Eğer emziren bir anneyseniz bebeğinizi biberonla tanıştırmak için en ideal zaman 10 haftalık dönemden öncesidir. Çünkü bu işin anahtarı, biberonu bebeğe erkenden tanıtmak ve bu konuda tutarlı bir tavırda olmaktır. Ancak bazı annelerin bu durumda beklemediği bir gerçek bulunur. Tüm bebekler sanıldığı gibi bir biberon verildiğinde hemen almamaktadırlar. Bunun normal olduğunu ve biberonu reddetmelerinin sizin veya bebeğiniz için bir sakıncası olmadığını unutmamak bu sebeple oldukça önemlidir. Dikkat etmeniz gereken şey bu durumun sonsuza kadar sürmeyeceğini kendinize hatırlatmaya çalışmanızdır.
Bebeğiniz hala ilkel emme refleksine sahipken bebeğinize biberon vermek istemeniz aslında oldukça mantıklı bir hareket olacaktır. Aksi halde sadece memeye alışmış bir bebeğe biberon vermeye çalışmak çok daha zor bir sürece sebep olabilir. Bunun sebebi 10 haftadan sonra biberonla tanışan bebeğinizin bu yeni beslenme şekline alışık olmamasından kaynaklanır. Bundan dolayı da biberonu almakta birtakım zorluklar yaşayabilir. Kısaca özetlemek gerekirse, emziren bir anne işe dönecekse (veya biberon kullanmak istiyorsa) ideal tavsiyemiz 4-6 hafta civarında bebeğin biberonla tanıştırılması olacaktır.
Bebeğinizi mama ile beslemeyi tercih edenlerdenseniz, mamayı bebeğinize vermeye başladığınızda biberonları da verin. Bu durumda bazı bebekler için biberon ve mama kullanımının ilki böylelikle aynı gün olabilir.
Unutmayın, formülle beslenen bebekler için biberon reddi rutin değildir. Ancak anne sütü ile beslenen bazı bebekler biberona uyum sağlamakta gerçekten zorlanabilirler. Bu nedenle bebeğe yapılacak olan biberon tanıtımının zamanlaması oldukça önemlidir.
Emzirilen bir bebeği biberonla tanıştırmak için ihtiyaç duyabileceğiniz bazı ipuçları:
- Emziren anneler, bebeği biberonla tanıştıran ilk kişi olabilir ancak bazen bebekler emziren anneyi emzirmekle ilişkilendirir ve bu sebeple de biberonu almakta zorlanabilirler. İlk birkaç besleme için bebeğe biberonu eşin veya bebek bakıcınızın tanıtması bu sebeple daha uygun olacaktır.
- Bazen emziren ebeveynin evden veya odadan ayrılması da bu süreçte işlerin kolaylaşmasına yardımcı olabilir. Her iki durumda da bakıcının bebeğin biberonu reddedebileceğini anladığından, sabırlı ve bebeğe karşı tutarlı olduğundan emin olun. Bakıcınız stresli veya gerginse bebeğiniz de bu deneyim sırasında stresli veya gergin olabilir.
- Bebeğinizin normal beslenme rutiniyle bağdaştırmasına yardımcı olmak için bakıcısının emziren ebeveyn gibi kokan bir şey giymesini deneyebilirsiniz.
- Bebeğinizi evin farklı yerlerinde veya farklı pozisyonlarda beslemeyi deneyebilirsiniz. Bazen bebekler biberon ile beslenirken, emzirilirken beslendikleri şekilde kucaklanmak istemeyebilirler.
- Bebeğiniz çok acıkıncaya (ve bu yüzden ağlayıncaya) kadar beklemeyin. Bunun yerine biberonunu normal beslenme saatlerinde veya beslenme saatlerinin hemen öncesinde vermeyi deneyin. Çünkü bebekler çok acıktıklarında ve bu anlarda memeden emzirilmeye alıştıysa, alışkın olmadığı bir şeyden (yani biberondan) beslenmeyi öğrenmek onlar için çok zor olabilir.
- Uykudayken yapılan beslemeler bu konuda size yardımcı olabilir: Biberonu bebeğinizin uykusu geldiğinde tıpkı emziğin ağzında oluşturduğu hissi yaratması ve buna alışması için verebilirsiniz. Normal şartlar altında uykudayken besleme tavsiye edilmeyen bir şeydir ancak eğer biberona geçmekte veya bebeğinizi biberona alıştırmakta zorlanıyorsa en son çare olarak bu yöntem de elbette kullanılabilir. Böylelikle bebeğiniz biberona alışma konusunda istediğiniz yolu kat edecektir.
- Sabırlı ve tutarlı olun: Çoğu zaman, stresimiz ve bebeğimizin biberonu reddetme ihtimalinden doğan korkumuz beslenme zamanlarında daha fazla strese yol açan kısır bir döngüye dönüşebilmektedir. Uyum döneminin bu seyrinin normal olduğunu anlayın ve kabullenin. Bebeğinize ve kendinize karşı sabırlı olun. Bebeğiniz mutlaka bir biberona alışacaktır ancak bu deneyim konusunda gergin veya stresli olursanız bu durumun istediğiniz noktaya ulaşması çok daha uzun zaman alabilir. Unutmayın ki bebeğiniz sizden tahmin ettiğinizden çok daha fazla etkilenir.
Bebek bakmak ve bir bebeği büyüterek dünyaya hazır hale getirmek oldukça zorlu bir süreçtir. Bu süreçte beklemediğiniz durumların ortaya çıkması da bu durumların aşılmasının istediğinizden daha fazla zaman alması da oldukça normaldir. Hepimizin yıllar önce aynı aşamaları yaşadığımızı ve hayatımızın bir döneminde onların yerinde bizim de olduğumuzu hatırlamayı ihmal etmeyin. Bir gün geriye dönüp baktığınızda bu zorlu anlar hafızalarınızda sadece tatlı birer anı olarak kalacak ve sizleri gülümsetecek. Başa çıkamadığınız durumlar olduğu zaman sitemizi ziyaret ederek konu hakkında derlediğimiz yazılardan faydalanabilir ve rahatlayabilirsiniz. Dr.Brown’s ailesi olarak her zorlu anınızda yanınızda bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.
Yorum yap