Pek çok ailenin beslenme yolculuğunda, bebeklerini beslemek için ebeveynlerin veya bakıcıların ötesinde başka bir şeye hazırlandıkları bir durum gelir. İster küçük bebeklerinden kısa bir süre uzak kalacak olmaları olsun, ister işe dönmeye hazırlanmak olsun, ister sadece bir akşam dışarı çıkmak için bir bebek bakıcısı tutmak olsun: Ebeveynler, bebeklerini beslemek için kendilerinden başka birini tutuyorlarsa hazırlık bu durum için en önemli şeydir.
Bebek doktorları ve bebek bakım uzmanları ile çalışan bir marka olarak Dr.Brown’s, sizler için bebek bakıcılarından günlük bakıcılara kadar bebeklerinin bakımına yeni başlayan bakıcılarla ebeveynler arasındaki anlaşmaları en makul olacak şekilde ayarlayabilmek üzere beş farklı biberonla besleme ipucunu derledik. Üstelik bu liste içerisinde büyükanne ve büyükbabalar da yer almakta.
Süt Saklama ve Hazırlama
Kontaminasyonu önlemek için uygun süt saklama ve süt hazırlamayı anlamak, özellikle yeni doğan bebekler için olmakla birlikte tüm bebeklerin bakıcıları için kritik öneme sahiptir. Üstelik süt hazırlama yönergeleri insan sütü ve mama için farklılık gösterdiğinden dolayı süt saklamayı hafife almak ve bu önemli hazırlığı dikkate almamak büyük sorunlar doğurabilmektedir. Hastalık Kontrol Merkezleri, sütün nasıl güvenli bir şekilde dondurulup çözüleceğine ilişkin kullanışlı referanslarla birlikte bu yönergeleri tüm ebeveynler ve bakıcılar için hazırlamıştır; sütün buzdolabında, dondurucuda ve oda sıcaklığında ne kadar süre saklanabileceği de bu yönergelerin temel başlıklarını oluşturur. Çeşitli süt türlerinin en uygun şekilde hazırlanması ve saklanması hakkında daha fazla ayrıntı ve yazdırılabilir çizelgeler için neredeyse her bebek bakımı sitelerinde bulunan yönergelere bakabilirsiniz.
Süt Hacim Miktarları
Her türden süt israfından kaçınmak oldukça kritik bir öneme sahiptir, özellikle de son dönemde tüm dünyayı kapsayan mama kıtlığı için bu durum es geçilemez bir noktadadır. Buna rağmen yine de ne yazık ki, süt israfı dünya genelinde oldukça yaygındır. Bu, bir kreşin ebeveynlerden, bebeklerinin içeceğinden daha fazla biberon doldurmalarını istemesi gibi durumlar sebebiyle oluşabilmektedir. Sağlayıcılar, bebeğin istemesi durumunda her besleme için fazladan birkaç ml hazır ve kullanılabilir süt olmasını bebeğe ihtiyaç duyduğu anda yardımcı olmak için isteyebilir. Ancak ebeveynlerin bebeklerine neden belirli miktarda süt verdiklerini tartışmalarını öneririm. Bu durum her ne kadar dikkate alınmasa da bebeğin yaşına ve kilosuna göre ortalama süt miktarının bilinmesinde fayda vardır. Ortalama süt tüketimini hesaplamak için www.milkcalc.com gibi bir siteden yardım desteği alınabileceği gibi bebeğinizin doktorundan da bu konuda bilgi alabilirsiniz. Bu şekilde, ebeveynler bebeklerinin ilgili bilgilerine bakılarak gereken ortalama süt miktarını öğrenebilirler. Bebekler bir biberondan süt veya mama içmeye başladığında, bu sütün veya mamanın kullanılabilirliği konusunda dikkate alınması gereken süre işlemeye başlar. Bebeğiniz beslenmeye başladıktan bir saat sonra kalan mamalar artık atılmalıdır. İki saat sonra ise anne sütü atılmalıdır. İsrafı en aza indirmek için, biberonda "daha az" sütle beslemeye başlamak ve bebeğinizin hala aç olması durumunda, gerektiği kadar miktarı daha eklemek genellikle yapılabilecek en doğru şeydir.
