Bebeğinizin gelişi için hazırlık yapmak ara sıra sizi bunaltabilir. Bu bunaltıyı yaşamamak için elinizde olan en basit çözüm planlı ilerlemeniz olacaktır. Bir bebek eve getirilmeden önce yapılacak hazırlıklar listesi ve alınacak ürünler listesi hazırlamak hem işlerin daha düzenli ve telaşsız bir şekilde yapılmasını sağlarken hem de günlere böldüğünüz bu yapılacaklar sizi yormamış olacak. Ancak unutmayın ki bu listeler uzun birer liste olabilir.
Çoğu ebeveyn gibi, bebeğin eve gelecek olmasının da katkılarıyla muhtemelen sizin de bebeğiniz için elinizin altında mutlaka bulundurmanız gereken ürünler hakkında birçok sorunuz vardır. Çocuk doktorlarının bu konudaki görüşü bellidir: yeni doğanların olmazsa olmazlarını kapsayan eşyalar haricindeki tüm eşyaları unutun, çünkü gerisi kendiliğinden gelecektir. Bu da yeme, uyuma ve dışkılama ihtiyaçlarını karşılayabilmeniz için gerekli olan tüm eşyaların elinizin altında bulunması gerektiği anlamına gelir.
Bugün ise bu olmazsa olmaz üçlüden yeme ihtiyacının yeni doğan sürecinden ve yeme konusunda ustalaşmanıza yardımcı olacak çocuk doktoru ipuçlarından bahsedeceğiz.
Yeni Doğanınızı Beslemek İçin Olmazsa Olmazlarınız
Yeni doğanınızı sadece emzirmeye karar vermiş olsanız bile, partneriniz veya başka bir bakıcı zaman zaman bebeğinizi besleme konusunda size yardımcı olabilir. Evde doğru biberonların bulunması her durumda önemlidir. Sadece emzirme, sağma, mama beslemesi veya bu üçünün herhangi bir kombinasyonundan hangisi yapılıyor olursa olsun biberonların doğru seçilmiş olması her yeni ebeveyn için önemlidir.
İlk kez biberon kullanmak kafa karıştırıcı görünebilir, bu yüzden bir biberonun özelliklerini anlamak, bebeğiniz için en uygun olanı seçmeniz konusunda size yardımcı olabilir.
1.Biberon Şekilleri
Farklı biberonlara baktığınızda, genellikle farklı şekillerde olduklarını fark edebilirsiniz. Tipik olarak, bir biberon dar, geniş veya açılı olabilir.
- Dar ve uzun en yaygın biberon şeklidir.
- Geniş biberonlar, kısa biberon uçlarını tutmak için tasarlanmıştır.
- Açılı biberonlar biberonun "boyun" kısmına yakın bükülmüştür.
2.Biberon Emziği Akışı
Doğru biberon emziği seçmek oldukça zor ama önemli bir adımdır. Bir biberon emziğinin yanlış akış hızı; aşırı beslenmeye, reflüye ve hazımsızlığa yol açabilir. Ayrıca, bebeğiniz için çok hızlı bir akış hızı, emme-yutma-nefes alma ve beslenme sırasının koordinasyonunu bozabilir.
Çoğu biberon markası, bebeğinizin beslenme aşamasına uygun bir dizi emzik boyutu ve akış seçeneği sunacaktır. Örneğin, bir yeni doğan biberon emziği, aşırı beslenmeyi ve gaz oluşumunu önlemek için daha yavaş bir akışta olacaktır.
Ancak bebeğiniz büyüdükçe, daha hızlı bir akış hızına ihtiyaç duyacaktır. Bunu anlayabilmek için çocuğunuzun tepkilerine ve eskiden var olmayan ancak daha sonradan ortaya çıkan hareketlerine dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Bebeğiniz ihtiyaçlarını size muhakkak belli edecektir. Vereceği işaretler arasında artan huysuzluk, uzun beslenme süreleri ve beslenme sırasında uyuma gibi durumlar yer alabilir. Unutmayın, her bebek farklıdır ve bu sebeple beslenme tarzları da farklılık gösterecektir.
