Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat

Haftanın Fırsat Ürününde özel indirime ek %10 indirim Hemen Keşfet

En Yeni Dr. Brown's Ürünleri Hemen Keşfet

Bebeklerin Bulundukları Yaş Gruplarına Göre Alması Gereken Anne Sütü Miktarları

Bir bebeğin yaşamının ilk yılı boyunca her beslenmede ne kadar anne sütü veya mama tüketmesi gerektiğinin bilinmesi ebeveynler açısından yol gösterici bir nitelik taşır. Özellikle ebeveynliği ilk kez yaşayan anne babalar için bu tarz konuların bilinmesi ve kesin bir şekilde doğruluğunun ispatlanabiliyor olması, diğer pek çok bilinmeyenin olduğu bir dönemde ebeveynlerin kaygısını hafifletmeye büyük oranda yardımcı olacaktır.

İlk 2 Haftada Neler Beklenmeli?

Bebek doğduğunda midesi kiraz büyüklüğündedir. 1 günlük bir bebeğin ortalama beslenmesi yaklaşık 1 çay kaşığı anne sütü veya mamadır. İnanması zor olsa da gerçekten sadece bu kadar… Bu miktar çok küçük görünse de, doğumdan sonraki ilk birkaç günde annenin ürettiği anne sütünün besin açısından yoğun ilk formu olan kolostrum, bebeğinizi beslemek için mükemmel miktardadır.

Yine de emziren annelerin çoğu, ilk iki haftada bebekleri için yeterli miktarda anne sütü üretememekten korkarlar. Bu nedenle bu noktada ilk iki hafta boyunca bebeklerin karın büyüklüğü konusunda ebeveynlerin eğitim alması ve öğrendikleri bilgileri etraflarındaki kişilerle veya yeni ebeveyn olmuş başka ailelerle paylaşmaları çok önemlidir.

Bu ilk haftalarda bebekler genellikle "küme yemleme" yapar; birkaç saat boyunca sık sık, ancak az az beslenme isterler. Memeden toplu beslenme, sütünüzün kolostrumdan, geçiş sütüne geçişine ve daha sonra olgun anne sütünüz haline gelmesine yardımcı olacak birçok uyarıyı da beraberinde getirir.

Üçüncü günde bebeğinizin karnı pinpon topu büyüklüğüne ulaşır. Bebeğiniz artık ister anne sütü ister mama olsun farketmeksizin beslenme sırasında yaklaşık 30 gram besin alabilir duruma gelir. İlk iki haftanın sonunda ise bebeğinizin karnı yumurta büyüklüğünde olacaktır. Bu durumda ise -yani bebeğiniz 2 haftalık olduğunda- öğün başına yaklaşık 85 grama kadar besin alabilecek duruma gelmiş olur. Ancak yine de unutmamanız gereken bir şey varsa o da bu rakamların ortalama rakamlar olduğu ve her bebek için farklılık göstereceğidir.

2.Haftadan 6. Haftaya Kadar Neler Beklenmeli?

Eğer bebeğinizi anne sütü ile besliyorsanız, bebeğinizin yaşamının ikinci ila altıncı haftaları, süt tedarikinizin iyi bir şekilde sağlanabilmesi için büyük önem arz eden bir zamandır. Henüz doktorunuz ile bu konuyu görüşmediyseniz bu konu doktorunuza başvurmanız için gerçekten iyi bir gerekçedir. Bebeğinizin memenizden etkili bir şekilde süt emip emmediğini ve süt tedarikinizin olmasını istediğiniz yerde olup olmadığını anlamanıza da yardımcı olabilir. İster anne sütü ister mama olsun, bu haftalarda ortalama beslenme 115 grama kadar olmalı ve 60 gramın altına düşmemelidir. Emzirme seansını pompalanan süt ile yapıyorsanız, doktorunuz sizden toplam 60-115 gram arasında pompalama işlemi gerçekleştirmenizi bekleyecektir. Eğer bebeğinizi yeni emzirdiyseniz ve kendiniz yemeğinizi yedikten sonra sağma işlemini gerçekleştiriyorsanız, pompalanan ortalama süt miktarı 15-60 gram olacaktır. Emzirme sonrası pompalama seansı sırasında 150 gramdan fazla süt üretirseniz, bu hafif bir arz fazlası olarak değerlendirilebilir ve aynı zamanda doktorunuza bu durumdan kesinlikle bahsetmeniz gerekecektir.

