Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat

Haftanın Fırsat Ürününde özel indirime ek %10 indirim Hemen Keşfet

En yeni Dr. Brown's ürünleri Hemen Keşfet

Prematüre Bir Bebeği Beslemek

Genellikle doğumlar planlanan tarihte veya bu tarihe yakın bir tarihte gerçekleşir. Ancak bu durum herkes için geçerli değildir ve bebek bazen beklenenden erken doğabilir. Bu durum eğer sizin başınıza geldiyse ve bebeğiniz erken doğduysa, bunun korkutucu bir zamanlama olabileceğini söylemeye tabii ki gerek yok. Çünkü bebeklerin doğduklarında kaç haftalık oldukları, zamanında doğan bebeklerin yapabileceği birçok şeyi -biberon veya emzirme gibi- yapma yeteneklerini etkileyebilir. Bu durumda bir ebeveyn olarak, yeni doğan bebeğinizin yetenekleri, sağlık sorunları ve önünüzdeki birkaç hafta veya aylarda neler olacağı hakkında düzinelerce sorunuz olacaktır. Ancak tüm bu sorular içerisinde bebeğinizin büyümesi için ihtiyaç duyduğu besinleri aldığından muhakkak emin olmanız gerekir.

İşte tüm bu saydıklarımız sebebiyle prematüre bebeğinizin hangi şekillerde beslenebileceği, ebeveynlerin beslenmelerinde oynadıkları rol ve bebeğinizin beslenmeyi öğrenmesine yardımcı olmanın yolu hakkında bilgileri bir araya getirdik.

Prematüre Bebekler için Doğru Besleme Bilgileri

Tam zamanlı bir bebekten bahsettiğimizde, 37 ila 40 hafta arasında doğan bir bebekten bahsederiz. Bebeklerin rahim içinde tam olarak gelişmek için belirli bir zamanları vardır, bu nedenle bu süreci beklenen zamanlama ile tamamlamış bebeklerde daha gelişmiş bir emme, yutma, ve nefes alma koordinasyonu gelişir ve dünyaya bu şekilde gelirler. Bu da genellikle doğru zamanlama ile dünyaya gelen bebeklerin küçük bir zorluk yaratsa bile rahatlıkla emzirilebilecekleri veya biberonla beslenebilecekleri anlamına gelir.

37 haftadan önce doğan prematüre bebeklerin ise anne karnında bu koordinasyonları tam olarak geliştirecek zamanları yoktur. Mideleri de tam zamanlı bir bebekle aynı miktarda yiyecek almaya hazır değildir. Bu nedenle beslenme konusunda yardıma ihtiyaç duyarlar.

Bebeğinizin beslenme serüvenindeki rolünüzün düşündüğünüzden çok farklı olduğu bilgisi ile karşı karşıya kaldığınızda, her ebeveyn gibi siz de farklı duygularla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çünkü doğamızın derinliklerinde, bizden küçükleri besleme ihtiyacı ve dürtüsü vardır bu yüzden de bunu yapamadığınız zaman ebeveyn olarak başarısız oluyormuşsunuz gibi hissedebilirsiniz. Ancak unutmayın ki prematüre bir bebeğin beslenme güçlüğü çekmesi aslında tamamen normaldir. Henüz bir takım becerilere sahip olmayabilirler ancak zamanla, sabırla ve istikrarlı varlığınızla bebeğinizi bu becerilere ulaştıracaksınız. Gelin şimdi prematüre bir bebeğin nasıl beslendiğini ve ebeveyn olarak bu süreçteki rolünüz hakkında konuşalım.

Prematüre Bebekler İçin Beslenme Çeşitleri

Bebeğin kaç haftalık doğduğuna bağlı olarak değişen, birkaç farklı beslenme tekniği bulunur. Bebeğiniz doğduğunda, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinden (YYBÜ) ne zaman eve gidebileceğini ve hangi takibe ihtiyacınız olabileceğini de belirleyerek sizleri bilgilendireceklerdir.

İntravenöz (damar içi) (IV) Beslenme ve Sindirim Gelişimi

Prematüre bebeklerin en küçüğü henüz anne sütünü veya formülü midesine alamaz. Mide-bağırsak yolları henüz tam olarak gelişmemiştir, bu da büyük miktardaki besinleri midelerinde hemen işleyemeyecekleri anlamına gelir. Burası intravenöz (damar içi) (IV) beslenmenin devreye girdiği yerdir.

İntravenöz beslenme şu şekilde çalışır: Bebek, besinleri çok yavaş bir şekilde doğrudan vücuduna yerleştiren bir IV'e sahip olacaktır. Tipik olarak, bebeğin karnı ses çıkarmaya başladığında ve dışkıyı başarıyla çıkardığında, doktorunuz tüple beslenme adı verilen bir süreçle süt vermeye başlayabilir.

