Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat Hemen Keşfet

23 Nisan'a Özel Tüm Ürünlerde Sepette %23 İndirim!

Yürümeye Yeni Başlayan Bebekler İçin Beslenme İpuçları

Sağlıklı Yemek Fikirleri ve Sağlıklı Bir Okul Öğle Yemeğinde Paketlenmesi Gerekenler

Okul tatildeyken, ailenizin sağlıklı beslenmesini sağlamak adına zaman bulmak zorlaşıyor. Özellikle de öğle yemeğinde yemek seçenler için. Ancak çocuğunuza okuldan önce, okul sırasında ve okul sonrasında besleyici yiyecekler almak, sınıf içinde ve dışındaki başarısının anahtarı olabilir.

İdeal yemek, karbonhidratlar ve protein gibi besleyici yoğun gıdaların karışımına sahip olan yemeklerdir. Bunların tamamının tüketildiği ideal yemekler aynı zamanda dengeli yemekler olarak da adlandırılır. Özellikle günün ilk öğünü olan kahvaltıda çocuğunuzun dengeli bir öğün geçirmesini sağlamak için önceden plan yapabilir ve buna uygun yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Güne proteinle başlamak, çocuğunuza gün boyunca harcayacağı sürdürülebilir enerjiyi verir ve sabah ortasında ani inişler ve çıkışlar yaşamasını engeller.

 

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar İçin Kahvaltı

Kahvaltı öğünündeki kompleks karbonhidratlar, biraz protein ve biraz yağ içermelidir. Meyve ve az yağlı süt de unutulmamalıdır. Çünkü bunlar yemeğin temel bileşenleridir.

Sağlıklı bir kahvaltı örneği:

  • Fıstık ezmeli tam tahıllı dilim ekmek
  • Bir bardak süt
  • Dilimlenmiş bir meyve

Çocuğunuz kahvaltıya direniyorsa, meyveli yoğurt kapları veya elmalı fıstık ezmesi gibi hızlı yiyecekler deneyebilirsiniz. Bunlar, bir gece önceden yeniden kullanılabilir kaplarda bir araya getirilebilir. Böylelikle sabah yemeye hazır hale gelmiş olurlar. Çocuğunuzu yemek planlamasına dahil etmek, bu süreçte yönetebilme duygusuna sahip olacağından daha iyi beslenmesine yardımcı olacaktır.

 

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar İçin Öğle Yemeği

Öğle yemeği için çocuğunuzla birlikte okul öncesi öğle yemeği seçeneklerini gözden geçirebilirsiniz. Öğle yemeğini evden paketlemeyi seçerseniz, mutlaka her yiyecek grubundan bir şey eklemeye çalışın.

Besleyici bir öğle yemeği örneği:

  • 1 dilim %100 kepekli ekmek veya tam buğday ekmeği
  • Izgara tavuk veya kavrulmuş hindi gibi bir yağsız et grubu
  • Bebek havuç gibi küçük ve hızlı tüketilebilir meyve veya sebzeler
  • Yoğurt veya bir karton süt gibi az yağlı süt ve süt ürünleri
  • Avokado, ayçiçeği çekirdeği yağı, fıstık ezmesi veya badem yağı gibi sağlıklı bir yağ

Meyve suyunu sınırlayarak ve su veya süt seçerek çocuğunuzu akıllıca içmeye teşvik edebilirsiniz. Bir kurabiye veya bir parça çikolata da çocuğunuz için öğle yemeğinde ara sıra eğlenceli bir ikram olabilir. Üstelik böylelikle çocuğunuz sağlıksız abur cuburlara da yönelmeyecektir.

 

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar İçin Okul Sonrası Atıştırmalıklar

Çocuğunuz okuldan eve geldiğinde veya ders dışı etkinliklere başlamadan önce zihnini canlandıracak ve daha iyi düşünmesini sağlayacak sağlıklı ve güçlü atıştırmalıklar bulundurun.

Bazı okul sonrası sağlıklı atıştırmalıklarına örnekler:

  • Sebzeli küçük sandviçler
  • Pişmiş pirinç, siyah fasulye ve biraz rendelenmiş peynir ile sarma gibi tam buğday sargıları
  • Haşlanmış yumurta tekneleri (Haşlanmış yumurtayı ikiye bölün, ucuna bir dilim peynir 'bayrağı' olan bir kürdan koyun ve işte kolaylıkla elde ettiğiniz bir adet yelkenli!)
  • Fıstık ezmeli, muz dilimli ekmek
  • Sağlıklı, düşük şekerli karışımlar

Masaya taze meyve koyun ve buzdolabını süzme peynir ve yoğurt gibi az yağlı süt seçenekleriyle doldurun. Böylelikle sunduğunuz seçeneği beğenmediği zaman bile buzdolabını açarak onun yerine farklı bir şey tercih etmek istediğinde de sağlıklı bir öğün tercih edebilecektir.

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar İçin Akşam Yemeği

Akşam yemeği de tıpkı diğer öğünlerde olduğu gibi tüm besin gruplarını içermelidir. Çocuğunuz herhangi bir akşam yemeğini yemek istemiyorsa, kısa sipariş aşçısı olmayın. Çocuğunuzun tabağına, sadece bir kaşık akşam yemeği veya bir kaşık sebze de olsa yiyeceği bir şey koyun. Ancak sizin ona sunduğunuz sağlıklı öğünü yemiyor diye sağlıksız bir öğünü önüne koymayın.

Sağlıklı akşam yemeklerine bazı örnekler:

  • Fasulye veya biraz tavuk, domates sosu ve sote brokoli ile tam tahıllı makarna
  • Fırında tatlı patates ve yanında başka bir sebze ile kızarmış tavuk
  • Rulo akşam yemeği, kuskus ve yeşil fasulye ile fırında kızarmış balık

Araştırmalar, ebeveynlerin yaklaşık %20'sinin 2-5 yaş arası çocuklarının seçici yiyiciler olduğunu söylediğini gösteriyor. Peki bu durumda bir ebeveyn, yürümeye başlayan çocuğunun bunu aşmasını beklerken ne yapabilir? Elinizde seçici bir yiyici varsa, bir çocuğun bazen bir besine denemeden önce 15-20 kez maruz kalması gerektiğini unutmayın, bu nedenle farklı besinler deneyerek ona iyi bir örnek olun. Bu durumu sıkılmada ve yorulmadan tekrarladığınız takdirde çocuğunuzun yemek seçme huyunun zamanla azaldığını görebilirsiniz.

Aileniz için sağlıklı beslenmeyi modellemek ve onları yemek planlamasına dahil etmek, çocuğunuzun sağlıklı yaşama giden yolu izlemesini sağlamanın en iyi yollarından bir tanesidir. Çocuğunuzu aktif kalmaya ve çeşitli bir diyet denemeye teşvik edin, böylelikle küçük çocuğunuz başarılı ve eğlenceli bir okul yılına doğru yola çıkacaktır :)

Bu yazının size ve çocuğunuza bir yardımı olduğunu düşünüyor ve daha farklı sorunlarınızın da çözümü için bize ulaşmak istiyorsanız web sitemizi ziyaret edebilir ve sormak istediğiniz sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.