Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat Hemen Keşfet

Anneler Günü'ne Özel Tüm Ürünlerde Sepette Net %25 İndirim!  Hemen Keşfet

Çocuk Doktorunuzun Bebeğiniz Hakkında Sormanızı İstediği Sorular (0-12 Aylık Dönemde)

Genel Hazırlık

Bebeklerin dünyaya geldikleri ilk yıllarında çocuk doktoru sık sık ziyaret edilir. Bu bir süre sonra öyle bir alışkanlık haline gelir ki ebeveynlerin çoğu bu duruma ‘doktor töreni’ adını bile verir. Ancak bu kadar sık gidilmesi esasında en doğru olan durumdur ve kesinlikle doktor görüşmelerinin aksatılmaması gerekir. Sık gerçekleşen bu doktor ziyaretleri, çocukların büyüme ve genel sağlık kontrolünün ideal olarak seyredip seyretmediğini izlemenin önemli bir parçasıdır ve ebeveynlerin sık sık her şeyin yolunda olduğunu bir doktor tarafından duymaları onların da endişelerini hafifletirler. Kısacası bebeğinizin dünyaya geldiği ilk yılında sık sık gideceğiniz bu doktor görüşmeleri hem bebeğiniz hem de sizin için oldukça önemlidir. Peki, bu doktor ziyaretleri öncesinde ebeveynleri olarak elinizde hangi soruların olması gerektiğini hiç düşündünüz mü? Zaten oldukça dolu olan zihniniz için çocuğunuzun doktoruna gitmeden önce bazı soruları hazırlamış olmanızda fayda var. İşte bebeğinizin büyüme sürecinde hangi dönemlerde, hangi soruların sizler için önem taşıdığını derlediğimiz yazımız.

 1.Ay Doktor Ziyareti Hazırlığı

Yeni doğmuş bir bebeğin yaşantısının ilk ayında günde ortalama 20 ila 22 saat uyuması gerekir (ebeveynleri kesinlikle uyumasa da). Bu dönemde bebeklerin ağırlıkları, uzunlukları ve baş çevresi büyür. Ayrıca temel vücut fonksiyonları ve yeme rutinleri de gelişmeye başlar.

  1. Ay doktor ziyaretinde çocuk doktorunuza sormanız gereken önemli sorular:

 

  • Bebeğim nasıl büyüyor? Büyüme çizelgelerinde ağırlık, uzunluk ve baş çevresi takibi sonuçları olması gerektiği düzeyde mi?
  • Bebeğim ne sıklıkla yemek yemeli? Bebeğimi bu yaşta beslemem gereken ortalama anne sütü veya formül mama miktarı nedir? Emzirmeyi, biberonla beslemeyi veya her ikisinin kombinasyonunu denerken hangi faktörleri göz önünde bulundurmalıyım?
  • Emzirmede sorun yaşıyorsam ne yapmalıyım?
  • Bebeğime emzik vermek ne zaman uygun olur? Emziriyorsam bu değişir mi?
  • Bu yaştaki tipik uyku düzenleri nelerdir? Hangi güvenli uyku uygulamalarını uygulamalıyım? Bebeğimi beslemek için onu uykusundan uyandırmalı mıyım?
  • Bebeğimin aç olduğunu nasıl anlarım? Ne zaman sakinleştirmeye veya bebek bezini değiştirmeye ihtiyaç duyduklarının aksine, hangi ipuçları bana onun aç olduğunu gösterir?
  • Kolik belirtileri nelerdir? Bebeğim bu belirtileri gösteriyorsa ne yapmalıyım?
  • Yenidoğanın temel vücut fonksiyonları için normal olan nedir? Her gün kaç tane ıslak bez değiştirmeliyim? Yeni doğmuş bir bebek için normal bağırsak hareketleri olarak nitelendirilen düzey nedir? Bebeğimin gazını veya koliğini nasıl rahatlatabilirim?
  • Bebeğimin hassas cildine nasıl bakmalıyım?
  • Doktoru arama zamanının geldiğini nasıl bilebilirim? Yenidoğan için yüksek ateş olarak kabul edilen değer nedir? Çocuğumun aşı olması için ne zaman hazırlanmaya başlamalıyım?

 

Bebeğinizin sağlığına ek olarak çocuk doktorlarının çocuğun yaşamının ilk ayında siz ebeveynleri de Doğum Sonrası Anksiyete (DSA) ve Doğum Sonrası Depresyon (DSD) için tarayacağını unutmayın. Çünkü ebeveynlerin ruh sağlığı bir bebeğin büyüme ve gelişme yeteneğini çok büyük ölçüde etkiler.

