Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat

Haftanın Fırsat Ürününde özel indirime ek %10 indirim Hemen Keşfet

En yeni Dr. Brown's ürünleri Hemen Keşfet

Yeni Doğan Bebeğinizin Bakım Sürecine Çocuğunuzu Nasıl Dahil Edebilirsiniz?

Sabırsızlıkla beklediğiniz bebeğiniz nihayet dünyaya geldi. Öncelikle yeni bebeğiniz için tebrikler 😊. Peki dünyaya gelen bu yeni minik bebeğiniz ile işler sizce nasıl gidecek? Tüm aile için büyük değişikliklerle dolu ve oldukça heyecan verici olan bu dönem özellikle de küçük çocuğunuz için bu duyguların yoğunlukta olacağı bir dönemdir. Eğer dikkatle gözlem yaparsanız siz de şu anda küçük çocuğunuzun duygularını ifade etmeye, çevresindekilerle etkileşime girmeye ve bağımsızlığını ortaya koymaya başladığını görebilirsiniz. İşte bu gelişim aşamasının aslında birtakım tehlikeli yanları da bulunur. Örneğin, yeni bir kardeşi tanımayı zorlayıcı hale getirebilir. Ancak durum her zaman bu şekilde olmayacağı için bunun için karalar bağlamaya gerek olmadığını da belirtmemiz gerekir. Örneğin gelişim aşamasındaki bir çocuk yeni doğan kardeşiyle tanışma döneminde oldukça keyifli ve neşeli de olabilmektedir.

Küçük çocuğunuzun aile yaşamının bu yeni aşamasına uyum sağlamasına yardımcı olmanın en güzel yollarından biri, küçük çocuğunuzu yeni doğan bebeğinize -kardeşine- bakma sürecine dahil etmektir. Bu sadece yeni aile dinamiklerine geçişi kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda çocuğunuzun sorumluluk duygusunu ve şefkatli davranışlarını da teşvik eder. Böylelikle hem kardeşlik bağları kuvvetli hem de sorumluluklarından kaçmayan ve ileriki hayatında topluma uyumlu ve huzursuzluk çıkarmayan bir birey olmasının önü de açılmış olur.

Küçük Çocuğunuzu Yeni Doğan Bebek İle Tanıştırmanın 9 Pratik Yolu

1.Nazik Dokunuş ve Etkileşimler Konusunda Çocuğunuzu Teşvik Edin

Küçük çocuklar doğaları gereği meraklıdır ve yeni kardeşlerine dokunmak, sarılmak veya onları kucaklarında tutmak isteyebilirler. Bu noktada çocuğunuza örnek olmak için bebeğinizin kolunu veya yanağını okşamayı ona göstererek ‘nazik’ dokunuş ve etkileşimler için onu teşvik etmelisiniz. Bu anlar her ne kadar alışılmış ve artık sık tekrarlanan anlar olsa da her defasında yeni doğan bebeğinizin güvenliği için küçük çocuğunuzu gözlemleyin ve ona kardeşine karşı nasıl en uygun şekilde davranabileceğini gösterin. Ancak bunu yaparken küçük çocuğunuza kızarak veya yanlış bir şey yaptığını hissettirecek şekilde değil, bir öğretmen edası ile yaklaşarak, ona bebeği rahat ve doğru tutmak için nazik olmanın ve yumuşak dokunuşlar kullanmanın ne kadar önemli olduğunu açıklayarak yaklaşın. Aksi takdirde hem küçük çocuğunuz üzerinde hiçbir zaman geçmeyecek bir travma yaratabilir hem de kendi kardeşine karşı nefret ve kıskançlık duyguları beslemesine sebep olabilirsiniz. Bu noktada ebeveynler oldukça titiz ve dikkatli davranmalıdır.

2.Yeni Doğan Bebeği -Kardeşini- Giydirirken Çocuğunuzdan Yardım İsteyin

Yeni doğan bebeğinizi giydirmek, küçük çocuğunuz ile birlikte yapabileceğiniz eğlenceli bir aktiviteye dönüşebilir. Küçük çocuğunuzun, kardeşi için bir tulum seçmesine veya bez ve mendil getirmesine izin verin. Bebeğinizin giysilerini küçük çocuğunuzun da ulaşabileceği bir yere serin ve küçük çocuğunuzun giysileri size uzatarak yardımcı olması noktasında onu teşvik edin. Eğer çocuğunuz bunu yaparken istekli görünüyorsa bir sonraki aşamada ondan düğmeleri iliklemesini veya kardeşinin çoraplarını giydirmesini bile isteyebilirsiniz. Tüm bu yardımlar, çocuğunuza sorumluluk duygusunu aşılamanın yanı sıra, günlük rutin haline gelecek olan bu alışkanlık sayesinde yine çocuğunuzun küçük kas hareketlerinin çalışmasını teşvik ederek ince motor becerilerini ve koordinasyonunu geliştirebilir.

