Küçük bebeğiniz yavaş yavaş büyüyor. Tüm bebekler gibi o da genelde 12 ila 36 aylık dönemler arasındayken yürümeye başlayacak beki de. Şimdi tüm bu hızlanan size yabancı olan süreç için sizin de aklınızda birçok soru belirmeye başlıyor. Öyle değil mi? :) Ancak tüm bunlar çok normal. Aklınızı sıklıkla meşgul eden, "yürümeye başlayan çocuğumu ne ile ve nasıl besleyeceğim?" ve "seçici yemek yemekten ve gelecekteki beslenme mücadelelerinden kaçınmak için yürümeye başlayan çocuğumu nasıl besleyebilirim?" gibi sorular sormanız gereken normal sorular. Ancak kendinizi daha fazla strese sokmadan dilerseniz bu soruların ve çok daha fazlasının cevaplarının yer aldığı blogumuza bir göz atın.
Biri henüz yürümeye başlayan çocuk aşamasında olan üç çocuk annesi bir ebeveyn -bu konuda yıllarca eğitim almış bir profesyonel olarak- sağlıklı, güvenli ve çok yönlü beslenmeyi teşvik etmek adına ‘’Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar İçin Sağlıklı ve Güvenli Beslenme Adına 4 Aşama’’ şeklinde isimlendirdiği listesini bizimle paylaştı:
Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar İçin 4 Aşama:
- Güvenli yap
- Dengeli yap
- Çeşitliliği dahil et
- Eğlenceli hale getir
1.Güvenli Yap
Yapılan şey veya iş her ne olursa olsun bu hayattaki ilk kuralımız zaten güvenliktir. Elbette ki bu durum söz konusu olan çocuklar olduğu zaman da geçerliliğini korumaktadır.
Zamanında gelişen (bir şeyleri çekmeye başlayan, ilk adımlarını atan, küçük nesneleri elleriyle kolayca tutan ve konuşmaya başlayan) yeni yürümeye başlayan çocuklar; lokmalarını alabilmeli, çapraz olarak çiğnemeli ve nihayetinde öğrenip uyguladıkları döner çiğneme modeli olmalıdır.
Bebeğiniz ile çok çeşitli dokularda (püre, yumuşak, gevrek ve sert) yemekler hazırlayın. Bununla birlikte 24 ila 36 aya kadar tam, olgun bir çiğneme modeli bebeğinizde henüz mevcut olmadığından bazı yiyecekler bu sebepten dolayı bebekleriniz için orijinal kıvamlarındayken 4 yaşına kadar güvenli değildir. Tüm bu nedenlerden ötürü yiyeceklerin bebeğiniz ile temaslarının güvenli bir şekilde gerçekleştiğinden emin olmanız çok önemlidir.
- Yumuşak meyveler, pişmiş sebzeler, pişmiş fasulye ve ekmekler için parmaklarınızın arasında ezebileceğiniz her şey genellikle bu dönemdeki bebekler için güvenli kabul edilir. Bunlar uzun çubuk biçimli, daha büyük disk veya kare parçalar veya küçük lokma büyüklüğünde parçalar halinde bebeğin önüne sunulabilir.
- Etler için yumuşak yavaş pişirilmiş etler (çorbalardan, güveçlerden), şarküteri etleri ve kıyma bu yaş grubunun çiğnemesi için genellikle kolaydır. Ancak biftek, domuz eti, tavuk, sosisli sandviç gibi daha sert etler bebeğinizin yiyebilmesi için daha zor besinler olabilir. Bu yiyecekleri küçük parçalar halinde keserek (yaklaşık olarak serçe tırnağınızın büyüklüğünde) servis edin, böylece daha kolay çiğnenebilirler.
- Çiğ sebzelerin birçoğu boğulma tehlikesi oluşturabileceğinden uzun, ince (hatta kağıt inceliğinde), kabukları çıkarılmış şeritler halinde kesilmeli veya hepsinden kaçınılmalıdır.
