Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat

Haftanın Fırsat Ürününde özel indirime ek %10 indirim Hemen Keşfet

En yeni Dr. Brown's ürünleri Hemen Keşfet

Çocuğunuzun Bebeklik Döneminden Çocukluk Dönemine Kadar Olan Gelişimine Nasıl Destek Olabilirsiniz?

Eğer küçük bebeğiniz artık daha büyük bir çocuk olma dönemine geldiyse öncelikle sizi tebrik ederiz! 😊. Ve hemen ardından belirtmeliyiz ki küçük çocuğunuzun hızla büyüyeceği ve hem çocuğunuz hem de sizin için heyecan verici yeni bir sürece giriyor olduğunuzu bir an önce kabul etmelisiniz. Yeni yeni yürümeye başlayacağı dönem, ilk kelimelerini söyleyeceği dönem, ilgi alanlarının yavaş yavaş ortaya çıkacağı dönem vb. birçok dönemi yaşayacağınız bu ilk çocukluk sürecinde birçok büyük değişikliğin sizleri beklediğini unutmayın. Elbette bu süreç de diğer tüm süreçlerde olduğu gibi hem sevinç hem de zorluklarla dolu olabilir. Ancak biz de bebeğinizin bebeklikten çıkarak küçük çocukluğa geçiş yolculuğunu tamamlayacağı bu süreçte ebeveynleri olarak sizlerin onu güvenle yönlendirmenize yardımcı olmak için her zaman burada olacağız. Bu yüzden bu süreci gözünüzde büyütmemeniz için hazırladığımız bu yazımızı dilediğiniz zaman açıp okuyabilirsiniz.

Gelişim Aşamaları

Bir ve üç yaşları arasında, çocuklar çeşitli gelişim dönemlerinden geçer. Bu dönemlerin her biri kendine özgü zorluklar ve başarılarla dolu olur. Her çocuk benzersiz olsa da bu dönemleri olabilecek en iyi derecede bilmek, çocukların değişen ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır. İşte çeşitli çocukluk dönemleri ve bu dönemlerin beraberinde getirecekleri:

12-18 Aylık Dönem

Bu dönem; hızlı dil gelişimi, artan hareket kabiliyeti ve giderek artan bir merak durumu ile karakterize olmuş bir dönemdir. Küçük çocuğunuz bu dönemde çevresini keşfetmeye, başkalarını taklit etmeye ve çeşitli duygu durumlarını yaşamaya başlayacaktır.

18-24 Aylık Dönem

Çocukluk döneminin ortalarına doğru, çocuğunuz daha bağımsız ve kararlı bir hale gelir. Genellikle basit iki kelimelik ifadeler kullanmaya, tercihlerini ifade etmeye ve motor becerileri üzerinde daha fazla kontrol kazanmaya başlayacaktır.

24-36 Aylık Dönem

Çocuğunuz üç yaşına yaklaşırken dil becerileri de ilerlemeye devam eder. Bu dönemde çocuğunuzun özerkliği artarken hayal gücüne dayalı oyunlar, daha geniş bir duygu yelpazesi ve sosyal kuralları anlamlandırma durumları da ortaya çıkmaya başlar.

Yürüme Çağı Dönemindeki Önemli Dönüm Noktaları

Fiziksel Değişimler

Hareketlilik

Yeni yürümeye başlayan çocuklar sürekli bir hareket halindedir. Bu sebeple; siz de bu dönemde çocuğunuzun keşifleri konusunda onu teşvik etmek için çocuğunuza güvenli bir ortam yaratmaya, emekleme ve yürüme çabasını her gördüğünüzde ona bu anı daha iyi değerlendirebileceği fırsatlar sunmaya çalışın. Çocuğunuzun yeni keşfettiği bu bağımsızlığı geliştirmesi noktasında ona destek olurken gözetim altında tutmayı da unutmayın.

Sütten Kesilme

Çocuğunuz büyüdükçe ve vücudu ek besinlere ihtiyaç duydukça, yavaş yavaş emzirme veya biberonla beslenmeden katı gıdalar ile beslemeye geçmeniz gerekecektir. Bunun zamanlaması her çocukta farklılık gösterse de bazı yeni araştırmalar, yaklaşık 4. ayda katı gıdalara başlanmasının, çocuğunuzun ileriki dönemlerde farklı meyve ve sebzeleri denemeye daha açık olmasına ve hatta gıda alerjisi geliştirme risklerinin azalacağına fayda sunduğunu göstermiştir.

