Candida albicans, bebeklerde “pamukçuk”, annelerde ise “mantar enfeksiyonu” gibi hastalıklara sebep olan bir mantar çeşididir. Aynı zamanda çok inatçı ve acı verici olmalarıyla da bilinirler.
Pamukçuk Nedir ve Nasıl Pamukçuk Olursunuz?
Pamukçuk sizin veya bebeğinizin vücudunda Candida albicans mantarının aşırı büyümesi sonucunda oluşur. Ortaya çıkan maya enfeksiyonu emziren bir anne ile bebek arasında birbirine kolayca bulaşabilir.
Yakın zamanda antibiyotik aldıysanız ilk hasta olma riskiniz daha yüksektir. Çünkü birçok kadının da bildiği gibi antibiyotikler, vücudumuzda doğal olarak oluşan mantarları kontrol altında tutan iyi bakterilerin ölümüne sebep olabilir. Diyabeti veya anemi hastalığı olan emziren annelerin vücudunda da mantar enfeksiyonu oluşma riski daha yüksektir.
Aynı zamanda bebek de taşıyıcı olabilir. Ancak bazı bebeklerin ağızlarında ve belirli yerlerinde enfeksiyona neyin sebep olduğu belli değildir. Bebeğinizin pamukçuk hastalığını size aktarmasının bir yolu, meme uçlarınızda oluşan çatlaklar aracılığıyladır. Nemli göğüs pedleri kullanmak ve sütyen giymek de enfeksiyon oluşmasına sebep olur.
Pamukçuk Belirtileri
Anne için, meme ucundaki bir mantar enfeksiyonu hiç göze çarpmayan şekilde veya çok acı verici bir şekilde gerçekleşebilir. Eğer bir şüpheniz varsa anne için aşağıdaki pamukçuk belirtilerinden herhangi birini arayın.
- Kızarık bir aerola ile birlikte parlak pembe meme uçları.
- Yumuşak, ince, kaşıntılı, nemli veya neredeyse yanan meme uçları.
- Bebeğinizi besleme sırasında veya sonrasında memede ve meme uçlarında şiddetli ağrı çekmek.
- Göğüste oluşan derin ağrılar.
- İyileşmeyen veya yavaş iyileşen meme ucu çatlakları.
- Vajinal mantar enfeksiyonu
*Araştırmalar şiddetli ağrıların mantar enfeksiyonu ile doğrudan ilişkisi olduğunu tam olarak gösterememiştir. Emzirme sırasında başka nedenlerden kaynaklanabilecek ağrılarınız varsa doktorunuzla konuşmayı unutmayın.
Bebeklerde belirtiler daha tutarlıdır. Bebeklerde pamukçuk belirtileri şunlardır :
- Bebeğin dilinde, üst damağında veya kolayca ovulamayan yanak içlerinde oluşan beyaz lekeler.
- Topikal krem tedavisinden sonra yok olmayan bebek bezi isiliği
- Bebeğinizin vücudunda herhangi bir yerde küçük, kırmızı lekeler şeklinde görülen deri döküntüsü.
- Bebeğiniz emzirme sırasında veya sonrasında yeterince tatmin olmamış şekilde davranıyorsa.
- Bebeğiniz memeden kayıyor ve emerken ses çıkarıyorsa.
Pamukçuk Enfeksiyonunu ve Yeniden Enfeksiyon Kapmayı Önlemek
Siz ve bebeğinizin pamukçuk tedavisi için bir doktora görünmeniz gerekebilir. Bazen evde tedavi ile pamukçuk giderilebilir ancak yanlış tedavi edilmiş veya tamamen tedavi edilmemiş olarak bırakılır. Pamukçuk süt kanallarının tıkanması ve mastit gibi daha kötü bir enfeksiyona dönüşebilir. Bu nedenle teşhisin doktorunuz tarafından konulup tedavi edilmesi en sağlıklı yöntemdir. Aynı zamanda yeniden enfeksiyon olmayı veya ilk etapta enfeksiyonu önlemek evde yapabileceğiniz doğru yöntemlerden biridir.
Mantarları Ortadan Kaldırmak İçin Her Şeyinizi Yıkayın
Meme uçlarınızla veya bebeğinizle temas eden tüm kıyafetlerinizi ve çarşaflarınızı yıkayın. Yıkamada çamaşır suyuyla sıcak su kullanın ve güneşe kurumaya bırakın veya isterseniz kurutucunuzu sıcak olarak ayarlayıp da kurutabilirsiniz. Göğüs pompanızın meme uçlarınıza veya anne sütünüze değen tüm parçalarını yıkadığınızdan ve sterilize ettiğinizden emin olun. Oyuncaklar, diş kaşıyıcılar, biberonlar, meme uçları, emzikler, kısaca bebeğinizin ağzına koyduğu her şeyin yıkanması gerekir. Sterilize etmeye uygun olanları sterilize etmeyi unutmayın.
Pamukçuk Enfeksiyonu Sırasında Emzirme Süreci
Bebekler için, pamukçuk enfeksiyonu sırasında bebeği emzirmeye devam ederken, sütünüzü saklayamaz veya donduramazsınız. Soğuk dereceler, pamukçuk enfeksiyonu sırasında sütünüzde taşıdığınız mantar hücrelerini öldürmez, bu nedenle bebeğinizi ve kendinizi enfeksiyon sırasında pompalanmış ve depolanmış sütle yeniden enfekte etmeniz mümkündür.
Anneler için, beslenmenize probiyotik eklemek, mantarın büyümesini engelleyecek iyi bakteriler oluşturmaya yardımcı olabilir. Ayrıca anneler vücudun iç dengesini korumaya yardımcı olmak için maya ve şeker alımını azaltabilir. Beslenme düzeninizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Pamukçuk Oluşmasını Önlemeye Yardımcı Günlük Uygulamalar
Her bebek bezi değişikliğinden ve topikal tedavi uygulamasından sonra ellerinizi sıcak su ve sabunla iyice yıkayın. Normal zamanlarda biberonların meme uçlarını, emzikleri günlük olarak yıkamak ve sterilize etmek sağlıklı bir uygulamadır ancak pamukçuk ile uğraşırken mutlaka yapılması gereken çok önemli bir işlemdir. Göğüs pedlerinizi ve sütyeninizi nemlendiklerinde değiştirin ve meme uçlarınızı her zaman mümkün olduğunca kuru tutun. Plastik artarla yapılmış, göğüslerinizin etrafından hava geçişine izin vermeyen ve nemli tutan göğüs pedlerinden kaçının.
Pamukçuk enfeksiyonları ile başa çıkmak zordur. Ancak biraz titizlik ve çok fazla kişisel bakım ile birlikte pamukçuk enfeksiyonunu hayatınızdan tamamen sileceksiniz.
Yorum yap