Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat Hemen Keşfet

Haftanın Fırsat Ürününde özel indirime ek %10 indirim Hemen Keşfet

En yeni Dr. Brown's ürünleri Hemen Keşfet

Süt Kanalınızda Tıkanma Meydana Gelirse Ne Yapabilirsiniz?

Bu Yaygın Emzirme Probleminin Tanımı ve Çözümü Hakkında

Süt kanalınızda tıkanma olması, emzirme döneminde karşılaşılan yaygın bir durumdur. Kısa süreli kanal tıkanıklığı da normaldir ve derhal müdahale edildiğinde genellikle zararsızdır. Sağlıklı ve verimli bir emzirme yolculuğunu sürdürmek için bu durumu nasıl tanıyacağınızı ve çözeceğinizi bilmek ise çok önemlidir.

Tıkanma Nedir?

Meme büyümesi, memede sıvı ve kan birikmesi nedeniyle memenin şişmesi, sıkılaşması ve boyutunun artması durumuna tıkanma denilir. Bu kanal tıkanıklığı durumu rahatsız edici ve acı verici olabilmektedir. Doktorlar bu durumu tanımlarken genellikle ‘’Sanki memelerde bowling topları varmış gibi bir his oluşması’’ şeklinde detaylandırır. Tıkanmanın yaygın nedenlerinden biri, erken süt üretiminin memeyi ilk kez doldurmasıdır; bu dolgunluk, sıvıların yeterli miktarda boşaltılmasını engelleyerek ağrılı şişmeye neden olabilir.

Tıkanmanızın Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilirsiniz?

Doğumdan sonraki üçüncü ila beşinci günde rahatsızlık duyuyorsanız veya memelerinizin aşırı derecede dolu olduğunu düşünüyorsanız, muhtemelen normal bir tıkanma yaşıyorsunuz demektir. Normal tıkanma, sütünüzün kolostrumdan olgun anne sütü üretimine geçtiğinin bir işaretidir ve bu durum doğum sonrası ilk günlerde 24 ila 48 saat kadar sürebilir. Tıkanmanın bazı göstergeleri düşük dereceli ateş ve diğer "grip benzeri" semptomlardır; şişmiş, sert, ağrılı memeler veya düzleşmiş meme uçları da tıkanmanın semptomları arasında yer alır. Tıkanma gerçekleştiği zaman bunu anlamanın tek yolu saydığımız semptomların bulunması değildir elbette. Koltuk altınızdaki lenf düğümleri de büyümüş ve hassaslaşmış bir vaziyette ise aklınıza yine süt kanallarınızın tıkanmış olabileceği ihtimalini getirebilirsiniz. Veya farklı bir bakış açısıyla süt kanallarınız tıkandığı zaman koltuk altınızdaki lenf düğümleri de büyümüş ve hassaslaşmış bir vaziyette olabilir. Memeler aşırı derecede tıkandığı zaman; sert, parlak, sıcak ve dokunulduğunda hafif yumrulu olacak kadar da şişerler.

Tıkanma Durumunun Yaşanması Ne Zaman Normal Kabul Edilebilir?

Emziren ebeveynlerin çoğu, bebeğini doğurduktan birkaç gün sonra bir tür normal tıkanma yaşayacaktır. Ayrıca emzirmeyi bırakmaya veya süt sağma seanslarını azaltmaya başladığınızda, vücudunuz süt tedarikinizin azalmasına uyum sağlarken geçici bir tıkanıklık dönemini de yine yaşayabilirsiniz.

Bu beklenen koşulların dışında tıkanıklık meydana geliyorsa, doktorunuza başvurarak yardımını istemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Memede Meydana Gelen Şişmeyi Nasıl Rahatlatabilirsiniz?