İşte tüm bunlar için bebeğinizin ayıyla uyumlu biberon emziği kullanması çok önemlidir. Emme gücü artan bebeğin, ayından daha küçük biberon emziği kullanması bebeğinizde huzursuzluk yaratabileceği gibi, biberonun çalışma mekanizmasında da teknik olarak sorun yaratabilir. Bebeğinizin ayına göre kategorize edilmiş biberon emziklerine buradan ulaşabilirsiniz.
Biberon akışıyla ilgili herhangi bir endişeniz veya sorunuz varsa, çocuk doktorunuza danışmanız en doğru seçenek olacaktır.
Çocuk Doktoru Notu: Bebeğinizi hem emzirerek hem de biberonla besliyorsanız, Dr. Brown’s® Anti-Kolik Options+™ Bebek Biberonları, doğru bir kavrama becerisine teşvik etmek ve tutarlı bir akışı korumak için tasarlanmıştır, bu da doğal meme emmesini en yakından taklit eden beslenme deneyimini sağlar.
3.Ekstra Özellikler
Yeni doğanlar ve hatta genel anlamda bebekler gaz veya kolik sorunu yaşayabilir, bu da hem ebeveynler hem de bebekler için son derece rahatsız edici olabilir. Bu sebeple yeni ebeveynleri bebeğin ağlama nöbetlerini ağırlaştırabilen gazı önlemeye veya ortadan kaldırmaya yönlendirmek için proaktif olmaları konusunda teşvik etmek bu noktada oldukça önemlidir.
Uzman Çocuk Doktorunun Notu: Yeni ebeveynlere Dr. Brown’s® Anti-Kolik Options+™ Bebek Biberonlarını öneriyoruz. Bu biberonların iç sisteminde biberon içindeki hava girişine yönlendirilmiş bir sistem bulunmaktadır. Bu sistem, gaz oluşturabilen hava kabarcığı oksidasyonunu azaltmaya yardımcı olur. Bebeğiniz sütü yine alır, ancak karın rahatsızlıklarına neden olabilen fazla havayı almadan beslenmiş olur. Doğru biberona sahip olmak gazı önlemek için önemlidir.
Bebeklerde kolikle başa çıkmaya yardımcı olacak ek ipuçları ise şunlardır:
- Duyusal uyarımı azaltın. Kolikli bebekler aşırı uyarılmış ortamlarda ağlama eğilimindedir. TV'yi kapatmayı, ışıkları kısmayı ve beyaz gürültüyü veya hafif müziği açmayı deneyin.
- Bebeğinize daha sıkıca sarılın. Sıkıca sarılma hissi, bebeğinize anne karnındaki zamanlarını hatırlatır. Bu da bebeklere sıkıca ve güvenli bir şekilde tutuldukları bu rahatlatıcı duygunun hissini yaşatabilir.
- Kolikli bebekler için sallanma gibi düzenli hareketler sakinleştirici olabilir.
- Bebeğinizin açlık işaretlerini bilin ve ağlamaya başlamadan önce onu muhakkak besleyin. Ağlama, bebeğin midesine ekstra hava almasına neden olabilir, bu da onları daha gazlı ve daha huysuz hale getirebilir.
4.Biberon Malzemesi
Biberonlar plastik, cam, silikon ve hatta paslanmaz çelik gibi birçok farklı malzemeden yapılmıştır. Bu kişisel bir tercihtir çünkü her malzemenin kendi avantajları ve dezavantajları vardır. Ancak hangi malzemeden üretilmiş olursa olsun bir biberon ararken, bebeğiniz için en güvenli olanı olan BPA içermeyen bir malzeme arayın.
