Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat

Haftanın Fırsat Ürününde özel indirime ek %10 indirim Hemen Keşfet

En yeni Dr. Brown's ürünleri Hemen Keşfet

Biberonla Bebek Beslemenin Püf Noktaları

Belirli biberonla besleme teknikleri ve pozisyonları size ve bebeğinize daha mutlu ve sağlıklı bir biberonla besleme deneyimi sağlayabilir. Üstelik bu teknikler, bebeğiniz için emzirmeye ek olarak bir biberon kullanıyor olsanız da hatta yalnızca siz ve bebeğiniz bu biberonu kullanıyor olsanız da biberonla besleme deneyiminizi iyileştirecektir. Aşağıda yer alan bu teknik ve pozisyonların her birinin tanımlarına, artılarına ve eksilerine göz atın. Ardından beslenme rutinlerinizde herhangi bir büyük değişiklik yapmadan önce çocuk doktorunuzla konuşun ve eğer onay alırsanız size en uygun gelen besleme tekniği ile yeni bir beslenme sürecine adım atmaya hazır olun.

BİBERONLA BESLEME TEKNİKLERİ

İşaret Tabanlı Besleme

İşarete dayalı besleme aslında hastanelerden ve yenidoğan ünitelerinden yani başlangıçta prematüre veya diğer beslenme güçlükleriyle doğan bebekler için ortaya çıkan bir tekniktir. İşarete dayalı besleme, erken doğmuş bebeklerin hava yollarına yardımcı olmak için daha kontrollü (daha yavaş) bir akış hızı sağlamayı, kundaklama ile yüksek bir yan yatma pozisyonu kullanmayı, beslemeyi hızlandırmayı, bebeği dengeli bir durumda tutmak için düzenleyici destek sağlamayı ve meme ucunu bebeğin ağzında hareket ettirmekten kaçınmayı hedefler. Hemşireler ve bakıcılar için amaç ise erken doğmuş veya yüksek riskli bebekleri "tamamen ağızdan beslenme" durumuna getirmektir. Yani bebeklerin yemek için besleme tüplerine güvenmeleri gerekmediği, onları tamamen memeden veya biberondan beslenebilecekleri bir duruma getirmektir.

Sağlıklı, tam gelişmiş bebekler söz konusu olduğunda da işarete dayalı besleme kullanılabilir. Sadece açlık ipuçlarını, beslenme sorunlarının ipuçlarını ve tokluk ipuçlarını izlemeniz yeterli olacaktır. Aslında tamamen bebek liderliğindeki bir beslenme şekli olan bu beslenme şekli, anne veya babanın besleme hızını kontrol etmemesi ve bebeğin süt akışıyla bağlantısı kesildiğinde anne ve babanın sadece bebeğin verdiği ipuçlarına yanıt vermesiyle tempolu beslemeden farklılaşır.

İşaret Temelli Beslenmenin Potansiyel Faydaları:

  • Nicelik yaklaşımının nitelikten önde olması, bebeğin beslenme deneyiminde iyileşme yaratır
  • Beslenme sorunlarını minimuma indirir ve sağlıkta iyileşme oranlarının artmasında etkilidir
  • Bebeklerde duygusal düzenleme, konuşma, dil ve ince motor becerileri artar ve gelişir
  • Bebeğin kendi tokluk anlayışını geliştirmesine yardımcı olur

Düşünülmesi Gerekenler:

  • Beslenme programları oluşturmak neredeyse imkansızdır
  • İpuçları oldukça belirsiz olabilir, bu nedenle beslenme sırasında bebeği izlemek için tam dikkat gerekir.
  • Ebeveynlerin programları bu tür beslenmeyi destekleyemeyebilir.
  • Bakıcılar bu beslenme yaklaşımından habersiz olabilir.

BİBERONLA BESLEME POZİSYONLARI

Beşikte Besleme

Daha geleneksel biberonla besleme pozisyonlarından biri olan beşikte besleme, bebeğin kafasını kolunuzun girintisine yerleştirmek ve elinizi bebeğinizin poposunun etrafına sarmaktan oluşur. Bu işlemin ardından dirsek hafifçe kaldırılır ve böylece bebek hafif bir açıda, başı vücudundan daha yüksekte olacak şekilde konumlanacaktır. Bu pozisyonun avantajı, kulak enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olması ve beslenme ipuçlarının daha kolay tespit edilmesidir. Ayrıca bu besleme şekli, toplum içinde de rahatlıkla uygulanabilir. Dezavantajı ise 10 – 20 dakikalık bir beslenme seansından sonra kolunuzun yorulabilecek olmasıdır.

Dik Besleme

Dik besleme tam da göründüğü gibidir: bebeği dik otururken besleme. Bu pozisyon, vücut kontrolü biraz daha fazla olan daha büyük bebekler için en iyisidir. Kucağınıza oturtabilir ve vücutlarının göğsünüze ya da kolunuzun içine yaslanmasına izin verebilirsiniz. Dik besleme pozisyonu, asit reflü veya gazla mücadele eden bebekler için de ayrıca mükemmeldir (Dr. Brown's biberonları da bu konuda sizlere yardımcı olabilir) ve her yerde yapılabilir. Bu besleme yönteminin dezavantajı ise, bebeğinizin size hiç bakmaması veya kısmen bakmasıdır. Bu durum bilindiği üzere bağ kurmayı ve ipucu okumayı zorlaştırır.

Kucakta Besleme

Kucakta besleme tekniğinde ya tamamen uzanıyorsunuz ya da oturuyorsunuz ve bacaklarınız dizlerinizden bükülmüş durumda oluyor. Bebeğinizi sırtı bacaklarınıza, yüzü size dönük, başı dizlerinize ve ayakları karnınıza gelecek şekilde yerleştiriyorsunuz. Bu pozisyonda bebeğiniz ile birbirinize pek çok kez bağlanma fırsatı bulursunuz. Tek dezavantajı, herkesin içinde yapmanın zor olmasıdır. Bu yüzden de bu tekniği eviniz için ayırmak isteyebilirsiniz.

Açılı Besleme

Açılı besleme, beşik tutuşuna oldukça benzemektedir. Sadece bebeğinizin ağırlığını desteklemek için bu teknikte kolunuzu kullanmıyorsunuz. Bunun yerine, bebeği vücudunuzda sıkıca tutan, ancak daha iyi beslenme için daha dik tutan açılı bir besleme yastığı kullanırsınız. Bu besleme yönteminin en iyi kullanımı, bebeğin hem emzirilen hem de biberonla beslenen besleme çılgınlığından geçtiği zamandır. Bunun nedeni, sık sık beslemekten kollarınızın yorulmaması ve beslenme yastığının rahat hissetmenizi sağlamasıdır.

Tempolu Besleme

Bu teknik emzirmeyi taklit eder. Biberonla besleme teknikleri ve pozisyonları gelişmeye devam ettikçe bebeğinizin beslenme deneyimleri de gelişecektir. Ancak siz yine de beslenme rutinlerinizde değişiklik yapmadan önce çocuk doktorunuz veya beslenme uzmanınızla konuştuğunuzdan emin olun. Daha fazla ebeveyn bebek blogları ve daha fazla uzman yazısı okumak isterseniz web sitemizi ziyaret edebilir ve blog sekmesinden yazılarımızın tamamına ulaşabilirsiniz. Sormak istediğiniz sorularınız için bizimle iletişime geçebilir ve tüm ürünlerimize yine web sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz!

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.