Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat

Haftanın Fırsat Ürününde özel indirime ek %10 indirim Hemen Keşfet

En yeni Dr. Brown's ürünleri Hemen Keşfet

Yemek Zamanında Duyusal Aktiviteleri Gerçekleştirebileceğiniz Yollar

Küçük çocuğunuzu yiyeceklerle tanıştırmak hem siz hem de çocuğunuz için çok heyecan verici bir deneyim olabilir. Bunu yapmanın ise birçok farklı yolu olacaktır. Örneğin bunu anne sütü veya mamanın yanında bir şeyler sunarak gerçekleştirebilirsiniz. Her ne şekilde yapıyor olursanız olun bu hayatınızdaki çok büyük bir dönüm noktası olacaktır ve bu süreç oldukça maceralı geçebilir.

Çoğu anne, gıdaların beslenme dışındaki nedenlerden dolayı da önemli olduğunu duyduğunda şaşırır. Oysa akla her ne kadar gelmese de yemek aslında çocuğunuzun beş duyusunu öğrenmesi ve keşfetmesi için de harika bir alternatiftir. Duyusal aktiviteler beyin gelişimini, ince motor becerilerini ve dili teşvik etmek için son derece faydalıdır. Aşağıdaki duyusal aktiviteler çocuğunuzu farklı yiyeceklerle, tatlarla, kokularla ve dokularla tanıştırmanın kolay ve eğlenceli bir yolunu sizlere sunar. Üstelik bu aktivitelerin siz ebeveynleri memnun edecek bir yanı da var; bu aktiviteler sırasında çocukların oyun zamanı materyallerini ağızlarına götürmeleri tamamen uygundur :)

Mama Sandalyesinde Gerçekleştirebileceğiniz Duyusal Aktiviteler

Bebeğinizi püre gıdalarla tanıştırmak duyusal aktiviteler gerçekleştirebileceğiniz oyunlar için harika zamanlardır. Evet, tahmin ettiğiniz gibi bunu yaparken ortalık biraz dağılacak ama aynı zamanda çocuğunuz için de oldukça eğlenceli bir zaman olacak. Bebeğinizi beslerken mama sandalyesine biraz daha püre haline getirilmiş yiyecek koyarak ve ellerini mama sandalyesine koyması için bebeğinizi teşvik ederek bu aktivitelerden ilkini deneyebilirsiniz. Bazı bebekler buna bayılır ve bu yeni dokuyu tanıyabilmek için uğraşırlar. Bazı bebekler ise bu konuda içine kapanık olabilirler ve ellerine herhangi bir şeyin bulaşmasından rahatsızlık duyarak bu oyuna katılmamayı tercih edebilirler. Bebeklerle ilgili her şeyde olduğu gibi bu konuda da asla tek denemeden sonra pes etmeyin. Hatta bu oyuna katılmayı reddeden bir bebeğiniz varsa ona yiyecekleri elinizle nasıl alıp sonra da nasıl ağzınıza götürebileceğinizi göstererek siz de oyuna dahil olabilir ve böylelikle bebeğinizi de oyuna dahil olması için teşvik edebilirsiniz. Bu konuda aklınızda bulunması gereken bir noktayı da söylemeden geçmeyelim. Bu aktiviteleri dışarıda veya temizlenmesi kolay sert zeminlerde yapmanızı tavsiye ederiz :)

Bebek Havuzunda Gerçekleştirebileceğiniz Duyusal Aktiviteler

Bebeğinizin yiyeceklerle biraz daha uygulamalı duyusal oyuna hazır olduğunu fark ettiğinizde, oyun yerini havuza taşımak ikiniz için de mükemmel bir yeni aktivite yeri olacaktır. Bunun için pahalı beton bir havuza ihtiyacınız elbette ki yok. Ucuz, plastik bir bebek havuzu almanız ve üzerine farklı dokularda yenilebilir maddeler içeren birkaç kağıt tabak eklemeniz yeterli. Bebeğinizi tabakların ortasına yerleştirerek tüm yiyeceklere dokunmasına, onları ezmesine, koklamasına ve tatmasına izin verin. Bu aktiviteye yönelik yiyecek fikriniz yoksa; puding, çırpılmış krema, pişmiş spagetti eriştesi, jöle, domates sosu veya elma püresi gibi bebeğiniz için hem yemesi kolay hem de dokusu duyusal aktivitelere uygun besinleri kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey farklı doku, renk ve şekillerdeki farklı yiyecek türlerini kullanmak olacaktır.

Ev Yapımı Duyusal Aktivite Masası veya Çöp Kutusu Yapın

Duyusal aktivite masaları küçük çocuklar için harika uygulama alanlarıdır çünkü yerden yüksektedirler ve çocuğunuzun keşfederken ayakta durmasına izin verirler. Duyusal aktivite masanız yoksa, aynı işe yarayan ve bebekler için mükemmel olan plastik bir saklama kutusunu da kullanabilirsiniz. Çöp kutusuna pişmemiş yulaf ezmesi, pirinç veya kuru fasulye, oluklu kaşık, huni, kağıt havlu rulosu, ölçü kapları, pipetler ve çocuğunuzun oynamaktan keyif alacağını düşündüğünüz diğer mutfak eşyalarını atın. Çocuğunuzun yemeği dökmesine, kepçeyle almasına, tanecikli besinleri elemesine ve ölçmesine izin verin. Bu oyunu biraz daha heyecanlı hale getirmek için eğlenceli bir görsel sizin için yeterli olacaktır. Bunun için de renkli pirinç taneleri, karışık fasulye ve hatta farklı şekil ve renklerde bulunan makarnaları deneyebilirsiniz. Başka bir eğlenceli değişiklik için bu kabın içerisine çocuğunuzun bulabileceği eğlenceli şekiller eklemeyi deneyebilirsiniz. Örneğin, pişmemiş yulaf ezmesi kullanıyorsanız, büyük deniz kabuklarını, plastik balıkları, tekne banyosu oyuncaklarını ve diğer plaj temalı eşyaları saklayabilirsiniz. Böylelikle bebeğinizi, plajda bulabileceği şeyleri bulmak için yulaf ezmesi 'kumunu' aramaya teşvik etmiş olursunuz. Ayrıca sıcak günlerde duyusal aktivite oyunlarını oynamak için dışarı çıkabilir ve oldukça eğlenceli sulu oyunlardan faydalanabilirsiniz.

 

Bebeğinizin duyusal yeteneklerini geliştirebilmesi için ona yardımcı olmanız ve bu konudaki hayata dair ilk adımlarını birlikte atmaya teşvik etmeniz oldukça önemlidir. Bu tarz gelişimsel oyunlar yalnızca gelişim süreçlerini desteklemekle kalmaz, bebeğinizin aile içi bağlarının da kuvvetlenmesine ve daha ileriki yaşlarda içine kapanık bir birey olmamasına da yardımcı olur. Eğer bu yazıların size ve aileniz yardımcı olduğunu düşünüyor ve benzeri tüm yazılarımıza ulaşmak istiyorsanız web sitemizi ziyaret ederek tüm bloglarımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz için gerekli olan tüm ürünleri de sitemiz üzerinden tedarik edebilir ve sormak istediğiniz sorular için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Size ve çekirdek ailenize bir ömür boyu mutlu ve sağlıklı günler dileriz! :)

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.