Erken fark edildiğinde süt kanallarındaki tıkanıklık aşağıdaki yollardan herhangi biriyle giderileceğinden siz de yaşadığınız tıkanıklığı gidermek için bu yöntemlere başvurabilirsiniz:

  • Sütün akmasını teşvik etmek ve olası tıkanıklığı gidermeye yardımcı olmak için sıcak bir duş alıp şişmiş memeye masaj yapabilirsiniz.
  • Emzirme veya süt sağma seansından önce veya süt sağma sırasında süt ve sıvı akışını teşvik etmek için sıcak kompres kullanabilirsiniz.
  • Emzirme sırasında meme kompresyonu ve hafif masaj yapabilirsiniz.
  • Emzirme veya süt sağma sonrasında soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
  • Sütün memenin tüm bölgelerinden akmasına yardımcı olmak ve herhangi bir tıkanmayı önlemek için farklı besleme pozisyonları deneyebilirsiniz.
  • Besleme/sağma seansları arasındaki basıncı azaltmak için sütü elle sağabilir veya bir pompa kullanabilirsiniz.
  • Doktorunuz tarafından onaylanırsa, ağrı veya iltihaplanmaya yardımcı olması için ibuprofen kullanabilirsiniz.

Süt kanalları tıkanıklığı daha şiddetli veya çözülmüyorsa doktorunuz ile vakit kaybetmeden iletişime geçmeyi sakın unutmayın.

Tıkanma Durumunda Ne Zaman Yardıma Başvurmalısınız?

48 saatten uzun süredir devam eden bir tıkanıklık yaşıyorsanız veya 24 saatten uzun süredir ateşiniz varsa o zaman bir doktora kesinlikle başvurmalısınız demektir. Böyle bir durumda doktorlar tıkanıklığı hafifletmek için evde uyguladığınız bu yöntemler dışında başka hangi yöntemleri deneyebileceğinizi tartışacaklardır. Bu oldukça önemlidir, çünkü uzun süreli tıkanıklık mastit gibi enfeksiyonlara yol açabilir ve bu da daha büyük sorunlara yol açmamak için tıbbi olarak tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Emzirmeyi ve Süt Sağmayı Güvenli Bir Şekilde Nasıl Bırakabilirsiniz?

Emzirmeyi veya süt sağmayı bırakmanın en güvenli yolu bunu yavaşça yapmaktır; ne kadar yavaş olacağı bebeğinizin yaşına, süt miktarınızın büyüklüğüne ve emzirme aşamanıza bağlıdır. Bu şekilde yapıldığı zaman emzirmeyi veya süt sağmayı bırakmak haftada bir besleme / süt sağma seansını bırakmak kadar basit olabilir. Bebeğinizi 3 aylıkken sütten kesmek, 13 aylıkken sütten kesmekten biraz farklı görünür. Ancak aslında korkulacak bir durum gerçekten yoktur. Yine de gerekirse doktorunuz, arzınızı güvenli ve rahat bir şekilde azaltmak için bir plan oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Tıkanma ile ilgili Bilinmesi Gerekenler

Emzirme yolculuğunuzda kısa bir süre için tıkanma normal olabilir, ancak mümkün olan en kısa sürede halledilmelidir. Doktorunuz, tıkanma semptomlarını yönetmek ve izlemek veya sütten kesme süreci sırasında tıkanmanın meydana gelmesini önlemek için bir plan oluşturmanıza yardımcı olacak harika bir kaynak olabilir. Emzirme döneminde süt kanallarında tıkanma yaşanmaması nadiren gerçekleşir ancak tıkanmanın oldukça yaygın olduğunu bilerek bu durum hakkında bilgi sahibi olup kendinizi bu duruma hazırlamak, güvenle ilerlemenize önemli ölçüde yardımcı olabilir.

 

Dr.Brown’s olarak her konu hakkında bilgilendirici yazılar yazmaya ve sizleri rahatlatmaya elimizden geldiğince çabalıyoruz. Eğer sizler de yazılarımızı okuyarak rahatlıyorsanız daha fazlasına ulaşmak için web sitemizi ziyaret ederek tüm bloglarımıza göz atabilir, sormak istediğiniz tüm sorularınız için bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Küçük çocuklarınız ve bebekleriniz için ihtiyaç duyduğunuz tüm ürünleri de mağazamızdan sipariş ederek yerinizden kalkmadan rahatlıkla alışveriş yapabilirsiniz. Size ve küçük ailenize sağlıklı ve huzurlu günler diliyoruz! 😊

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.