Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat

Haftanın Fırsat Ürününde özel indirime ek %10 indirim Hemen Keşfet

En yeni Dr. Brown's ürünleri Hemen Keşfet

C Vitamini Deposu 5 Gıda

C vitamini, bebeklik döneminde sağlık ve büyüme için oldukça kritik bir öneme sahiptir. Bu temel vitamin; güçlü bir bağışıklık sistemini, sağlıklı cilt ve kırmızı kan hücrelerinin büyümesini ve bakımını destekler, ayrıca kasları, kemikleri ve dokuları birbirine bağlayan bağ dokusunu oluşturmaya yardımcı olan kollajeni oluşturmak için gereklidir. C vitamininin ayrıca yara iyileşmesini hızlandırdığı, enfeksiyonları önlediği ve bir antioksidan olarak gelecekte kanser, kalp hastalığı ve artrit gibi hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.

Çocuk doktorunuzdan bu önemli C vitamini gerçeklerini duymuş olsanız da küçük çocuğunuzun yeterli miktarda vitamin almasını sağlamanın beklemediğiniz yollarını öğrenmek sizi şaşırtabilir. Bebekler birincil beslenme kaynağı olarak katı gıdaları kullanmaya başladığında, günlük olarak C vitamini yüksek gıdaları tüketmelidir. Çoğu çocuk doktoru 7 ila 12 aylık bebeklerin günlük 50 mg C vitamini tüketmesi gerektiğini söylemektedir. 1-3 yaş arası çocuklar ise günde en az 15 mg C vitamini almalıdırlar. Bebeğinizin yeterince C vitamini aldığından emin olmak için, bazı yaygın (portakal) ve nadir (kabak) C vitamini içeren besinleri yedirmeyi deneyin. Eğer hangi besinlerde C vitamini olup olmadığını bilmiyorsanız gelin C vitamininin yaygın ve nadir kaynaklarından bazılarına birlikte bir göz atalım.

Turunçgiller

Muhtemelen turunçgillerin içerisinde C vitamini olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Portakal, limon, greyfurt ve mandalina, C vitamini içeren birçok narenciye türünden sadece birkaçıdır. Bu besinler yüksek C vitamini içeriği ile tanınırlar. Suyla seyreltmek, püre haline getirmek veya meyveyi olduğu gibi yemek; küçük çocuğunuzu bu tatlı, renkli ve C vitamini açısından zengin yiyeceklerle tanıştırmanın mükemmel yollarıdır.

Domates

Pizza, spagetti, domates çorbası ve hatta ketçap gibi yiyeceklerin çoğunun küçük çocuklar tarafından sevildiği bilinmektedir. İster inanın ister inanmayın ama bu domates bazlı yiyecekler, çocuğunuzunC vitamini de dahil olmak üzere bazı ekstra vitaminleri gizlice almasını sağlamanın kesin yollarıdır. Örneğin, 280 gramlık bir domates çorbası porsiyonu 6,4 mg C vitamini desteği sunar. Domatesler çok yönlü besinlerdir. Temel madde olarak kullanılarak birçok farklı domates yemeği ortaya çıkartılabilir. Siz de çocuğunuzun en çok hangisini sevdiğini bularak küçük çocuğunuzla birlikte domatesin farklı çeşitlerini deneyin.

Tatlı patatesler

Bu parlak ve tatlı sebze, bebeğinizin katı yiyecekler yemeye ilk başladığı zamanlar için oldukça ideal bir besindir. Üstelik tatlı patatesteler çok çeşitli şekillerde de hazırlanabilirler. Ebeveynlerin tatlı patatesleri tanıtmasının en kolay yollarından biri, bebeğin önderliğinde sütten kesme sırasında onları uygun bir kıvamda pişirip ezmektir. Küçük çocuğunuz katı yiyecek yolculuğunda ilerledikçe, tatlı patates kızartması gibi farklı yemekler de deneyebilirsiniz.

Kavun

Çocukların çok sevdiği kavun aynı zamanda harika bir C vitamini kaynağıdır. Bebeğinize püre gibi yiyecekler vermeye başlar başlamaz bunlarla birlikte verilebilecek tatlı bir meyve seçeneğidir. C vitamini ve diğer gerekli vitaminler açısından oldukça zengindir. Orta boy bir kavunun sadece dörtte birinde bile 47 mg C vitamini bulunur. Ancak bu meyvenin bebekler ve küçük çocuklar için hazırlanmasında son derece dikkatli olunmalıdır çünkü doğru şekilde hazırlanmadığı zaman küçükler için boğulma tehlikesi oluşturabilir.

Karpuz

Karpuz, küçüğünüz için tatlı, sulu ve yaklaşık %92 su içeren besleyici bir besindir. Bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek C vitamini de dahil olmak üzere antioksidanlar açısından da oldukça zengindir. Listelenen diğer birçok meyve gibi, küçük çocuğunuzu bu lezzetli meyveyle tanıştırmanın çok çeşitli yolları vardır. Tıpkı kavun gibi karpuz da dikkatle sunumu yapılması gereken bir başka meyvedir.

Kabak

Sadece bir fincan kabak 11 mg C vitamini içerir. Üstelik bu sebze çocuğunuzun günlük diyetine daha sağlıklı çeşitlilik eklemenize de yardımcı olur. Kabak; kavrulmuş, buharda pişirilmiş, sotelenmiş veya püre haline getirilmiş olabilir. Püre haline getirmek ve makarna ile sos yapmak, bu sebzeyi çocuğunuzun diyetine sokmanın sinsi bir yoludur (özellikle çocuğunuz yemek konusunda seçiciyse).

Hepimizin hayatımız boyunca vitaminlere ihtiyaç duyduğu yadsınamaz bir gerçektir. Ancak çocukların ve bebeklerin vitamin ihtiyaçları kesinlikle bizim duyduğumuzdan çok daha fazladır. Bunun başlıca sebebi bizlerin gelişimini tamamlamış olmasına rağmen onların henüz yeni yeni büyümeye ve gelişmeye başlamış olmalarıdır. İşte bu sebeple de çocuklarımıza verdiğimiz tüm gıdaların içeriklerini, yalnızca vitaminler için değil, sağlıklı ve sağlıksız besinleri ayırt edebilmemiz için bilmemiz gerekir. Sizler de bu gibi yazılar ile çocuklarınızın gelişimine yardımcı olduğumuzu düşünüyorsanız daha fazla yazı için web sitemizde yer alan bloglar kısmını ziyaret edebilir, sormak istediğiniz sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.