Biberonla Tempolu Besleme
Biberonla tempolu besleme, bebeğin biberonunda her ihtimale karşı ekstra ml talep etme eğiliminde olan bakıcılar için oldukça iyi bir seçenek olabilir. Bu şekilde bir besleme yöntemini kullanmak, bebeğin beslenmeyle öz düzenlemeyi öğrenmesine ve tüketilen süt miktarı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasına yardımcı olabilir. Biberonla tempolu besleme, sütü çok hızlı içme eğiliminde olan bebeklerin yavaşlamasına da yardımcı olabilir, böylece bebeklerde ortaya çıkan reflü ve tükürmeyi de azaltır. Biberonla tempolu beslemenin emzirme hızını diğer yöntemlere kıyasla daha iyi taklit ettiği söylendiğinden, biberondan memeye veya memeden biberona geçişi de kolaylaştırabilir. Bu önemli detayları bakıcılarla paylaşmak, onları bu basit ama etkili biberonla besleme yöntemini kullanmaya da teşvik edebilir.
Ek Konfor Önlemleri
Zamanla bazı ebeveynler, bebeklerinin aç mı olduğunu yoksa sadece teselliye mi ihtiyacı olduğunu göstermeye yönelik davranıp davranmadığını belirleyebilir. Ancak her bebek farklıdır ve her bebek kendine has tepkiler geliştirmektedirler. Bu sebeple bir başka ebeveynin çocuğunun yaptığı bir davranışa göre geçtiği hareket ile sizin süreciniz aynı şekilde olmayabilir. Bu sebeple de özellikle yeni bir bakıcı için veya bebeğiniz hala biberonla beslenmeyi öğreniyorsa, rahatlık ipuçlarını açlık ipuçlarıyla karıştırmak kolay olabilir. Ebeveynlere, bebeklerinin bireysel davranışları hakkındaki bilgilerini yeni bakıcılarıyla paylaşmalarını tavsiye ediyoruz. Örneğin, huysuz olduklarında bazı bebekler sallanmayı veya kucaklanmayı tercih ederken bazı bebekler karanlığı ve sessizliği tercih eder veya bazı bebekler de şarkı söylemeyi veya etrafta dolaşmayı tercih edebilirler. Ayrıca bebeklerin bazen huzursuzluğun nedeni açlık değil, sadece gazının olması veya altını ıslatmış olması olabilir.
Bebeklerin genellikle dudaklarını yalamak veya burnunu sokmak gibi açlık ipuçları ve biberondan uzaklaşmak veya ağzını kapatmak gibi farklı tokluk ipuçları vardır. Bebeğinizin ipuçlarını ve durumlar karşısında hangi hareketler ile kendini anlatmayı tercih ettiğini öğrenmek, bebeğinize bakacak kişi için stresi biraz da olsa hafifletebilir. Bu konfor önlemleri, bebeğiniz için daha hoş bir deneyim sağlayabilir. Bu şekilde ilerletilen bir süreçte de bakıcıların bebeğinizin tepkilerini yanlış yorumlayarak her durumda süt vermeyi varsayılan olarak yapması gerekmez.
Açık iletişim
Açık iletişim bakıcınız ile aranızda muhakkak olması gereken ve kesinlikle zorunda olduğunuz bir durumdur. Bakıcılar bebekleri biberonla beslemeye hazırlarken ebeveynler de ilgili tüm bilgileri bir listede bakıcıya bırakarak sorunları önlemeye yardımcı olabilir. Yazılı bir beslenme programı, tempolu beslenme için ipuçları, bebeğin özel beslenme durumları ve yine bebeğin rahatlık ipuçlarını tanımak tüm ebeveynler ve bakıcılar için bebek bakımı sürecinde oldukça yararlı olan şeylerdir. Mutfakta veya buzdolabında süt saklama ve biberon hazırlama ile ilgili çizelgeler ve kılavuzların bulunması da bakıcınızın işini kolaylaştıracaktır. Ayrıca, ebeveynler ve bakıcılar arasındaki iletişim hatlarının açık ve akıcı olduğundan da her zaman emin olun.
Biberonla besleme yapılacak olan bir bebek için bu konuda başarı elde etmek; bebeğin bakıcısını iyi ayarlamayı ve düşünceli bir planlama yapmayı gerektirir. Çünkü mutlu ve iyi beslenmiş bir bebek her zaman için büyük bir çabanın sonucudur. Bu konularla ilgili aklınıza takılan başka sorularınız da varsa bizimle iletişime geçebilir veya doktorunuza danışabilirsiniz. Dr.Brown’s her zaman sizin ve ailenizin en mutlu hayatı sürdürebilmeniz için gerekli bilgileri vermeye devam edecek ve sizlere bebek bakımı sürecinizde destek olacaktır. Daha fazla yazıya ulaşmak için web sitemizüzerinden bloglar sekmemizi ziyaret edebilirsiniz.
Yorum yap