Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat

Haftanın Fırsat Ürününde özel indirime ek %10 indirim Hemen Keşfet

En yeni Dr. Brown's ürünleri Hemen Keşfet

Doğum Planı Nasıl Oluşturulur?

“Bir bebek doğduğunda, bir anne de doğar…”

Yazar Julia Jones'un alıntısı, anneliğe giden yol hakkında yapılan konuşmaların bazen dışında kalan bir konuya değiniyor. Gerçek şu ki, bir çocuk büyüttüğünüzü keşfettiğinizden onları dünyaya getirdikten sonraki ilk birkaç dakika ve saate (ve hatta aylara) kadar, tam bir gebelik dönemine katlanıyorsunuz. Bu süreçte vücudunuz ve kalbiniz bu çocuğu taşımak ve sevmek için büyür, beyin kimyanız temelden değişir ve bir zamanlar sadece size ait olan vücut parçalarını paylaşmaya başlarsınız. Bunların hepsi beklenen son olan o özverili eyleme hazırlanır: Doğum yapmak.

Bir kadının doğum deneyiminin tüm ailenin geleceği üzerinde derin bir etkisinin olması aslında şaşırtıcı değildir. Çünkü tam da bu noktada tecrübeye dayalı doğum planları devreye girer. Bazı anne adaylarının planları sadece mutlu ve sağlıklı bir bebeğe sahip olmaktır. Bazıları ise titiz bir hazırlığa fazlasıyla önem verir bu hazırlığı rahatlatıcı bulur. Her iki durumda tercih edilebilecek normal düşüncelerdir ve önemli olan yalnızca, ikisinden birinin seçilmesi ile yola devam edilmesinin sağlanmasıdır.

Modern Doğum Planı (Tanımlı)

Greater Chicago bölgesinde Sertifikalı Doğum, Emzirme Eğitimcisi ve Kayıtlı Diyetisyen Beslenme Uzmanı Lacey Pezley, “Doğum planları genellikle, tercihlerinizin bir taslağı olarak düşünülür” diyor. Çünkü bu planlar esasen, anne babaları doğumun ve doğum sürecinin hem fiziksel hem de duygusal yönlerine hazırlamak için tasarlanmış belgelerdir. Bu planlar, ebeveynlerin farklı senaryoların nasıl gerçekleşebileceğini önceden planlamalarına yardımcı olur ve böylelikle onların her bir olasılık hakkında önceden karar verme yeteneği geliştirmelerini sağlar. Doğum planı ayrıca doğum partnerleri, bakıcılar ve hastane personeli ile iletişim kurmanın da düzgün bir yolunu sunar. Yani, verilen tüm bu emeklere doğru bir yaklaşım fırsatı.

"Ama benim için," diyor Lacey, "bir doğum planının temel amacı, anneye doğumla ilgili seçenekleri konusunda rehberlik etmektir, böylece anne bilinçli bir karar verebilir. Gerçek değer sadece planın kendisi değil aynı zamanda bilgilenme ve kendiniz için eğitimli seçimler yapma sürecidir.”

Doğum Planlarının Tartışması

Ebeveynler için doğum planı, bedeninizi, doğumunuzu ve çevresel değerlerinizi yansıtan güçlendirici bir araç olabilir. Yine de birçok nedenden dolayı, tüm bu doğum planları bakıcılar ve hastane personeli için bazen baştan sona sinir bozucu bir müdahale haline gelebilmektedir. Bu süreçte Lacey, hastanın ve çevresindeki yakınlarının yerine geçerek her birinin ihtiyaçlarını anlayabilmektedir. Ve böylelikle onlara yardımcı olma konusunda çok başarılı sonuçlar elde etmektedir.

Bakıcıların, prosedürler ve en iyi uygulamaları göz önünde bulundurarak hastalarına bakmaları, ebeveynlerin dinlenmelerini sağlamaları ve onlara değerli olduklarını hissetirmeleri gerekir. Doğum planına nasıl yaklaşıldığı, hasta ve bakıcıları bir araya getirebilir.

Üstelik unutmayın ki tüm bu süreç, erken bir planlama ile başlayabilir. Siz nihai bakıcınızı bile seçmeden önce.