 2.ve 6. Ay Arası Doktor Ziyareti Hazırlığı

İkinci ila altıncı aylarda bebekler büyümeye devam eder ve gelişimsel dönüm noktalarına ulaşmaya başlarlar. Bu dönemde bebeklerin beslenme düzenleri katılaşır ve uyku düzenleri de daha düzenlidir.

2-6 Aylık dönemde doktor ziyaretinde çocuk doktorunuza sormanız gereken önemli sorular:

 

  • Bebeğimin boyu, kilosu ve baş çevresi son ziyarete göre nasıl? Büyüme durumu hakkında herhangi bir endişeniz var mı?
  • Çocuğum, ellerini açıp kapama ve yuvarlanma gibi gelişimsel dönüm noktalarına ulaşma yolunda mı? Bu aylar içinde ne yapmalarını beklemeliyim ve hangi durumda sizi aramalıyım? Gelişimi teşvik etmek için ne yapabilirim? Kilometre taşı başarısını engellemek için herhangi bir şey yapıyor muyum?
  • Bebeğime katı gıdaları ne zaman ve nasıl tanıtmalıyım? Hangi yiyecekleri ve hangi sırayla denememizi önerirsiniz? Ailede geçmişinde gıda alerjisinin bulunup bulunmaması hakkında endişelenmeli miyim?
  • Bebeğim ne zaman diş çıkarmaya başlayacak? Bu konuda ona yardımcı olmak için ne yapabilirim?
  • Bu yaşta konsolide bir uyku düzeni olarak kabul edilen nedir? Bebeğimin uyku ortamını nasıl güvenli hale getirebilirim? Bebeğime istersem uyku eğitimi verebilir miyim?

 7.ve 12. Ay Arası Doktor Ziyareti Hazırlığı

Yedinci ila on ikinci aylar arasında, bebeklerin büyüme eğilimleri, çocuk doktoruna ve ebeveyne kendini göstermeye başlar. Bu dönemde hareketlilik de dahil olmak üzere birçok gelişimsel dönüm noktası elde edilir. Erken uyanma bu aşamada bir alışkanlık haline gelebilir, bu nedenle sağlıklı bir uyku rutini belirlemek oldukça önemlidir. Bunlar, sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleme ve aşılarla güncel kalma zamanlarıdır.

7-12 Aylık dönemde doktor ziyaretinde çocuk doktorunuza sormanız gereken önemli sorular:

 

  • Bebeğim sağlıklı bir büyüme dönemine giriyor mu?
  • Bu yaşta bilişsel, sözel ve sosyal dönüm noktaları söz konusu olduğunda ne beklemeliyim? Bebeğimin hareket kabiliyeti daha gelişmiş hale geldikçe, evimi ne zaman bebek kontrolü bulunan bir ev haline getirmeliyim? Beşikten vazgeçip, yatağı ne zaman kurmalıyım?
  • Bebeğimin gece yarısı sık sık uyanmasına ne sebep olabilir? Bu alışkanlığı kırmak için ne yapabilirim? Bu davranışı etkinleştirmek için şu anda benim yaptığım bir şey var mı?
  • Bebeğime hangi ek katı yiyecekleri verebilirim? Bebeğim bu dönemde mutfak eşyaları kullanmaya başlayabilir mi? Alıştırma bardaklarını bebeğime ne zaman tanıtmalıyım?
  • Bebeğimin dişlerini ne zaman fırçalamaya başlamalıyım?
  • Bebeğimin aşıları güncel mi? Bir sonraki aşı turu ne zaman?

 

Çocuğunuzla birlikte soru listeniz de zamanla büyüyecektir. Listeniz kabardıkça çocuk doktorunuza danışmanız her zaman sizin için en akıllıca çözüm olacaktır. Bebeğinizin ilk yılındaki bu doktor görüşmeleri, sağlıklı ve başarılı bir çocuk yetiştirmek için ihtiyaç duyduğunuz bilgilerle sizi donatacaktır. Ancak her yazımızda söylediğimiz gibi yeniden hatırlatmakta fayda olduğunu düşündüğümüz bir şey var: her çocuk farklıdır. Bu sebeple etrafınızdan duyduğunuz çoğu şeyi bebeğiniz erken veya daha geç yapmaya başlaması sizi ani bir telaşa sokmamalıdır. Bu tarz durumlarda sakinliğinizi koruyarak öncelikle doktorunuza danışmanız yapabileceğiniz en doğru şey olacaktır. Sizin ve bebeğinizin gelişimi için oluşturduğumuz blog sayfamızdaki yazılar hoşunuza gidiyorsa daha fazla yazıya ulaşmak için web sitemizi ziyaret edebilir ve sormak istediğiniz sorular için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.