Aşağıdaki yiyecekler 4 yaşına kadar boğaza kaçma tehlikesi taşır:
Elmalar, bütün üzümler, sosisli sandviçler, çiğ havuçlar ve diğer çiğ, sert sebzeler, patlamış mısır, fındık ve yoğun şekilde yayılmış fındık ezmeleri 4 yaşına kadar bebeği boğma tehlikesi taşırlar.
2.Dengeli Yap
Dokulara, oral duyu-motor gelişimine ve çiğnemeye oldukça odaklanmış konuşma dili patologları için denge iki anlama geliyor: Beslenme ve doku.
Beslenme
Yeni yürümeye başlayan çocuklarımızı tüm beslenme gruplarından yiyeceklerle beslememiz önemlidir. Bu sebeple çocuğunuzun tabağını her öğünde, her besin grubundan en az bir yiyecek içerecek şekilde planlamanız önemlidir:
- 1 taze meyve veya sebze
- 1 protein kaynağı (et, fasulye, fındık veya fındık ezmesi)
- 1 süt ürünü (süt veya süt yerine geçen, peynir, tereyağı, yoğurt)
- 1 karbonhidrat veya nişasta (tam tahıllı ekmek, pirinç, makarna, yulaf…)
Doku
Çocuklarımızın çeşitli beslenmelerini sağlamak, oral duyu-motor becerilerini geliştirmeye devam etmek ve güçlü duyusal tercihlerden/tiksinmelerden kaçınmak için, çocuğunuzun tabağını her öğünde aşağıdakileri içerecek şekilde planlamanız da yine çok önemlidir:
- 1 püre dokusu (yoğurt, patates püresi, meyve veya sebze püreleri, soslar, ezmeler, çorbalar, güveçler)
- 1 yumuşak ıslak katı (taze meyveler, pişmiş sebzeler, erişte, fasulye, pirinç, yumuşak etler, balık)
- 1 yumuşak kuru katı (ekmekler, kekler, krepler, panelenmiş etler, panelenmiş balıklar)
- 1 kuru gevrek katı (kraker, cips, kızarmış ekmek, pirinç keki, sebzeli çubuk)
3.Çeşitliliği Dahil Et
Çocuğunuzun ileride yemek seçen birisi olmaması yani ileriki dönemde seçici yemek yemekten kaçınmak için kullanabileceğiniz en önemli stratejilerden biri çeşitlilik sağlamaktır.
Yemeklere çeşitliliği dahil etmek kulağa basit geliyor, ancak kişisel deneyimlerimize dayanarak bunun en büyük zorluklardan birisi olabileceğini sizlere şimdiden söyleyelim. Yetişkinlerde bile aynı yiyecekleri tekrar tekrar yemek isteme eğilimi son derece yaygındır. Yani çocuklarda bu durum çok daha baskın gelecektir. Tekrarlanarak yenen yiyecekler: sevdiğimiz, rahatlatıcı ve hızlı bir alışveriş gezisi sırasında aldığımız yiyeceklerdir. Ancak, bu gibi durumlarda bile yürümeye başlayan çocuğunuza çok çeşitli yiyecekler sunmanızı tavsiye ederiz. Çünkü yeni yürümeye başlayan çocukların öğrenmek için çeşitliliğe ve bu çeşitliliğe maruz kalmaya ihtiyaçları vardır.
NOT: Çocuğunuza yalnızca 15 farklı öğün servis edilirse, yeni bir şey sunulduğunda muhtemelen onu reddedecektir.
Çeşitliliği korumak için:
- 2 gün üst üste aynı yemeği vermekten kaçının.
- Marketten yeni yiyecekler ve hatta tercih edilen yiyeceklerin yeni markalarını almak için bilinçli bir çaba gösterin (örneğin, bu hafta genellikle mağazadan ayran satın alıyorsanız, bunun yerine evde yapmayı deneyin veya farklı bir marka ayran alın;).
- Yıl boyunca hasat edilene göre taze meyve ve sebze yiyin: bu, sizin fazla düşünmenize gerek kalmadan otomatik olarak yemeklerinizi çeşitli tutacaktır.
