Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat Hemen Keşfet

Haftanın Fırsat Ürününde özel indirime ek %10 indirim Hemen Keşfet

En yeni Dr. Brown's ürünleri Hemen Keşfet

Emzirme Teknikleri ve Pozisyonları

Bebeğinizi beslemek, sahip olabileceğiniz en kişisel ve içgüdüsel deneyimlerden biridir. Her bebeğin farklı ihtiyaçları olduğu için her bebeği beslemenin tek bir “doğru” yolu yoktur diyebiliriz.

Bu nedenle, sizlere en çok kullanılan emzirme pozisyonlarının ve tekniklerinin bir listesini derledik. Bu yolları deneyerek, sizin ve bebeğiniz için en iyi olanı emzirme tekniğini bulabilir ve miniğinizi daha da mutlu edebilirsiniz. Bu makaledeki bilgilerle ilgili herhangi bir sorunuz varsa lütfen beslenme uzmanınıza veya çocuk doktorunuza ulaşın.

Emzirme Teknikleri

Rüya Öğünü

Rüya öğününün tanımı kime sorduğunuza bağlı olarak değişebilir. Terimi ilk kez kullanan İngiliz Doktor Tracy Hogg’ a soruyorsanız, rüya öğünü bebeğinizi uyurken beslemeyi içeren bir tekniktir. Diğer bilinen isimler ise rüya öğününü düzgün bir şekilde uygulamanız için bebeğinizin uyanık olması gerektiğini dile getiriyor. Bazı bireyler de bebeklerini uyutmadan hemen önce çok miktarda beslediklerini anlatmak için bu terimi kullanmaktadır.  Hangi yolu uygularsanız uygulayın amaç aynıdır: bebeğinizin gece geç saatlerde karnını doyurarak daha uzun uyumasına yardımcı olmak. Rüya öğününü akşam 10 ila gece yarısı arasında ayarlamanızı önerir.

Uykuda Rüya Öğünü: Bebeğinizi yavaşça beslenme pozisyonuna yerleştirin, bebeğinizin ağzını yumuşak bir şekilde aralayın ve göğsünüzü uzatın. Bebekler bunu tamamen uyanmadan yapabileceğinden, amacımız bebeğinizin emmek için uyarılması yönünde.

Uyanık Rüya Öğünü: Bebeğinizi gece geç saatlerde, uykusundan dikkatlice ve nazikçe uyandırın. Hafifçe gıdıklayarak veya bebeğinizin bezini değiştirerek uyandırmak önerilen yöntemler arasındadır.

Rüya Öğününün Sağlayabileceği Faydalar:

  • Bebeğinizin daha uzun uyumasına yardımcı olur.
  • Beslenmek için her birkaç saatte bir uyanan bebekler için harika bir yöntemdir.
  • Diğer yöntemlere nispeten hızlı bir beslemedir.
  • Sabah erken saatlerde beslemekten daha kolay bir tekniktir.

Göz Önünde Bulundurulması Gereken İhtimaller:

  • Bozulması zor olan gece vakti beslenme alışkanlığı yaratmak.
  • Rüya öğünü olarak beslemeyi ne zaman durduracağınızı bilememek.
  • Doğal uyku/uyanıklık ritimlerinin bozulabilmesi.

Bebeğinizin reflüsü varsa, bazı uzmanlar bebeğinizde rahatsızlığa yol açabileceğinden rüya öğünü uygulamanızı önermez. Başlamadan önce beslenme uzmanınıza veya çocuk doktorunuza bu teknik hakkında danışmayı unutmayın.

Kümelenmiş Beslenme

Kümelenmiş beslenmenin bir teknik olduğunu söylemek biraz yanlış olabilir. Daha çok bebek tarafından yönlendirilen bir çabadır, sizin aşılamaya çalıştığınız bir şey değildir. Bunun ne olduğunu ve ne anlama geldiğini bilmek, miniğinizle ilgili bir sorun olduğunu düşünüp stres olmanızı ve endişe duymanızı engellemek adına çok önemlidir.

Kümelenmiş Beslenme, bebeğin genellikle akşam 6 ila 10 arasında yer alan, kısa sürede birden fazla kez beslenmek istediği zamandır. Annelerin bebeklerinin yeterli süt almadığından endişe etmesine neden olabilir. Genel olarak sadece bebeğin geçtiği bir aşama, bir durum olarak görülür. Siz paniğe kapılmadan önce söylememiz gerekir ki bebeğinizin bezi öncekilere benzer veya daha ıslak ve kirli oluyorsa aldığı süt miktarı ile ilgili bir sorun yoktur. Bebeğiniz aşırı bir şekilde kümelenmiş beslenme isteği gösteriyorsa telaşlı ve mızmız davranabilir ama yine endişelenecek hiçbir şey yok. Bebeklerdeki bu davranışı, tıpkı biz yetişkinlerde o asla doymadığımız ve her şeyi yemek istediğimiz günlerin olmasına benzetebiliriz.

Kümelenmiş Beslenmede Görebileceğiniz Faydalar:

  • Bebeğiniz bazen bu şekilde beslenmesinden sonraki gece boyunca uyuyabilir.
  • Bebeğinizi göğsünüze asıp beslemeye başlayabilirsiniz, bu sayede hem hareket edebilir hem de bebeğiniz meşgulken işlerinizi halledebilirsiniz.
  • Bebeğiniz kümelenmiş beslenme sürecinde iken en sevdiğiniz diziyi izleyebilir ve keyfini çıkarabilirsiniz. Bunu fazlasıyla hak ettiniz!
  • Bunun bir aşama, bir süreç olduğunu unutmayın, bu da diğerleri gibi geçecek.