Beslenme rutininizin hem siz hem de bebeğiniz için güzel bir şekilde devam ettiği süreçte, kanal tıkanıklığı ya da tekrarlayan mastit gibi sorunlar yaşamadığınız sürece başka bir sıkıntı yaşamazsınız. Tedarikinizi artırmak veya dengelemek için yardıma ihtiyacınızın olması durumunda da yine doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Unutmayın, bu haftalarda arz ve talep çok çok önemlidir. Talep üzerine ne kadar çok emzirir veya pompalama yaparsanız, o kadar çok süt üretirsiniz. Doğum sonrası hormonlarınız ilk altı haftada yüksektir ve bu ilk altı haftalık süreçten sonrasına kıyasla bu süre zarfında süt tedarikinizi artırmak çok daha kolaydır. Bu dönem, yalnızca anne sütüyle beslenen bebeğinize biberon vermenin de en önemli dönemidir.

6.Haftadan 6. Aya Kadar Neler Beklenmeli?

Bebek doğduktan altı hafta sonra artık hormonlarınız dengelenmeye başlar. Genellikle emziren ebeveynler bu süre zarfında sütlerinin azaldığını hissederler. Oysa aslında vücutları nihayet bebeklerinin ihtiyaçları kadar anne sütü üretmeye başlamıştır. Yani bu süreç vücudunuzun tutarlı miktarda süt üretmeye başladığı esas zamandır.

Bu süre zarfında süt tedarikinizde bir düşüş gördüğünüzden şüpheleniyorsanız değerlendirme için doktorunuza danışabilirsiniz. Yine bu süreçte genellikle emzirme, biberonla beslemeye göre daha az zaman almaya başlar çünkü bebeğiniz, emzirme sırasında sütü memeden daha verimli bir şekilde emmeye başlar.

Bebeklerin beslenme başına anne sütü tüketimi genellikle bu dönemde tutarlı hale gelir. İster altı haftalık ister altı aylık olsunlar, beslenme başına yaklaşık 60-150 grama ihtiyaç duyacaklardır. Bebeğinizin ne kadar ses çıkardığına bağlı olarak en son ne zaman beslendiğini de anlayabilirsiniz. Eğer bebeğiniz biberon ile besleniyorsa, bu noktada kılavuzunuz, en son beslendikleri andan itibaren saatte 30 gram ile 50 gram arasındadır. Yani, eğer bir bebek gün içinde her üç saatte bir yemek yiyorsa, ona 85 gram ila 130 gram arasında bir biberon anne sütü hazırlarsınız.

2 ila 4 ay civarında, mamayla beslenen bebekler genellikle her dört saatte bir 115 ila 170 gram tüketmeye başlarlar. Bu durum genellikle yaklaşık 6 aylık olana kadar sabit kalır.

6. Aydan Bir Yaşına Kadar Neler Beklenmeli?

6 aylıktan itibaren bu oyunun kuralları artık biraz değişir çünkü bu dönem genellikle bebeklerin katı yiyecekler yemeye başladığı dönemdir. Doktorunuz, beslenmede katı gıdalar sunmadan önce yine de anne sütü veya mama sunmayı tavsiye edebilir. Bu sebeple katı gıdaya geçmeyi düşündüğünüz bu dönemde muhakkak doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Her iki sıvı seçeneği de bebeğiniz 12 aylık olana kadar hâlâ birincil beslenme kaynağıdır. Daha büyük cüsseli bebekler daha hızlı beslenirler ve dikkatleri çok kolay dağılabilir, bu nedenle bebeğiniz eğer bu grup içerisinde yer alıyorsa öncelikle bebeğinizin temel beslenmesini sağlamak istemeniz en doğrusu olacaktır.

Bu aşamada, bebeklerin genellikle anne sütü ile her beslenmesinde yalnızca 85-150 grama ihtiyacı vardır. Bebeğiniz bu aşamada mama kullanıyorsa, ortalama mama biberonu 170 ile 230 gram arasındadır ve 24 saatlik süre içinde 1 kilo 20 gramı aşmamalıdır.

Bunun anne sütü hacminden farklı olmasının nedeni, anne sütünün su ve yağ bileşiminin bebeğin gelişen beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için değişmesi nedeniyle gram başına kalorinin anne sütüne göre değişmesidir. Mamanın besin içeriği tutarlı olduğundan, büyüyen bir bebeğin artan beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla mama hacmine ihtiyacı vardır.

Herhangi bir aşamada süt tedarikinizi sürdürmekte zorlanıyorsanız doktorunuza başvurmayı unutmayın. Biz sizin ekibinizdeyiz ve beslenme hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmaktan her zaman mutluluk duyarız.

 

Bu ve bunun gibi yazıların siz ve küçük aileniz için yararlı olduğunu düşünüyor ve daha fazla yazıya ulaşmak istiyorsanız bloglarımıza göz atabilirsiniz. Bebeğiniz için ihtiyaç duyduğunuz tüm araç gereçleri web sitemizi ziyaret ederek tüm ürünler kısmından bulabilir ve dilediğiniz zaman 7/24 bizimle iletişime geçebilirsiniz. Güzel günlerde görüşmek dileğiyle.

 

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.