IV Beslenmede Ebeveynlerin Rolü

Bebeğinizi hastaneden alıp çabucak eve getirmenin sevincini yaşayamamak çok zor ve sanki bir şey yapamayacak kadar çaresizmişsiniz gibi hissedebilirsiniz ama durum aslında tam tersi. Bebeğiniz için yapabileceğiniz en faydalı şey orada olmaktır. Doktorunuz güvenli görürse, kanguru bakımı olarak da adlandırılan ten tene temasın sağlanmasının bebeğin sağlığı, esenliği ve büyümesi için anlatılmamış faydaları bulunduğundan bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Kısa ve daha basitçe söylemek gerekirse, bu zamanda bebeğinizi beslemedeki rolünüz onları sevgiyle doyurmaktan ibarettir. IV'ün bebeğiniz için besin sağlamasına izin verin ve bir sonraki besleme aşamasına başarılı bir geçiş için ipuçlarını öğrenmeye çalışın.

Tüple Beslenme ve Ağız Gelişimi

Prematüre bebekler, özellikle 34 haftadan küçük olanlar, başarılı bir şekilde emzirilmek veya biberonla beslenmek için ihtiyaç duydukları emme, yutma, nefes alma sürecini koordine etmekte zorlanabilirler ancak daha gelişmiş bir karınları olabilir. Bu durumda, IV çıkarıldıktan sonra beslenme sağlamak için bir beslenme tüpüne ihtiyaçları olabilir.

Beslenme tüpü, burun deliğine veya ağzına yerleştirilen ve bebeğin midesine geçirilen küçük, esnek bir tüptür. İlk başta, tipik olarak elektronik bir pompa aracılığıyla tüpten çok az miktarda anne sütü veya mama verilir. Bebeğiniz büyüdükçe ise her beslenmede süt miktarı da artar.

Tüple Beslenmede Ebeveynlerin Rolü

Bebek hala YYBÜ'deyken ve tüple beslenirken, bebeğinizin beslenme ekibi, olumlu beslenme deneyimlerini geliştirmeye yardımcı olmak için ön besleme becerileri konusunda sizinle birlikte çalışacaktır. Bu olumlu beslenme deneyimleri, kanguru bakımı veya ten tene bakımı içerir. Bu, bebeği tüp yoluyla beslerken tutmak ve muhtemelen emmeyi emmeyle ilişkilendirmelerine yardımcı olmak için bir emzik kullanmak anlamına gelir. Araştırmalar bebeğin ebeveynlerinin kollarında daha iyi büyüdüğünü ve geliştiğini gösterdiğinden, bebeğinizin beslenme zamanlarında mümkün olduğunca orada olmanız oldukça önemlidir.

Tüple beslenme sırasında, hastaneler ve ebeveynler, süreci erken doğan bebeklerle birlikte yürüterek, anne sütü veya biberonla beslenmenin yanı sıra ağızdan beslenmeyi de bebeğe öğretecekler. Bebeğiniz doğduğunda hala tam oral beslenme ile mücadele ediyorsa, tüp hala yerindeyken eve gidebilirler ancak bu durum pek yaygın olan bir durum değildir.

Bebek tüp takılıyken eve gidiyorsa, oral beslenmeye yardımcı olması için sizden aşağıdakileri yapmanız istenebilir:

  • Tüple beslenmenin 20 – 30 dakika sürmesini sağlamak gibi “normal” beslenme rutinlerini uygulayın.
  • Bebeğinizi tutun ve emmesi için bir emzik sağlayın.
  • Olumlu oral beslenme deneyimlerini daha da teşvik etmek ve geliştirmek için bebeğinizi beslemeden önce dudaklarına sıvı değdirin.
  • Genellikle emzirme veya biberonla besleme sırasında el tutma, okşama ve göz teması gibi bebeğinizle kurabileceğiniz iletişimleri arttırın.

Bebeğin beslenme tüpünün bakımı için birkaç yaygın bakım tekniği vardır. Bu, bebeğin tüpü çekmemesini sağlamanın yanı sıra bebeğinizin özel tüp tipi için özel temizleme ve değiştirme talimatlarını da içerir. Vaka yöneticiniz ve tıbbi malzeme ekipmanı ekibiniz de dahil olmak üzere uzman ekibiniz, tüpün bakımı ve bebeği rahat ettirmeniz için ihtiyacınız olan her şeyi size gösterecektir.