- Yemek planı: Bunun için süslü bir form doldurmanıza veya özel bir program kullanmanıza gerek yok. Mağazaya gitmeden önce küçük bir not kağıdına not alın. Hafta boyunca her öğünde ne servis etmek istediğinizi düşünün ve o listeyi elinizde tutarak yola çıkın. Plan yapmak için bilinçli bir çaba sarf ettiğinizde, her hafta aynı menüyü sunma olasılığınız azalır.
- Ailedeki herkese aynı yemeği, yalnızca doku güvenliği veya diyet kısıtlamaları için yapılan varyasyonlar veya uyarlamalarla sunun.
4.Eğlenceli Hale Getir
Yeni yürümeye başlayan çocuklar, fikirlerini uygulama, duygusal olma ve hayır deme konusundaki yetenekleriyle tanınırlar. Bu dönemde bebeklerimiz yemek yerken isyan etmeye başlayabilir, yeni yiyecekler isteyebilir veya kalkıp oyun oynamayı tercih edebilirler. Bu nedenle yemeklerinize biraz eğlence katmak onları heyecanlandırabilir, sofraya oturmalarını sağlayabilir ve yeni yiyeceklerin tadına bakmalarını teşvik edebilir. Şimdilik çocuğunuzun yemeğini bir sanat eserine dönüştürmenize gerek yok. Ancak yapacağınız basit küçük değişiklikler, yürümeye başlayan çocuğunuzun yemek zamanını renklendirecektir. Dilerseniz bu fikirleri deneyebilirsiniz:
- Birer tutam: Boş bir kaba brokoli üstleri, chia tohumları, kenevir kalpleri, kakao parçacıkları ve hatta klasik gökkuşağı renklerini azıcık miktarlarda doldurun, ardından yoğurt, yulaf ezmesi, taze meyve, kızarmış ekmek, krep vb. ile birlikte tüketin.
- Yiyecek kürdanları: Daha az tercih edilen yiyecekleri çocuğunuza sevdirmek için kahve tıpası veya şirin bir dekoratif yiyecek kürdanı kullanın; Çocuğunuza küçük lokmaları teker teker nasıl toplayabildiklerini gösterin.
- Eğlenceli bir tabak: Kullandığınız tabağı değiştirmek büyük bir fark yaratabilir. Çocuğunuzun sevdiği karakter temasına sahip bir tabak seçin, yemeklerinin birbirine karışmasını sevmeyen çocuklar için bölünmüş bir tabak da deneyebilirsiniz.
- Kurabiye veya sebze kesiciler: Sebzeleri, meyveleri ve hatta sandviçleri eğlenceli şekillere, harflere veya karakterlere dönüştürmek için mağazadan satın aldığınız mini kesicilerinizi kullanın. Bir gün kalp şeklinde sandviçler ve ertesi gün dinozorlar yaparak öğle yemeği saatini eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Üstelik bunu yapmak çok kolay olmakla kalmayıp masada da çok fazla heyecan yaratacaktır.
- Gıda boyası: Servis ettiğiniz bir yemeği çocuğunuzun en sevdiği rengi yaparak değiştirmeyi deneyin. Krepleri Hulk tarzı yapmak için biraz püre haline getirilmiş ıspanak ekleyin veya küçük prensesinize pembe yoğurt yapmak için gıda boyası kullanın. Bazen ufak bir renk uzun bir yol kat etmenizde büyük rol oynayabilir.
Tüm bunlar dikkate alınması gereken çok fazla şey varmış gibi görünebilir, ancak her seferinde sayılanlardan bir tanesini uygulamaya odaklanmayı deneyerek hızlıca bir yol kat edebileceğinizi görebilirsiniz. Zaten hayatınız bir rutine girdiğinde, geri kalan önemli veya önemsiz ne varsa çok fazla düşünmeden veya planlamadan kolayca sırasıyla gelecek ve geçecektir. Günlük olarak yapacağınız küçük değişikliklerin uzun vadede büyük fark yaratacağını unutmayın.
Bu ve bunun gibi bebeğiniz ile başlayan yeni yolculuklarınızda sizlere yardımcı olacağımızı düşünüyorsanız web sitemizi ziyaret ederek bloglarımıza ulaşabilirsiniz. Üstelik sormak istediğiniz tüm sorularınız için de bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yorum yap