5.Biberon Boyutu
Yenidoğanınızı hastaneden eve getirdiğinizde, her beslenmede yaklaşık 15 ila 30 ml süt veya mama içebilir. Bebeğinizin midesi doğumda çok küçük olduğundan, 150 ml sıvı kapasitesi olan daha küçük boyutlardaki bir biberonla beslemeye başlayın. Bebeğiniz büyüdükçe ve siz de her beslenmede daha fazla süt veya mama ihtiyacı olduğunu fark ettikçe, ihtiyaçlarına uyacak şekilde daha büyük bir boyuta - genellikle 240 ml- geçin.
6.Biberon ve Biberon Emziği Temizliği
Yeni biberonları bebeğinizi beslemeden önce sabun ve su ile temizleyin. Biberonlar ve biberon emzikleri, her beslenmeden sonra temizlenmelidir, böylece biberonlarda herhangi bir bakterinin birikmesini önlemiş olursunuz. Ayrıca, biberonları ve biberon emziklerini düzenli olarak bulaşık makinesinde dezenfekte edebilir veya bir biberon sterilizatörü kullanabilirsiniz.
Bebeğiniz için En İyi Biberonu Seçme Konusunda Size Yardımcı Olacak Ekstra İpuçları
İpucu #1: Bebeğiniz doğmadan önce dolabınızı muhakkak birden fazla biberon türüyle doldurun. Çünkü size ve bebeğinize en uygun biberonu belirlemek için bazı denemeler yapmanız gerekebilir.
İpucu #2: Emziriyorsanız ama zaman zaman biberon kullanmayı da düşünüyorsanız, ilk olarak biberonu tanıtmanın zamanlaması önemlidir. Biberonla beslenmek bebeğinizin çabasını azaltır, bu yüzden bazı bebekler beslenme gelişimlerinde biberonu erken kullanmaya başlarsa sonrasında da her zaman biberonu tercih edebilirler. Ortalama olarak, sadece emzirilen bir bebeğe biberon tanıtmanın en iyi zamanı, bebeğin uygun bir şekilde kavrama yapabildiği ve herhangi bir sorun olmadan emdiği üç haftalık yaş civarında olur.
Uzman Çocuk Doktorunun Notu: Henüz sadece emzirilen bir bebeği biberon ile tanıştırdığınızda yaşına bakılmaksızın daha yavaş bir akış sunan biberon emziği ile başlamanızı öneririm, böylece emzirme ile benzer bir akış sağlanmış olur.
İpucu #3: İkinci veya üçüncü çocuğunuzu biberonla beslemeyi düşünüyorsanız, birinci çocuğunuzla kullandığınız biberonları tekrar kullanmak yerine yeni biberonlara yatırım yapmanızı şiddetle öneririz. Bazı biberonlar depolamada pislenir ve biberon teknolojisi ve güvenlik özellikleri sürekli değiştiğinden bebeğiniz için eski biberonlar ile farkında olmadan sağlıksız bir besleme yapabilirsiniz.
İpucu #4: Hangi biberonların en iyi olduğunu arkadaşlarınıza ve aile üyelerine sorarak öğrenebilirsiniz. Bebeğiniz en sevdiği biberonu sonunda seçecektir, ancak arkadaşlar ve aileden öneriler almak elbette zarar vermez :).
Bu bilgilerin sizi doğru yönde yönlendirmesine ve bebeğiniz için en uygun biberonu seçmenize, kısaca daha fazla güven hissetmenize yardımcı olmasını umuyoruz. Unutmayın, bebeğiniz sonunda tercih ettiği biberonu seçecektir, bu yüzden endişelenmeyin. Sonuçta ebeveynler olarak bebeğinizi başarıya ulaştırmak için buradasınız! Bu ve benzeri tüm yazılarımıza web sitemiz üzerinden bloglar sekmesini tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bebeğinizin ihtiyaç duyabileceği tüm ürünler için sitemizi ziyaret etmeyi ve sormak istediğiniz tüm sorularınız için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçmeyi unutmayın.
Yorum yap