Tüple Besleme Sırasında Emzik Kullanımı

Tüple beslenirken, anne emziriyor olsa bile, ağız gelişimini teşvik etmek için bebeğe emzik verilebilir. Emzik kullanmanın bir başka yararı da bebeğin kendi kendini yatıştırmayı ve ağrı yönetimini öğrenebilmesi içindir. Araştırmalar, erken doğan bebeklerin potansiyel olarak ağrılı ve rahatsız edici prosedürlere katlanmak zorunda kaldıklarında, deneyim sırasında onlara bir emzik vermenin ağrıyı azaltmaya yardımcı olduğunu ve rahatlık sağladığını göstermiştirm.

Emzirme ekibiniz bebeğin hazır olduğuna karar verdiğinde, ebeveynler meme veya biberonla beslemenin bir sonraki aşamasını uygulayabilir!

Dr. Brown's Biberonları ile Biberonla Besleme

Bebek belirli bir dönüm noktasına ulaştığında, meme veya biberonla beslenmeye başlar. Bebeğin yolculuğunun bu noktasında en önemli şey ne kadar yediği değildir. En önemli şey, olumlu sözlü beceriler geliştirmelerine ve pratik yapmalarına yardımcı olmaktır bu nedenle bebeğiniz çok fazla süt almıyorlarsa bunun için endişelenmeyin. Muhakkak bunu yapacağı bir zaman gelecektir.

Dr. Brown's™ biberonlarını diğer markalardan ayıran şey, birçok ebeveynin "içinde pipet olan biberon" dediği iç havalandırma sistemidir. Bu dahili havalandırma sistemi, tamamen vakumsuz bir biberonla besleme deneyimi yaratır; bu da yeni doğan bebeğinizin diğer biberonlarda yaygın olan basınç oluşumuna karşı savaşmak zorunda olmadığı anlamına gelir.

Dr. Brown's, erken doğan bebekler için iki farklı yavaş akışlı meme ucu seviyesi sunar:

  • Dar Ağızlı Biberon Emziği: Bu emzik, Dr. Brown's mevcut prematüre emziğinden %35 daha yavaş bir akış hızına sahiptir ve genellikle emme, yutma, nefes koordinasyonunu geliştirmeye çalışan erken doğan bebeklere sunulur. Bebeğin daha hızlı akışlı bir emzikten daha kısa sürede tam oral beslenmeye ulaşmasına yardımcı olmak için hastaneler tarafından lanse edilen en yavaş akışlı emzik türüdür. YYBÜ besleme ekibiniz, bunun bebeğiniz için en iyi akış hızı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olacaktır.
  • Geniş Ağızlı Biberon Emziği: Bu emzik, hala beslenme tüpünde olabilen ancak oral beslenmeye hazır olma belirtileri gösteren birçok prematüre bebek için ilk tercihtir. Geniş ağızlı biberon emziği, bazen bir biberonla besin takviye etmesi gereken prematüre ve tam süreli anne sütüyle beslenen bebekler için işe yarayabilir.

Prematüre bebeklerde emzirme veya biberonla beslemenin önemli bir yönü tutarlılıktır. Gerçekten, emzirme ve biberonla beslemede tutarlılık her şeydir. Erken doğan bebeklerin memeden veya biberondan nasıl besleneceğini öğrenmesi zor olabilir, bu nedenle her seferinde farklı bir deneyim yaşamak onun için işleri daha da zorlaştırabilir. Dr. Brown's biberon sistemi güvenilir ve tutarlı olmakla kalmayıp kalite kontrolümüz, satın aldığınız her aynı seviyedeki emziklerde bebeğin güvenebileceği aynı akışı sunmasını sağlar. Dr. Brown's biberonu ve biberon emziği seviyeleri ile ilgileniyorsanız, YYBÜ sağlık ekibinize besleme sistemimiz hakkında danışın. Dr. Brown's Medikal bölümü, bebeğinizin başarılı oral beslenme yolculuğuna başlamak için sizinle ve sağlık uzmanlarınızla birlikte çalışmaktan mutluluk duyar.

 

Unutmayın, siz ve yeni doğan bebeğiniz bu zor dönemi birlikte atlatabilirsiniz. Zor bir dönem olduğunu bizler de kabul ediyoruz ve en az sizin kadar bu durumun farkındayız ancak tıbbi ekibiniz yanınızdayken, siz ve bebeğiniz beslenme hedeflerinize güvenle ulaşabilirsiniz. Dr. Brown's’ın özel olarak prematüre bebeğiniz için tasarlanmış besleme sistemleri ile ilgili tüm sorularınız için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. YYBÜ'den sonraki yaşamınız, meme ucu yönergeleri, ürünlerin nereden satın alınacağı ve daha fazlası hakkında daha fazla bilgi için şimdi Dr. Brown's web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.