Dr. Brown's Biberon Bardağı ve Alıştırma Bardaklarını Kullanma Rehberi
Ebeveyn olmaya hazır kişiler için, günler uzun ama yıllar kısa gibi gelir. Bebeğinizin dünyaya geldikten sonraki ilk birkaç yılı, onunla pek çok geçiş yaşayacağınız dönemlerdir. Bu yaşanan geçişler içerisindeki en büyük geçişlerden biri ise anne memesi emmekten veya biberondan, bardağa geçiştir.
Bebekler, hem emmeyi kolaylaştırdığı hem de annesinin memesini anımsattığı için biberonla beslenmeyi çok severler. İlk 6 ay anne sütü veya formül mama ile beslendikleri için, zaman içinde biberona karşı alışkanlık kazanırlar. Ancak biberonun aşırı uzun süreli kullanımı; diş çürüklerine, damak yapısında bozulmalara ya da ek gıdaya geçişte bir takım problemlere yol açabilir. Bu nedenle doğru zamanda biberonu bırakmaları ve alıştırma bardağı kullanmaya başlamaları gerekir. Çocuk doktorları bebeğiniz için biberonu 12 ila 18 ay arasında kesmeyi önerse de bu değişimin esas dönemi bebeğinizin hazır olduğu zamana bağlıdır. Tabii ki bu süreçte sabrınız ve geçiş yapmayı düşündüğünüz bardağınız da oldukça önemlidir.
Alıştırma Bardağına Ne Zaman Geçilir?
Uzun süredir biberon kullanan bebekleri alıştırma bardağına alıştırmaya çalışmak çoğu anneyi kaygılandırır. Bu kaygının asıl nedeni ise genellikle bardağa geçişin ne zaman ve nasıl yapılması gerektiği ile ilgili sorulardan kaynaklanır. Uzmanlar, bebeklerin el-göz koordinasyonunun oluşmaya başladığı 6 – 9 aylık sürecin en uygun zaman olduğunu düşünüyor. Çünkü bu dönemde çoğu bebek ellerine verilen objeleri ağızlarına götürme eğilimindedir. Ancak tabii ki her bebeğin farklı olduğu unutulmamalıdır. Bebeğinizi gözlemleyerek onun hazır olduğunu hissettiğinizde, ilk bardak denemelerine başlayabilirsiniz.
Alıştırma bardağına olması gereken zamandan geç bir vakitte geçerseniz, bazı sorunlarla karşılaşmanız olasıdır. Örneğin; bebeğin diş gelişiminde ve beslenme alışkanlıklarında olumsuz sonuçlar doğabilir. Bu nedenle 6 – 9 aylık dönemde alıştırma bardağını benimsetmeye çalışmak oldukça önemlidir.
Alıştırma Bardakları Nasıl Olmalı?
Bebekler için alıştırma bardaklarının onların öğrenebilmelerine uygun olması gerekmektedir. İlk aşamada iki kulplu alıştırma bardağının kullanımını öneririz. Bu alıştırma bardağı türünde bebekler her iki eliyle de bardağı kavrayabilir ve bardak uçlarını da ağızlarına rahatlıkla götürebilirler. Daha sonra bebeğinizin alışkanlık durumuna göre farklı türden bardakları da denemeye başlayabilirsiniz.
Alıştırma bardaklarında suyun yanında süt ve meyve sularını vermeyi de denemelisiniz. Özellikle her öğünde biberondan ziyade alıştırma bardağı ile başlangıç yapmanız bebeğinizin bu alışkanlığı çok daha hızlı kabullenmesini sağlayacaktır. Önemli olan, bebeğinizle bu dönemi olabildiğince sağlıklı ve sorunsuz geçirmenizdir. Bu tarz detayları dikkate alarak uygulamaya geçtiğiniz takdirde, bebek gelişiminde en önemli konuma sahip olan beslenme evrelerini sorunsuzca tamamlamış olursunuz.
Unutmayın ki, bebeğinizin gelişiminde biberon, alıştırma bardakları ve emzik gibi ürünler büyük yer kaplayacağından dolayı bu ürünlerin seçimini dikkatlice yapmanız gerekmektedir.
Bebeğiniz için Uygun Olan Alıştırma Bardağı Hangisi?
