Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat

Haftanın Fırsat Ürününde özel indirime ek %10 indirim Hemen Keşfet

En yeni Dr. Brown's ürünleri Hemen Keşfet

Beslenme Sorumluluğu

Çoğu ebeveyn, çocuklarını beslemenin doğru yolunu ve çocuklarını ne ile besleyeceklerini haklı olarak merak eder ve bu konu üzerine çok fazla kafa yorar. Bu konuyla ilgili çocukları beslemek ve obeziteyi önlemek için önerilen en iyi uygulama ve ebeveynlik tarzı, beslenmede sorumluluktur. Terapist, sosyal hizmet uzmanı ve diyetisyen Ellyn Satter tarafından geliştirilen bu yöntem, çocukların yemek yiyerek öğrenmelerine ve büyümelerine olanak tanır. Bu beslenme şekli, birçok ebeveynin ilişki kurabileceği bir an olan yemek zamanlarındaki mücadele savaşını ortadan kaldırır. Ve böylelikle yemek zamanlarındaki sorunların da tamamen ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Bir çocuğun doğumundan itibaren altı ay ile bir yaşına kadar çocuğunun ne yediğinden, ne kadar ve ne sıklıkta yediğinden ebeveynleri sorumludur. Çünkü bebekler talep üzerine beslenirler. Ebeveyn ise, anne sütü veya formül beslemeyi seçerek ve bebeğinin sakin ve düzenli olmasına yardımcı olur. Bunu yapma şekline ise bebeğinin zamanlama, tempo, sıklık ve miktar konuları ile ilgili kendisine verdiği ipuçlarına dikkat ederek karar verir. Böylelikle sorunsuz bir şekilde süregelecek olan beslenme sistemi de oluşmuş olur.

Çocuğunuz katı yiyecekler yemeye başladığında; neyi, ne zaman ve nerede yediğinden siz, ne kadar yediğinden ve hatta yiyip yemediğinden ise çocuğunuz sorumludur. Bunun kafanızda tamamen oturması ve beslenme sorumluluğu sistemini benimseyebilmeniz adına sizin için buraya beslenme sorumluluğu tablosu bırakıyoruz. Bu tabloyu inceleyerek bu beslenme sistemini kafanızda daha iyi oturtabilirsiniz.

 

    Çocuğun Yaşı                                             Ebeveyn Sorumluluğu                                Çocuk Sorumluluğu

  • 0-12 ay Ne                                                                   Ne kadar

Ne zaman (ne sıklıkta)

 

  • 1 yıl+ Ne                                                                    Ne kadar

Ne zaman (ne sıklıkta)                                İkisinden biri

Nerede

 

Çocuğunuz büyüdükçe sorumluluklarınız da değişir. Bir çocuk yaklaşık bir yaşına geldiğinde, rutin yemekler ve atıştırmalıklar sağlayarak çocuğunuzun ne zaman yediğinden siz sorumlu olursunuz. Ebeveynler olarak ayrıca çocuğunuzun nerede yemek yiyeceğine de siz karar verirsiniz. Bu konuda ideal olarak belirlenen ortam evde ve mümkün olduğunca herkesin bir arada olduğu aile yemekleridir. Bu planlama, çocuğunuzun neyi, nerede ve ne zaman yiyeceğine karar verme konusunda daha özgür olacağı zamanlara kadar devam edecek bir temel oluşturur.

Bebekler ne zaman acıktıklarını ve ne zaman tok olduklarını gösteren içsel bir açlık ölçer ile doğarlar. Ebeveynler, çocuklarının ne kadar yediklerini kontrol etmeye çalıştıklarında, bu doğal yeteneğe müdahale ederler. Sorumluluk dağılımını kullanmak, çocukların bu içsel ipuçlarıyla iletişim halinde kalmasına yardımcı olur. Yani çocuğunuz neyi, ne zaman ve nerede yiyeceğine karar vermeniz için bir yaşını beklemeniz bunun içindir.

Bir ebeveynin sorumluluğu iyi bir rol model olmaktır. Çünkü ebeveynlerin kendi yeme ve yaşam tarzı seçimleri güçlü bir öğretim aracıdır. Çocuklar içgüdüsel olarak, ebeveyninin aldığı kararları görür ve onun örneğini doğru kabul ettiği için takip eder. Bir ebeveyn için bir diğer önemli görev ise, çocuklara ne kadar ve ne yiyip yiyemeyeceğini belirleme konusunda çocuklarına güvenmesidir. Çünkü ebeveyn işini beslemekle yaptığında, çocuk da işini yemekle yapabilir. Bu yüzden çocuklarınız uygun yaşa geldiğinde beslenme konusunda onlara güvenmeli ve bu konuda artık kendinizi saf dışı bırakmanız gerekir.

 

Ebeveynlerin besleme konusundaki görevleri:

  • Yiyeceklerini seçin ve hazırlayın.
  • Düzenli yemekler ve atıştırmalıklar sağlayın.
  • Yemek yeme zamanlarını rahat ve keyifli hale getirin.
  • Aile yemeği sırasında nasıl davranılacağını modelleyin.
  • Sevmediği ve hoşlanmadığı şeylere hitap etmeden çocuğun zevklerine karşı saygılı olun.
  • Yemek ve atıştırma zamanları arasında yiyecek veya içecekleri (su hariç) sınırlayın.

 

Çocukların yemek yeme konusundaki görevleri:

  • Yemek yemek.
  • İhtiyaç duydukları miktarda yemek.
  • Ebeveynlerinin yediği yiyecekleri yemeyi öğrenmek.
  • Tahmin edilebilir şekilde büyümek.
  • Yemek zamanı iyi davranmayı öğrenmek.

 

Çocuklarınıza sağlıklı beslenme alışkanlıklarını öğreterek ve bu davranışları kendiniz modelleyerek, çocuğunuzun sağlıklı bir kiloda kalmasına ve normal büyümesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca, çocuğunuz gençken edindiği alışkanlıkları her zaman uygulayacak ve bunları yetişkin olarak sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek için de kullanacaktır. Bu sebeple rol model olduğunuz süreçler konusunda oldukça titiz davranmanız çok büyük bir önem arz etmektedir. Bizimle bu ve diğer konular hakkında iletişime geçmek isterseniz web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıkla ve mutlulukla kalın!

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.