Üzerinde Durulması Gereken Noktaları:

  • Her akşam saatlerce ve sürekli olarak beslemek duygusal ve fiziksel olarak yorucu olabilir.
  • İşlerinizi halletmek için ayırdığınız akşamlarınızı tüketebilir.
  • Bebeğiniz hemen hemen her zaman mızmızdır.
  • Kendi ebeveynliğinize olan güveninizi büyük bir şekilde sarsabilir.

Göğüs Değiştirerek Emzirmek

Göğüs değiştirerek emzirmek okuduğunuzda aklınıza ilk geldiği şekildeki gibidir; emzirme seansı sırasında bebeğinizi göğüsler arasında değiştirirsiniz, her birkaç dakikada bir değişim yapılır. Başka bir versiyonunda da bebeğinizi bir göğsünüzde emzirirsiniz, bebeğiniz yavaşladığında ve uykuya dalmaya başladığında bebeğinizi gazını çıkartarak ve diğer göğsünüze geçirerek onu uyarırsınız. Bu genellikle sizin emzirmeye yeni geçtiğiniz, sütünüzün gelmeye başladığı, bebeğinizin ilk emmeye başladığı zamanlarda size çokça kişinin tavsiye ettiği bir yöntemdir.

 Göğüs Değiştirerek Emzirmenin Muhtemel Faydaları:

  • Uykulu bir bebeği daha eksiksiz şekilde emzirmek için uyanık tutar.
  • Düşük kilolu bir bebeğin beklenen kilo seviyelerine ulaşması için gereken kiloları kazanmasına yardımcı olabilir.
  • Sütün daha iyi akmasını teşvik eder, bu sayede anne sütü azlığının artmasına yardımcı olabilir.

Unutulmaması Gereken Noktaları:

  • Anne sütü her koşulda iyi süt olsa da, bebek yüksek yağlı, yüksek kalorili ‘’son süt’’ ü almak için her iki göğüste de yeterince uzun beslenemeyebilir.
  • Emme sorunları olan veya prematüre bebekler bu yöntemde sorun yaşayabilirler.

Emzirme Pozisyonları

Yan Yatarak Emzirmek

Yan yatarak emzirmek, annenin her iki taraftan birine yattığı ve bebeğini emzirmek için yanına yatırdığı pozisyondur. Özellikle zor bir doğumdan sonra uzun süre oturması acı veren anneler ve bebeğini beslerken rahatlamak isteyen anneler için ideal bir yöntemdir. Bazen de göğsünüzü ve bebeğinizi nereye koyacağınızı çözmek kafa karıştırıcı olabilir. Her yaştan bebeği emzirmek için harika bir pozisyondur.

Futbol Tutuşu

Futbol tutuşunda bebeğinizi kolunuzun içi ile göğsünüzün yanına doğru sıkıştırır ve birkaç yastıkla onu desteklersiniz. Bebeğiniz beslenirken onun kafasını kucaklıyor kavrıyor olmalısınız. Sezaryen doğum yapan anneler bebeği karnından uzak tuttuğu için bu pozisyonda oldukça rahat ederler. Bebekler bu pozisyonu çok severler çünkü bacakları sarkmaz ve gerçekten çok rahattır, o kadar ki direk uykuya dalabilirler. İnsan içindeyken uygulamak daha zordur. Futbol tutuşu özellikle küçük yaştaki ve küçük boyutlardaki bebekler için mükemmeldir.

Beşik ve Çapraz Beşik Tutuşu

Beşik ve çapraz beşik tutuşu, bebeğinizin vücudunuza yatırıldığı, kolunuzu veya emzirme yastığına yerleştirildiği eksiksiz ve daha önemli bir emzirme pozisyonudur. Çapraz/beşik tutuşu birçok anneye daha içgüdüsel veya daha doğal gelir. Bu pozisyonda annelerin diğer kolu bir şeyler içmek veya yemek yemek için serbesttir. Bu tutuş, herkesin içinde bebeğinizi beslemek istediğinizde işinize yarar ve her yaştan emen bebekler için mükemmeldir.

Sırt Üstü Yatarak Emzirmek

Sırt üstü yatarak emzirme pozisyonu anne ile bebeğini karın karına getirir, anne sırtının üstüne yastıklarla hafifçe desteklenerek uzanır. Bu pozisyon emzirirken liderlik etmek isteyen veya liderlik alması gereken bebekler için idealdir. Aynı zamanda anne ve bebeğin ten tene zaman geçirmelerini sağlar. Süt akışını yavaşlattığı için daha güçlü süt akışına sahip veya çok miktarda anne sütü olan anneler bu pozisyonu tercih etmeliler. Her yaştan bebek bu pozisyonda rahatça beslenebilir.

Emzirme konusunda hangi yaklaşımı veya pozisyonu kullanırsanız kullanın, önemli olan siz ve bebeğinizin aynı fikirde olmanızdır. Sizin ve bebeğinizin hem ihtiyaçlarınızı hem de uygulayabileceğiniz seçenekleri öğrenmek HappyFeeding™ deneyiminin ilk adımlarıdır. Besleme rutinlerinizde önemli değişiklikler yapmadan önce emzirme danışmanınız, beslenme uzmanınız veya çocuk doktorunuzla görüşmeyi unutmayın.

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.