Hamile kadınlar, bebekler ve küçük çocuklar, bağışıklık sistemleri yeterince güçlü olmadığından özellikle gıda kaynaklı hastalıklara karşı oldukça savunmasızdır; bu nedenle de bu kişilerin yaşadığı evlerde gıda güvenliğini uygulamak çok önemlidir. Burada sizin ve ailenizin sağlığını koruyacak bazı gıda güvenliği yönergeleri ve yararlı ipuçları bulacaksınız. Eğer sizin de evinizde veya ailenizde hamile kadın, bebek veya küçük çocuk bulunuyorsa bu yönergeleri dikkatle okumanız ve özenle uygulamanız büyük bir önem teşkil eder.
Gıda Kaynaklı Hastalıklar
Gıda kaynaklı hastalıklar genellikle gıdaların kötü işlenmesi, uygun olmayan şekilde pişirilmesi veya gıdaların uygun olmayan koşullarda depolanmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu durumlar, bakterilerin büyümesine ve gelişmesine izin verir. Her yıl milyonlarca gıda kaynaklı hastalık vakasının meydana gelmesi ve bunların bazılarının hastaneye kaldırılma ve hatta ölümle sonuçlanmaya sebebiyet vermesi, bu konu üzerinde tahmin edilenden çok daha fazla durulması gerektiğini kanıtlar niteliktedir. Elbette bu konuda akıllara en çok takılan şey ‘’Her yediğimizi nasıl kontrol edebiliriz ki?’’ sorusudur. Ne yazık ki diğer insanların ve restoranların yiyeceklerini nasıl muhafaza ettiklerini veya nasıl pişirdiklerini kontrol etmek imkansızdır, ancak iyi haber şu ki, bazı basit gıda güvenliği uygulamalarını takip ederek evinizde meydana gelecek olan gıda kaynaklı hastalıkları önleyebilirsiniz.
Sağlıklı Alışkanlıklar
Gıda kaynaklı hastalıkları önlemenin ilk ve en önemli yollarından biri her ne olursa olsun ellerinizi her zaman güzelce yıkadığınızdan emin olmaktır. Bunun için yapılabilecek en iyi el yıkama uygulaması şu şekilde olmalıdır:
Elleri;
-en az 20 saniye boyunca yıkamak,
-normalde yaptığımızdan biraz daha uzun bir süre boyunca iyice durulamak ve iyice kurutmaktır.
El yıkama serüvenine ek olarak çocuklarınızın sizinle birlikte yıkanmasını da sağlayarak, onlara yemeklerden ve atıştırmalıklardan önce ve yiyeceklere dokunduktan sonra da el yıkamanın önemini anlatarak bu durumun kafalarına iyice kazınmasını sağlayabilirsiniz. Eğer çocuğunuzla birlikte söylemekten hoşlandığınız bir şarkı varsa el yıkama süreci boyunca bu şarkıyı söylemeyi düşünebilirsiniz. Örneğin en bilinen çocuk şarkılarından ‘kırmızı balık’ şarkısının 20 saniyelik bir versiyonunu her el yıkamanızda söyleyebilirsiniz. Böylelikle yaklaşık 20 saniye uzunluğunda olan bu şarkı dolayısıyla 20'ye kadar saymak zorunda kalmadan çocuğunuza el yıkamanın nasıl ve ne kadar olması gerektiğini öğretmenin eğlenceli bir yolunu deneyimlemiş olursunuz. Genellikle küçük çocukların büyük bir çoğunluğu şarkı söylemekten hoşlanır bu nedenle ellerini doğru şekilde yıkamayı bu şekilde öğrendiğini bilmek size de kendinizi daha iyi hissettirecektir. Ellerinizin üstünü, tırnaklarınızı ve parmak aralarınızı da yıkamayı unutmayın. Bu alanlar sıklıkla gözden kaçırılır ve mikroplar ve bakteriler için harika bir saklanma yeri olabilirler. Bunu ne kadar sık yaparsanız çocuğunuzda sizden el yıkamayı bu şekilde öğreneceği için bu durumu daha kolaylıkla kabul ederek alışkanlık haline getirecektir.