Anne sütü veya formül mama ile beslenmeyi yavaşça bırakan çocuğunuzun çeşitli besleyici yiyecekler, dokular ve tatlar denemeye başlamasına izin verin. Yine çocuğunuzun yeme alışkanlıklarını çeşitlendirerek, gelişimi için önemli olan daha geniş bir vitamin, mineral, protein ve diğer temel besin öğelerini alacağı alışkanlıklar edinmesinin önünü açın. Bu noktada tam olarak nasıl bir yeme programı uygulamanız konusunda tereddütleriniz varsa eğer çocuk doktorunuza danışabilirsiniz.

İnce Motor Becerileri

El-göz koordinasyonu geliştikçe, çocuğunuz ince motor becerilerini geliştiren etkinliklerden keyif almaya başlayacaktır. Nesneleri kavrama, üst üste koyma ve birleştirme gerektiren oyuncaklar ve bulmacalar ile çocuğunuza bu noktada çeşitli alternatifler sunabilirsiniz. Yine el becerilerini geliştirmek için boyama gibi sanat ve el işleriyle de uğraşabilirsiniz.

Kendi Kendine Beslenme

Çocuğunuzun ince motor becerilerini ve bağımsızlığını teşvik etmenin bir başka yolu da kendi kendine beslenmesi konusunda onu teşvik etmektir. Uygun araç gereçler ve kavranması kolay yiyecekleri önüne koyarak onu bu noktada yüreklendirin. Çocuğunuz tüm bunları öğrenirken biraz dağınıklık çıkarmasına izin verin ve kesinlikle sabırlı olun.

Yeni Bilişsel Beceriler

Gizli Nesneleri Aratın

Bilişsel gelişimlerini teşvik etmek için çocuğunuzla saklambaç oyunları oynayabilirsiniz. Bir nesneyi basit bir gizleme noktasına saklayarak başlayabilirsiniz. Örneğin bir oyuncağı bir battaniyenin altına koyun, ve yavaş yavaş bu saklambaç oyununun zorluk seviyesini artırın.

Nesneleri Farklı Şekillerde Keşfettirin

Çocuğunuza farklı dokular, sesler ve şekillerde kendi yaşına uygun oyuncaklar ve nesneler sunun. Bu eşyaları dokunarak ve sallayarak keşfetmesi konusunda onu teşvik edin. Bu pratik çocuğunuzun merak, duyusal algı ve bilişsel yeteneklerini geliştirir.

Nesneleri Doğru Kullanmasını Sağlayın

Çocuğunuzun günlük yaşamda nesnelerin nasıl kullanıldığını anlamasına yardımcı olun. Dişlerini fırçalamayı, bir bebeği beslemeyi veya oyuncak bir telefonu kullanmayı gösterin. Farklı şeyleri denemesi konusunda onu yine teşvik edin ve nesneleri doğru kullandığı zamanlarda onu mutlu edecek tebrik cümleleri kurun. Bu pratik çocuğunuzun bilişsel gelişimini destekler ve çevresini anlamlandırmasını kolaylaştırır.

Sosyal ve Duygusal Gelişim

Ortaya Çıkan Kişilik

Çocuğunuz zamanla sınırlarını test etmeye, bağımsızlığını göstermeye ve tercihlerini ifade etmeye başlar. Ebeveyn olarak sizler, bu dönemde net ve tutarlı sınırlar belirleyerek, güvenli bir aralık içinde çocuğunuza belirli seçimler sunarak bu dönemi yönlendirmeye yardımcı olabilirsiniz. Sabır, anlayış ve nihayetinde her başarısını kutlayarak çocuğunuzun gelişen kişiliğini şekillendirmesine yardımcı olun.

