarımıza web sitemizde yer alan bloglar sekmesinden ulaşabilir, çocuğunuzun ihtiyaç duyacağı tüm malzemeleri tüm ürünlerimiz arasından keşfedebilir ve sormak istediğiniz tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Dr.Brown's size ve küçük ailenize afiyet dolu günler diler! :)

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.