3.Yemek Zamanlarında Küçük Çocuğunuzdan Destek Alın

Yemek zamanları, küçük çocuğunuzun ev işlerine dahil olması için harika anlar olabilir. Yaşlarına ve yeteneklerine bağlı olarak her çocuğun bu noktadaki becerisi farklı olacak olsa da, küçük çocuğunuz basit görevlerde elbette ki sizlere yardımcı olabilir. Örneğin yeni doğan kardeşi için bez getirmek, mutfaktan sizin için bir atıştırmalık almak veya siz bebeğinizi -kardeşini- beslerken yanınızda oturmak gibi... Bunlar haricinde çocuğunuzdan biberonu tutmada yardımcı olmasını isteyebilir veya bebeğinizi beslerken kardeşiyle konuşmasını veya ona şarkı söylemesini rica edebilirsiniz. Bu, çocuğunuzun kendisini aile içerisinde önemli bir üye olarak görmesine ve değerli hissetmesine yardımcı olur.

4.Bebek İle Oynarken Çocuğunuzu da Oynatın

Küçük çocuğunuzun doğal eğlence duygusunu kullanarak, yaşına uygun bir yöntemle kardeşi ile oynamasını teşvik edin. Gözlemci oyunlar, komik surat ifadeleri yapma, saçma ama eğlenceli şarkılar söyleme, hikayeler anlatma veya ce-e oyunu gibi oyunlar ile ilk adımı atabilir ve çocuğunuzun da hoşuna gidecek olan oyunu bulmaya çalışabilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe, küçük çocuğunuzu oyuncak getirmeye veya bebeğinizle paralel oyunlar oynamaya teşvik etmelisiniz. Çünkü bu tür etkileşimler, çocuklara hayal güçlerini kullanma, arzularını ifade etme ve önemli sosyal etkileşimleri öğrenme özgürlüğü sunar.

5.Uyku ve Şekerleme Rutinleri

Küçük çocuğunuzu bebeğinizin uyumasına veya şekerleme yapmasına yardımcı olmaya dahil etmek onun için değerli bir deneyim olabilir. Bebeğinize bir battaniye veya peluş hayvan seçmesine izin verin ya da her ikisi için de tatlı bir ninni söyleyin. Bunlar haricinde bazen çocuklarınız perdeleri kapatmak gibi uyku moduna geçmeyi kolaylaştıran ortamlar yaratmanıza da yardımcı olabilirler.

6.Duygularını İfade Etmesi Noktasında Çocuğunuzu Teşvik Edin

Aileye yeni bir bebeğin katılması, küçük bir çocukta bir dizi duyguyu tetikleyebilir. Ona duygularını ifade etmesi için güvenli ve açık bir iletişim ortamı yaratmaya çalışın. Duygularını doğrulayın, güven verin ve onu kesinlikle dikkatle dinleyin. Yaşı için ağır olan duyguları noktasında sağlıklı ve yaşına uygun başa çıkma mekanizmalarını ve fiziksel çıkış yollarını bulmaya çalışarak çocuğunuzu bu anlamda teşvik edin.

7.Çocuğunuzu Zorlamayın

Her çocuk benzersizdir ve alışkın olmadıkları bu yeni bebek için yardımcı olma konusunda farklı ilgi ve hazır olma seviyelerine sahip olabilirler. Çocukları bu sürece dahil etmenin faydaları olsa da, çocuğunuzun bu sürece hazır olmadığını veya bunu yapmayı henüz istemediğini fark ederseniz eğer onu sürece katılmaya zorlamamak da aynı şekilde son derece önemlidir. Küçük çocuğunuzun bu duruma kendi hızında ilgi göstermesine ve süreci kendi istediği şekilde yönlendirmesine izin verin. Unutmayın, kardeşlerin bağını geliştirmek, kademeli olarak açığa çıkan bir yolculuktur. Bu sebeple çocuklarınızın sınırlarına ve tercihlerine saygı göstermek onların duygusal sağlıkları için çok önemlidir.

8.Süreç İçerisinde Elde Ettiği Başarıları ve Kilometre Taşlarını Kutlamayı Unutmayın!

Küçük çocuğunuzun yeni doğan bebeğinize bakma konusundaki çabalarını ve başarılarını takdir edin ve bunları muhakkak kutlayın. Bebek için size bez getirme veya nazik bir dokunuş ile kardeşini rahatlatma gibi size sunduğu katkılarını, yaşı ne kadar küçük olursa olsun takdir edin ve onu övün. Bu pozitif pekiştirme, çocuğunuzun sürece dahil olmaya devam etmesini sağlar ve çocuğunuzun özgüven ve başarma duygularını büyük oranda arttırır.

Küçük çocuğunuzu yeni doğan bebeğe bakma sürecine dahil etmek, tüm aile için keyifli bir deneyim olabilir. Bu süreç içerisinde yapmanız gerekenler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz web sitemizde yer alan bloglar sekmesine göz atabilir ve çocuk bakımı- ebeveyn sorumlulukları hakkında detaylı tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Çocuklarınızın ve bebeklerinizin ihtiyaç duyabileceği tüm ürünleri yine web sitemiz üzerinden tedarik edebilir ve merak ettiğiniz tüm sorular için de bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sabır, sevgi ve rehberlikle, hem küçük çocuğunuz hem de yeni bebeğiniz için uyumlu ve şefkatli bir ortam yaratabileceğiniz güzel günler dileğiyle, size ve çekirdek ailenize sağlıklı bir ömür dileriz.

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.