Güvenilir Hazırlıklar
Gıda kaynaklı hastalıklarla ilgili diğer endişe verici alanlar gıdaların hazırlanması ve işlenmesidir. İşte bu konuyla ilgili bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenler:
-
Temizlik
Tezgahları her zaman temiz tutun ve yiyeceklerinizi burada hazır hale getirdikten sonra da iyice temizleyin. Pişmemiş et ve kümes hayvanlarını tezgahta, buzdolabında ve hatta alışveriş torbalarında bulunan hazır yiyeceklerden ve taze ürünlerden olabildiğince uzak tutun. Taze ürünleri yemeden veya hazırlamadan önce de mutlaka bol su ile yıkayın.
-
Pişirme ve Isıtma
Artıkları 75 dereceye kadar yeniden ısıtın. Yumurta, et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerini daima uygun bir sıcaklıkta pişirin. Et, kümes hayvanları ve balığın uygun şekilde pişirildiğinden emin olmak için gıda termometresi de kullanabilirsiniz.
-
Buzdolabında Saklama
Yiyecekleri asla iki saatten fazla dışarıda bırakmayın. Bu durum tahmin edilenden çok daha önemlidir. Eğer buzdolabında muhafaza edilmesi gereken bir ürün 2 saatten fazla dışarıda beklediyse bu ürünü çöpe atmanız gerekecektir. Sıcak yiyecekleri ise asla buzdolabına koymayın; bu, buzdolabındaki diğer yiyecekleri de ısıtabilir ve hatta buzdolabının sıcaklığını bile düşürebilir. Sıcak yiyecekleri önce tezgahta soğumaya bırakın, ardından soğuduğundan emin olduktan sonra buzdolabına koyabilirsiniz.
Bebek Mamalarının Saklanması
Artık birkaç temel noktayı gözden geçirdiğimize göre, bebek mamalarının hazırlanması ve saklanmasına ilişkin bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz:
- Açık kavanozları/bebek maması poşetlerini buzdolabında en fazla üç gün saklayın, ardından atın.
- Bebek maması içeren açık kapları oda sıcaklığında iki saatten fazla bırakmayın.
- Kaşıkları paylaşmayın. Ağzımızda çok fazla bakteri bulunabilir ve kaşıkları paylaşmak bakterilerin bir ağızdan diğerine geçmesine neden olabilir.
- Bir kaşık ile aynı kaba çift daldırma yapmayın. Küçük çocuğunuz için yemek hazırlarken, onu doğrudan bebek maması kavanozundan beslemek yerine, mamanın bir kısmını kavanozdan çıkararak bir kaseye koyun. Bir kaşık ile aynı kaba çift daldırma yapmanız küçük çocuğunuzun ağzındaki mikropların ve bakterilerin bebek maması kavanozuna aktarılmasına sebebiyet verebilir. Bunun sonucunda da bakteriler oraya vardığında büyüyebilir ve hastalanmalarına neden olabilir. Daha fazla yiyeceğe ihtiyacınız olursa kaseye her zaman daha fazlasını ekleyebileceğinizi unutmayın.
Yüksek Riskli Gıdalar
Son olarak, bakterilerle kontaminasyon olasılığı daha yüksek olan ve hem hazırlanırken hem de saklanırken ekstra özen gösterilmesi gereken gıdalara karşı dikkatli olun:
- Et ve kümes hayvanları
- Yumurtalar
- Çiğ meyve ve sebzeler
- Marul ve diğer yeşillikler
- Deniz ürünleri
- Turp ve fasulye filizleri
- Çiğ süt veya peynir
- Ham un
Mutfağınızda gıda güvenliğini uygulamayı hatırladığınızda, ailenizi gıda kaynaklı hastalıklardan korumak da oldukça kolaylaşacaktır. Unutmayın ki dünyanın neresinde olursak olalım insanların ömrünü kısaltan şeylerin en başında sağlıksız beslenmek gelir. Bu nedenle sağlıklı besinleri ve bu besinleri güvenli bir şekilde tüketmeyi alışkanlık haline getirmek hem sizin hem de ailenizin sağlığı için çok önemlidir. Bu ve benzeri yazıları beğeniyor ve daha fazlasına ulaşmak istiyorsanız web sitemizi ziyaret etmeyi ve tüm bloglarımıza göz atmayı deneyebilirsiniz. Sormak istediğiniz tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir ve küçük bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm ürünlere sipariş yoluyla ulaşabilirsiniz. Sizlere ve ailenize sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler dileriz! :)
Yorum yap