Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat Hemen Keşfet

23 Nisan'a Özel Tüm Ürünlerde Sepette %23 İndirim!

Ten Tene Temas Bebeğinizin Beslenmesini ve Uyumasını Nasıl Daha İyi Hale Getirir?

Özellikle gelişen teknoloji ile birlikte son birkaç yıldır dünyaya dünyevi bir bakışla bağlıyız. Dünyanın diğer ucunda yaşayan arkadaşımızla sohbet edebilir, uzak yerlerden nadir bulunan eşyalar için alışveriş yapabilir, ülkemizde olup bitenleri okuyabilir ve aynı anda müzik dinleyebilirken de bütün bu önceleri imkansız gelen şeylerin artık basite indirgenmesi dolayısıyla bu dünyevilik oldukça normal gelmektedir. Ancak sınırsız teknolojimize ve dünyanın bunca değişikliğe uğramasına rağmen, hiçbir maharetin değiştiremeyeceği asırlık bir gerçek var: İnsan dokunuşunun gücü.

Basit bir sarılmanın bile sağlığa faydaları iyi biliniyor olsa da, yakın bir zamanda yeniden ortaya çıkan bir başka şey ise, dokunmanın bebekler üzerindeki etkisidir. Bu gezegene geldiğimiz andan itibaren, gelişimimizin, adaptasyonumuzun ve hayatta kalmamızın en önemli tarafı, tüm hayatımızı basit bir ten tene temas hissine indirgeyebiliyor olmamızdır.

Ten-Tene Temas Yaklaşımı Nedir?

Terimi duyduğunuzda, aklınıza ilk gelecek olan şey çıplak bebeğinizi kollarınızda tuttuğunuz bir an olabilir. Bu onları sıcak ve rahat hissettirecek ve bu sebeple de terimin aklınızda uyanmasına sebep olabilecek bir görüntü olsa da, ten tene yaklaşımda bundan biraz daha fazlası vardır.

Burada değinmemiz gereken bir konu bulunmakta. Prematüre veya risk altındaki yeni doğanlar için Kanguru Bakımı adı verilen özel bir teknik bulunur.

Zamanında doğan bebek için yaklaşım tipik olarak şu şekildedir: Hafifçe desteklenmiş olarak sırt üstü yatarsınız ve bebeğinizi çıplak göğsünüze yatırırsınız. Bebeğinizin üzerinde sadece bebek bezi bulunmalıdır, bu durumda üşümemeleri için vücutlarını bir battaniyeyle kaplayarak onları sıcak tutun. Olası herhangi bir rahatsızlık durumlarında onları anlayabilmeniz için yüzlerini her zaman görebildiğinizden, burunlarının ve ağızlarının açıkta kaldığından emin olun. Tüm bunları yaptıktan sonra rahatlayabilirsiniz. Siz ve bebeğiniz arasındaki bu özel bağ kurma yolunun ve zamanının tadını çıkarın.

Bu yaklaşımı bebeğiniz doğduğu andan itibaren ve hayatının en az ilk üç ayı boyunca, sizin için ise her seferinde en az bir saat boyunca uygulayabilirsiniz. Babalar için, bir saatten fazla ten tene temas yapılması önerilmez. Bunun nedeni, annenin göğüslerinin, bebeğin sıcaklığının sabit kalmasına yardımcı olmak için uyum sağlayan düzenleyici özelliklere sahip olması fakat babanın göğsünün düzenleyici olmamakla birlikte bebeği ısıtmasıdır. Doğal olarak babanın üzerinde çok uzun süre yatan bebek aşırı ısınabilme durumuyla karşı karşıya kalır.

Ten Tene Temas Herkese Fayda Sağlar

Bebek, anne ve baba için ten tene temasın pek çok faydası bulunur. Bebekler için buna stresin azaltılmasına yardımcı olmak için kortizol seviyelerinin düşürülmesi, ayrıca ağlama ve ağrının azaltılması dahildir. Antikorlar dokunma yoluyla ebeveynden bebeğe geçtiği için ten tene temas bebeğin bağışıklık sistemini de güçlendirir. Hatta ten tene yoluyla bebeğin cildinin nemli kalmasına bile yardımcı olabilirsiniz.

Bebek için Ten Tene Temas

Bebeğiniz ile yapacağınız ten tene temasın diğer iki önemli faydası, bebeğinizin beslenme ve uyku becerilerini ve alışkanlıklarını geliştirmesidir.