Doğum Planı Yaklaşımını Yeniden Düşünmek

Annelerin Lacey ile ilk görüşmeye geldikleri ortalama süre yaklaşık 20 haftadır. “Genellikle doğumları için genel bir vizyonları var. Bu aslında görüşme sürecinin bir parçası; rahat ve yaklaşımlarına uygun olduğumdan emin olmak için ne düşündüklerini söylüyorlar.” Bakıcıları seçmeye yönelik bu tür görüşmeye dayalı yaklaşım, annelerin doğru insanlarla çalışacaklarından emin olmaları için önemlidir.

Bu, annelerin hamileliğin erken döneminde buldukları bilgilerin; seçenekleri, bakıcı seçimlerini ve nihayetinde doğum deneyimlerini anlamaları üzerinde bir etkisi olabileceği anlamına gelir. "İdeal olarak, ne istediğinize dair bir fikriniz varsa, seçimlerinizi ve değerlerinizi erkenden değerlendiren bir bakıcı bulmak önemlidir bu da doğum planınızı oluşturmanın bir başka yararıdır. Ve başka bir şey değilse bile, bunları neden yapıp yapamayacaklarını size açıklayabilirler, böylece sohbete dahil olduğunuzu hissedebilirsiniz.”

Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Lacey, ebeler ve jinekolog pratisyenleri gibi daha geniş bir yelpazedeki doğum ekibi üyelerine hamileliğinizin başlarında ulaşmanızı önerir. Bu şekilde, ideal doğum deneyiminizi formüle etmeye başlamak için potansiyel bakıcılarınıza sorular sorabilirsiniz.

Bazı sorular şunları içerir:

  • Hamilelik ve doğum felsefeniz nedir?

  • Ekibinizde kaç üye var ve hepsiyle tanışacak mıyım?

  • Sorularımız için telefon veya e-posta ile ulaşılabilir misiniz?

  • Doğum öncesi beslenme ve sağlığa yaklaşımınız nedir?

  • Doğum ve doğum deneyimi için seçeneklerim nelerdir? Örneğin, yiyip içebilir ve dolaşabilir miyim?

  • Doğum sırasında fetal izlemeye yaklaşımınız nedir?

Bunlar, ebelere ve jinekologolara sorulacak harika bir başlangıç ​​veya kapsamlı bir soru listesidir.

Doğum Planınızı Oluşturmak

Doğum planınız doğum ekibinizle devam eden bir görüşmedir ve vade yaklaştıkça değişebilir. Lacey, planın iki bölümünü özellikle öneriyor: Biri sizin daha kapsamlı ve ayrıntılı versiyonunuz, diğeri ise tahmini doğum tarihinize yaklaştıkça doğum ekibinizi vermek için küçültülmüş versiyonunuz. İdeal olarak, daha kısa versiyon, son doğum öncesi ziyaretlerinizden birinde tıbbi kayıtlarınıza yüklenebilecek tek sayfalık listeli bir belgedir. Bu daha özlü versiyonun, bakım ekibiniz için daha kolay yönetilebilir olduğundan tam olarak okunması ve yürürlüğe girmesi daha olasıdır.

Doğum Planı Anahatları

Lacey danışanları ile bir doğum planı oluşturduğunda, doğum ve doğuma benzersiz deneyimler olarak yaklaştığından, genellikle üç bölüme ayırdığını belirtiyor. Bu üç bölümü “Emek, Doğum ve Anneliğe Geçiş Planım” olarak adlandırıyor.

Kişisel doğum planınız tamamen size özel olacaktır ancak neyin başarılı olup olmadığına bakılmaksızın esnek kalarak değişime açık olmanız da oldukça önemlidir. Lacey, “Hamileliğiniz ilerledikçe, planın ayarlanmasını gerektiren farklı şeyler ortaya çıkabilir; örneğin, gestasyonel diyabetinizin olduğunu öğrenmek gibi. Değişime açık olmak bu sebepten çok önemlidir.” Bu, acil sezaryen ihtiyacı gibi ani ayarlamalar için de geçerlidir. Bu potansiyel deneyimleri doğum planınıza dahil etmek, önceden hazırlıklı olmanıza izin verecektir.

Bu ve bunun gibi sizlere psikolojik olarak da destek sağlayan ve bebekli hayatı sizler için daha kolay hale getiren bilimsel makalelerimiz için web sitemizi ziyaret edebilir ve sormak istediğiniz sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.