Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat

Haftanın Fırsat Ürününde özel indirime ek %10 indirim Hemen Keşfet

En yeni Dr. Brown's ürünleri Hemen Keşfet

Gebelikte Huzurlu Uyumanın İpuçları

Hamilelik hormonlarının yükselişiyle birlikte annelerin uykuya olan ihtiyacı da artıyor. Gece saatleri, doğum yapmaya hazırlanan anneler için bir rahatlama kaynağı gibi görünebilir. Ancak durum her zaman beklenildiği gibi olmayabilir. Yapılan araştırmalar, hamileliğin ilk üç ayında annelerin uyku sürelerinin artmasına karşın, uyku kalitelerinin düşebileceğini ortaya koymaktadır. Annenin büyüyen karnına uyum sağlaması, sık sık bebeğin veya mesanesinin uyandırması ve hamileliğin ilerleyen dönemlerinde rahat bir uyku bulamaması, uyku kalitesinin düşmesine neden olabilir. Ancak endişelenmeyin, sizin ve bebeğiniz için daha iyi bir uyku elbette ki mümkün.

Gebelik Döneminde En Konforlu Uyku Pozisyonları

Hamileliğinizin ilk aylarında herhangi bir pozisyonda rahatça uyuyabilirsiniz. Ancak zamanla bu değişecektir. Karnınızın 15 haftalık olup şekillenmeye başlaması, yeni uyku pozisyonlarına geçiş yapmanız gerektiğinin bir işaretidir. Artık 15 haftalık gebe bir anne olarak, yüzüstü ve sırtüstü uyumak yerine, yan yatarak uyumanın sizin için daha sağlıklı olacağını göreceksiniz. Peki bunun nedenleri nelerdir? Gelin birlikte göz atalım:

  1. Yüzüstü Uyumanın Hamilelikte Yaratabileceği Sorunlar

Hamilelikte bebeğiniz büyüdükçe, yüzüstü uyumanın ana damarlara baskı yaparak kan akışını engelleyebileceğini unutmamak önemlidir. Karnınız belirli bir büyüklüğe ulaştığında, bu pozisyonda uyumak zorlaşacaktır.

  1. Sırtüstü Uyumanın Hamilelikte Yaratabileceği Sorunlar

Sırtüstü uyumak, hamile bir anne için bel ve bağırsaklara ağırlık bindirerek, mevcut sırt ağrılarını artırabilir, sindirim sorunlarına ve basur oluşumuna yol açabilir. Ayrıca, sırtüstü uyumak, ana damarlara baskı yaparak kan basıncını düşürebilir ve bu da bebeğin kan akışını ve oksijen ile besin alımını olumsuz etkileyebilir.

Gebelikte Uyku İçin En İyi Çözüm: Yan Yatmak

Gebelik döneminde en sağlıklı uyku pozisyonu yan yatmaktır. Özellikle sol tarafa yatarak uyumanın, kan dolaşımını iyileştirdiği ve bebeğe düzenli kan akışı sağladığı bilinmektedir. Sol tarafa yatarak uyumak, böbrek fonksiyonlarınızı iyileştirerek vücuttaki atıkların daha etkin bir şekilde atılmasına ve şişkinliğin azalmasına yardımcı olur.

Rahat Bir Uyku İçin Ne Yapabilirsiniz?

Hamilelik süreci, özellikle geceleri rahatsızlık veren mide ekşimesi ve göğüs yanması ile mücadele ederken, çok zorlayıcı olabilir. Eğer geceleri mide ekşimesi yaşıyorsanız, yan yatarak ve aynı zamanda başınızı ekstra bir yastıkla destekleyerek bu sorunu hafifletebilirsiniz. Bu destekle birlikte, yerçekimi de mide asidinin yukarı çıkmasını engelleyerek daha rahat bir uyku uyumanızı sağlayabilir.

Eğer hamile değilseniz, yatağınızda rahatsız olduğunuzda yatış pozisyonunuzu değiştirebilmek, sizler için çok büyük bir artıdır. Ancak ne yazık ki hamileyken tek bir seçeneğiniz var diyebiliriz. Hamile annelerin sanki yeteri kadar kalça ağrısı yokmuş gibi her gece sol taraflarına yatması da kalça ağrısına sebep olabilir. Bu sebeple hamile annelere kalçalarına ekstra destek sağlamak ve kalçalarındaki basıncın bir kısmını hafifletmek amacıyla sünger bir yatak pedi kullanmayı tavsiye ediyoruz. Sünger yatak pedleri hamileyken kalçanızda ekstra bir rahatlık sağlar ve üstelik ulaşılabilir olması nedeni ile çok uygun ve kullanışlı bir ürün olabilir. Hamilelik süresince uyku öncesi rahatlığınızı arttırmak için de uzandığınızda dizlerinizi kırıp, biraz yukarı çekebilirsiniz. ( kalça kemiğinizin hizasının altında kalsın)

Kafeinden kaçınmak ve yatağa geçmeden birkaç saat önce hiçbir şey içmemek gibi sıradan tavsiyelerin yanı sıra hamileyken düzgün bir uyku istiyorsanız göz atmanızı istediğimiz birkaç ipucu daha var. İşte bu ipuçları:

  • Mide ekşimesini önlemek adına yemek sırasında içecek içmek yerine, yemek öğünleri arasında içecek içiniz. Aksi takdirde hem uyurken hem de günlük hayatınızda istemediğiniz mide sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

 

  • Büyük bir porsiyonu tek öğünde yemektense, küçük porsiyonlara sahip yemekleri sık olacak şekilde ayarlayarak öğünlerinizi sıklaştırın.

 

  • Canınızın çekmesi bir yana dursun, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmaya çalışın. Her ne kadar canınız çekse de, evet hamburger de buna dahil ☹.

 

  • Yemeğinizi yedikten sonra göğsünüzdeki yanma hissinden kaçınmak için, bir süre dik bir şekilde oturmaya özen gösterin.

 

  • Sabah bulantınıza engel olmak adına gece yatmadan önce kraker veya galeta gibi hafif şeyler atıştırabilirsiniz.

 

  • Yattığınızda derin şekilde ve sizi sakinleştirecek nefes alma tekniklerini deneyin ve sonra da kaslarınızı rahatlatmak için gevşetme hareketleri uygulayın.

 

  • Bir uyku programınız olsun ve mümkün olduğunca bu programdan şaşmamaya çalışın.

 

  • Hamileyken vücudunuzdaki yüksek sıcaklığa uyum sağlamak için, odanızı normalden daha serin tutun.

 

  • Arada sırada Ilık süt içerek kendinizi şımartın 😊.

 

  • Eğer yapabilirseniz her gün mutlaka öğle uykusuna yatmayı deneyin. Çalışıyorsanız da izin günlerinizde bunu yapmayı kesinlikle ihmal etmeyin.

Bebeğiniz doğmadan önce güzel bir gece uykusunun anneler için ne kadar önemli olduğunu zaten söylemeye gerek yok. Verimli bir uykunun önemli olduğu kadar sağlığınız için de bir o kadar gerekli olduğunu unutmayın. Mutlu bir uyku çekmeyi siz ve bebeğiniz için bir öncelik haline getirirseniz karşınıza çıkabilecek her şeye hazır olacağınıza emin olabilirsiniz. Eğer aklınıza takılan başka sorular varsa bu sorularınız için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.