Ayrılık Anksiyetesi

Çocuklar, bakıcılarına olan bağlarını daha fazla fark ettikçe ayrılık anksiyetesi yaşayabilirler. Eğer sizin çocuğunuzun da bakıcısı vardıysa ve bu dönemde bakıcı ile yollarınızı ayıracaksanız çocuğunuzun ayrılık anksiyetesini hafifletmek için ona kendisini rahat hissettirecek nesneler sunarak güven verebilirsiniz. Daha dirençli bir karakter ve güven duygusu yüksek bir birey olması için ayrılık dönemlerinin olabileceğini ona anlayabileceği bir dil ile anlatın.

Davranış Taklitleri

Çocuklar iyi birer gözlemci ve taklitçilerdir ki bu durum olması beklenen hatta büyüme sürecinde olumlu yaklaşılan bir şeydir. Çünkü çocuklar için öğrenmenin en iyi yollarından biri, çevrelerindeki insanların hareketlerini izlemek ve bu hareketleri denemektir. Ellerini çırpma (alkış), el sallama veya öpücük gönderme gibi eğlenceli etkileşimlerle sizler de küçük çocuğunuzun taklitlerine eşlik ederek gördüğü şeyleri taklit etmesi noktasında onu teşvik edin.

Çocuğunuzun taklit ile öğrendiğini her zaman göz önünde bulundurarak onun etrafındayken olumlu davranışlar ve etkileşimlerde bulunmaya dikkat edin. Diğer çocuklarla etkileşim kurabilecekleri oyun grupları veya etkinlikler düzenleyerek sosyal becerilerini ve empati duygularını da mümkün mertebe geliştirin.

Başka Çocuklar İle Vakit Geçirme

Çocuğunuzun yaşıtlarıyla sosyalleşmesi için oyun gruplarına yazdırabilirsiniz. Eğer yaşı tutuyorsa anaokulu veya kreşleri de sosyalleşmesi için düşünebilirsiniz. Paylaşmayı, sırasını beklemeyi ve problem çözme becerilerini de öğreterek başka çocuklar ile kuracağı etkileşimlerin daha sağlıklı olmasına da yardımcı olun.

Dil ve İletişim

Kelime Dağarcığının Genişlemesi

Bebeklikten çocukluğa geçiş sırasında iletişim önemli ölçüde gelişir, özellikle de kelime dağarcıkları. Çocuklar her gün hızla yeni kelimeler öğrenir. İki ve üç yaşları arasında çoğu çocuk en az 200 kelime kullanabilir ve iki veya üç kelimelik cümlelerle konuşabilir.

Sözsüz İletişim

Dil becerileri hızla gelişirken, çocuklar büyük duygular yaşarlar ve bu duyguları her zaman kelimelerle ifade edemezler. Bu nedenle, duyguları ifade etmek ve başkalarını anlamak için yüz ifadeleri ve beden dili gibi sözsüz ipuçları hayati önem taşır.

Sohbet Becerileri

Çocuğunuzla basit sohbetler edin. Açık uçlu sorular sorun ve düşüncelerini ve isteklerini ifade etmeleri noktasında onu teşvik edin. Ayrıca, bu dönemde talimatları anlama ve takip etme yeteneklerinin de giderek geliştiğini unutmayın.

Bebek bakımından çocuk bakımına geçiş heyecan verici bir süreçtir. Gelişim aşamalarını anlayarak ve dönüm noktalarındaki başarılarını kutlayarak bu dönemi güvenle geçirebilirsiniz. Unutmayın, her çocuk benzersizdir ve kendi hızında gelişir. İçgüdülerinize güvenin, güvenilir kaynaklardan tavsiye alın ve küçük çocuğunuzun meraklı ve bağımsız bir birey olarak gelişmesini izlemekten keyif almayı ihmal etmeyin 😊.

UYARI: BU İÇERİK TIBBİ TAVSİYE SAĞLAMAZ

Bu içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Yalnızca bu bilgilere dayanarak hareket etmeyin, her zaman ve her aşamada çocuk doktorunuzun tavsiyesini almayı unutmayın.

Çocuğunuzun ihtiyaç duyabileceği tüm ürünlere web sitemizden üzerinden ulaşabilir, daha fazla içeriğe ulaşmak için bloglarımıza göz atabilir ve aklınıza takılan tüm sorularınız için bizimle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz. Size ve çekirdek ailenize sağlıklı ve mutlu günler dile

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.