Bebeğinizin hangi biberon bardağı kullanmasını istediğiniz konusunda bazı düşünceleriniz olabilir. Ama gerçek şu ki, hepimizin kendi tercihleri var ve bebeklerimiz de bundan farklı değil. Bu sebeple bu dönemde denemeler yapmanız önem taşır. Bebeğinizin emzik veya biberonun ötesine geçeceği alıştırma bardakları içerisinden hangisinin daha iyi olacağına karar vermeden önce evinizi tek bir biberon bardakla doldurmanızı tavsiye etmiyoruz. Bu durumda kafanız karışmasın çünkü farklı çeşitlerin bulunması bebeğiniz için uygun olan mükemmel bardağı bulmanızda size kolaylık sağlayacaktır.
Olması Gereken Bardak Montajı ve Temizliği
Pek çok bebek ürününde olduğu gibi, özellikle alıştırma bardaklarında uygun temizlik ve kurutma çok önemlidir. Bardaklarınızı güzel ve temiz tutmanıza yardımcı olacak birkaç basit ipucu şu şekildedir:
- Bardaklarınızı kullandıktan sonra çok uzun süre kirli bir şekilde bekletmeyin. Onları mümkün olan en kısa sürede yıkayın; en azından yıkamayacak olursanız bile içerisine su doldurup bu şekilde bekletmeyi unutmayın ve yıkamadan önce durulayın.
- Temizlemeden önce tüm parçaları tamamen sökün. Alıştırma bardaklarının çoğunda zaten sadece birkaç parça bulunmaktadır.
- Parçaların tamamen kurumasını bekleyin ve parçalar kuruyana kadar bardağın parçalarını tekrar birleştirmek için bekleyin.
Bardaklarınız sıcak, sabunlu suda yıkanabilir. Dr. Brown's biberon fırçası bunun için kullanılabilir. Ayrıca tüm parçaları bulaşık makinesine koyabilirsiniz, sadece üst rafı kullandığınızdan emin olun. Her şeyin doğru şekilde sızdırmazlığını sağlamak için bardak parçalarınızı kaynatmaktan veya mikrodalga buharla sterilize etmekten kaçınmak en iyisidir. Bardakların temizliğini bir kere deneyimledikten sonra temizlik ve montaj zaten oldukça kolay olacaktır.
Ya Bebeğim Bir Biberon Bardak İstemezse?
Stresi en aza indirmeye yönelik hiç bitmeyen arayışınızda, bardak geçişinizi kolaylaştırmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu da şunlardır:
- Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın: Taşınmak gibi hayatınızda büyük değişim süreçleri olduğunda bardak geçişine başlamaktan kaçının. Her şey bebeğiniz için ne kadar rahat ve tanıdık olursa, şansınız o kadar artar.
- Yumuşak bir ağızlık deneyin: Yumuşak bir ağızlık, sert plastikten daha tanıdık gelecektir. Bazı bebekler doğrudan sert plastiğe atlarken, bazılarının önce yumuşak bir emziğe ihtiyacı vardır.
- Bebeğinize yardımcı olun: Emziği bebeğinizin dudağının üzerine dokundurmak emme refleksini harekete geçirecek ve bu da emziğin biberon emziği gibi olduğunu gösterecektir.
- Gerekirse değiştirin: Emmeyi başlatmak için bebeğin ağzına sadece bir biberon emziği koymayı deneyin ve ardından biberon bardağı emziğine geçin. Zor durumlarda, 2'si 1 Arada Biberon Geçiş Kiti gibi ürünlerin bebeğe nasıl yardımcı olabileceğini öğrenin.
- Zamanlamayı doğru yapın: Sabahın erken saatlerinde ve bebeklerin daha huysuz olma eğiliminde olduğu daha sonraki günlerde biberondan bardağa geçmekten kaçının. Gün ortası beslenmelerini kullanın ve ardından yavaş yavaş tüm öğün zamanlarına geçin.
- Sıvıyı değiştirin: Herhangi bir direnç alıyorsanız, süt veya su ile deney yapın. Bebeğiniz bardağa alıştıkça, içine ne koyarsanız koyun onu daha çok memnun edecektir.
- Çok hızlı pes etmeyin: Bebeğiniz hemen bir bardağı alışmıyorsa bu deneyim sürecini bir kenara atmayın. Birkaç hafta verin ve tekrar deneyin. Çünkü çoğu bebek geçişi en sonunda başarıyla gerçekleştirir.
Dr. Brown's bardakları veya diğer Dr. Brown’s ürünleriyle ilgili herhangi bir sorunuz için bize ulaşın. Size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız. Dr. Brown's bardaklarını nereden alacağınızı merak ediyorsanız https://drbrownsturkey.com/ adresini ziyaret edin!
Yorum yap