Sindirimi Uyarır

Bu yaklaşım, bebeğin besinleri daha iyi emmesine ve sindirmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda tenden tene de gastrointestinal sorunları azalttığı gösterilmiştir. Sadece bir saat içinde, küçük çocuğunuzun sindirim sistemi dengelenir ve daha iyi çalışır. Bu kendi yağ depolarını koruyabilecekleri anlamına geldiği gibi, doğum ağırlıklarını korumalarına ve minik vücutlarını sıcak tutmalarına da olanak tanır. Sonuç olarak bebekler ten tene temas sayesinde yağ depolarını çok hızlı yakmazlar ve bu da daha iyi kilo almalarını sağlar.

Emzirmeyi İyileştirir

Hayata ten tene temasla başlayan ve bu şekilde yaşamaya devam eden bebekler, emzirme dönemlerinde daha başarılı sonuçlar elde ederler. Kilitlenme sorunları, hatta bir dizi diğer yaygın emzirme sorunları olanların ten tene temastan sonra bebeklerinin emzirmede daha etkin bir şekilde rol aldıkları gözlemlenmiştir. Buna karşılık, anne de artan bir süt üretimi yaşayabilmektedir.

Biberonla Besleme Deneyimini İyileştirir

Anne babalar, ten tene temas anında bebeklerini biberonla beslerken, bebekleriyle daha uyumlu olduklarını ve beslenme ipuçlarına çok daha fazla dikkat ettikleri için daha iyi bir beslenme süresi deneyimleyebildiklerini kayda geçirdiler. Yavaş veya hızlı olması farketmez, gerekirse bebeğinizin molaya ihtiyacı olduğunda mola vererek veya yeterince doyduğunda durmayı bilerek hareket edin ancak yine de ten tene teması tüm bunları yaparken uygulamayı ihmal etmeyin.

Uyku Kalitesini Artırır

“Sessiz Uyku” terimi, 60 dakika boyunca doğal, derin bir uykuya ulaşan bir bebeği ifade etmek için kullanılır. Bu durum size imkansız veya bir rüya gibi geliyor olabilir. Ancak ten tene temas zaman içinde birçok bebek için hayatının farklı alanlarında iyileşme sağlayan ve rüya gibi bir hayat imkanı sunan bir tekniktir. Kolayca uykuya daldıkları ve küçük beyinlerinin daha iyi gelişmesine yardımcı olan o mutlu şekerlemeleri hayatlarına kazandırmalarına katkıda bulunmak için siz de bu tekniği uygulamayı ihmal etmeyin.

Anneler ve Babalar için Faydaları

Anneler ve babalar için ten tene temasın birçok fayda sağladığı görülmüştür. Ten tene teması ihmal eden annelere kıyasla bu tekniği düzenli olarak uygulayan anneler bebekleriyle daha fazla bağ kurar. Bu durum, bu uygulamayı yapmayan annelerin bebekleri ile bağ kurmadığı anlamına gelmese de, ten tene temasın kurulacak olan bağlantıyı daha fazla kuvvetlendirdiği gerçeğini de gölgeleyememektedir. Öyle kuvvetli bir iletişim şeklinden bahsediyoruz ki yapılan araştırmalara göre bu tekniği düzenli olarak uygulayan annelerin çocuklarına yıllar sonra bile daha sıkı sarıldıkları gözlemlenmiştir. Bu tekniği uygulayan babalar ise, stresin azalmasından, oksitosin artışının yaşanmasından, testosteronun düşürülmesinden, refah ve rahatlama duygularının iyileştirilmesinden yararlanır.

Bebekle ten tene temasın bir başka büyük yararı, her gün kanepede veya yatakta en az bir saat geçirme şansıdır. Bir nevi ekran başında uzanarak vakit geçirmenin veya küçük çocuğunuzla yatağınızda uzanarak vakit geçirmenin keyifli bir yoludur. Bazı ebeveynler bu uygulama için programlarında her gün yer açmakta zorlansa da, sevgi dolu bir dokunuşa zaman ayırmak bebeğinize ve size yardım etmede oldukça uzun bir yol kat etmenizi sağlayacaktır. Bize ulaşmak ve sormak istediğiniz sorularınız adına iletişime geçmek için web sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın!

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.