Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat Hemen Keşfet

23 Nisan'a Özel Tüm Ürünlerde Sepette %23 İndirim!

Bebekler ve Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar İçin Ağız Bakımı

Hepimiz bebeğimizin ilk gülümsemesini görmek için sabırsızlanırız. Henüz küçücük olan bebeğimizin gülümsemesini gördüğümüz zaman ise tüm dünya bizim olmuşçasına seviniriz. Oldukça tatlı ve komik olan bu gülümsemenin devamlılığı için ise anne ve babalara düşen büyük bir sorumluluk vardır. Anne ve babalar bebeklerinin ağız bakımını kontrollü ve doğru bir şekilde yaparak o tatlı ve komik gülümsemelerin ömür boyu aynı şekilde görünmesine yardımcı olabilirler.

Unutmayın, her bebek farklı bir hızda büyür. ‘’İleriki yaşlarında nasılsa kendisi ağız bakımına dikkat edecektir, şu anda çok da önemli değil.’’ şeklindeki bir yaklaşım oldukça büyük sorunlara yol açabilir. Çünkü bebeğinizin daha büyük bir yaşa gelecek olması, ağız bakımını o zamanlarda doğru ve düzenli bir şekilde yapacağı anlamına gelmez. Bu yüzden çocuklarımıza bebeklikten itibaren kazandırdığımız bazı alışkanlıklar muhtemelen onların tüm hayatları boyunca sürdürecekleri alışkanlıklara dönüşeceğinden bu sorumlulukları anne ve baba olarak erken yaşlarda bizlerin üstlenmesi gerekir. Kısacası bebeğinizin gelişim sürecinde ağız bakımı rutinlerini gerektiği gibi uygulamayı ihmal etmemelisiniz.

0 – 6 Aylık Bebeklerde Ağız Bakımı

Bebeğinizin dişlerinin olmaması, ağzının temizlenemeyeceği anlamına gelmez. 4-7 arasında çıkmaya başlayacak olan dişleri hazır bir şekilde bekleyen yüzeylerde oldukça fazla sayıda yarık vardır. Ve sağlıklı bir ağız bakımı için bunların da tıpkı dişler gibi düzenli olarak temizlenmesi gerekir.

Herhangi bir diş çıkmadan önce, steril nemlendirilmiş bir gazlı bezle bebeğinizin ağzını temiz tutabilirsiniz. Bu gazlı bezler sadece bebeğin diş etlerini ve ağzını nazikçe temizlemekle kalmayıp aynı zamanda diş çürümesine yol açabilecek zararlı bakterileri uzaklaştırmaya da yardımcı olacaktır. Steril nemlendirilmiş gazlı bez haricinde bir şey kullanmak isteyen ebeveynler için tamamen doğal, bitki bazlı Ksilitol ile yapılan diş hekimlerinin de önerdiği diş ve diş eti mendilleri de alternatif olarak bulunmaktadır. Bu mendiller florür, alkol veya paraben de içermezler.

Bu mendillerin kullanımı şu şekildedir:

  • Bir mendil alın ve parmağınızın üzerine yerleştirin.
  • Parmağınızı bebeğinizin diş etlerinin iç ve dış kısımlarında, damağının üst ve alt kısımlarında gezdirin.
  • Bebeğinizin diş çıkarmadan kaynaklanan herhangi bir ağrısı bulunuyorsa, bu ağrıyı yatıştırmaya yardımcı olmak için parmağınız yardımı ile küçük bir masaj yapabilirsiniz.

Unutmayın her beslenmeden sonra bebeğinizin ağzını temizlemek oldukça önemli ve unutulmaması gereken bir uygulamadır.

6 – 12 Aylık Bebeklerde Ağız Bakımı

İlk diş çıkarma sürecinin başlangıcından itibaren altı ay içinde bebeğinizi bir diş doktoruna götürmek isteyebilirsiniz. Peki diş doktoruna neden bu kadar erken gitmeye başlamalısınız? Bazı araştırmalar, diş bakımına 1 yaşında başlayan bebeklerin, 2 veya 3 yaşına kadar başlamayan bebeklere göre daha az çürüğe sahip olduğunu göstermektedir. Bu da bebeğinizi diş doktoruna ne kadar erken götürmeye başlarsanız diş hekimiyle olan bağınızın da bebeğinizin ağız sağlığının da bir o kadar erkenden başlayacağı anlamına gelir.

Bebeğinizin dişleri çıkmaya başladığında ise ağız bakımı rutininizi biraz daha ciddileştirmek isteyebilirsiniz. Bunun için silikondan yapılma parmak diş fırçalarını tercih edebilirsiniz.

Bu diş fırçalarını kullanımı şu şekildedir:

  • Silikon parmak fırçasını yetişkinin işaret parmağının üzerine yerleştirin.
  • Kullanım sırasında çıkmasını önlemek için parmak ucuna sıkıca oturduğundan emin olun.
  • Fırçayı ıslatın ve nazikçe fırçalamaya başlayın.

Bebeğinizin diş etlerine ve dişlerine masaj yapmayı unutmayın. Bir diş yüzeyden henüz yeni çıkmış olsa bile, yine de parmak fırçanın fırça tarafıyla temizleyebilirsiniz. Parmak fırçanın masaj tarafı, bebeğin ağzının geri kalan kısmında, dişlerin hala eksik olduğu yerlerde kullanmak içindir.

12 – 18 Aylık Bebeklerde Ağız Bakımı

Bebeğiniz yaklaşık 12 aylıkken dişleri sanki günlük çıkıyormuş gibi hissettirecek şekilde çıkmaya başlamalıdır. Bu süreçte bebeğinizin birkaç dişe sahip olduğunu gördüğünüzde ise diş fırçasını ve diş macununu artık tam anlamıyla kullanmaya başlamanın zamanı gelmiş olur. Unutmayın ki bebeğiniz bu dönemlerde artık tamamen sizi örnek alan bir yaştadır. Yaptığınız ve söylediğiniz her şey onun karakterinin oluşum sürecinde büyük bir rol oynar. Bu sebeple kendi dişlerinizi ihmal etmeden fırçalamanız bebeğinizin de dişlerini fırçalamayı bir alışkanlık haline getirmesinde büyük bir etken olacaktır. Kendi dişlerinizi her fırçaladığınızda bebeğinize de yardım edebilirsiniz.

Bebek dişleri nasıl fırçalanır:

  • Tıpkı kendi dişinizi fırçaladığınız gibi ancak daha nazikçe hareketler uygulanır.
  • Durulamaya ihtiyaç duymamasını isterseniz az miktarda diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanabilirsiniz.

Bu süre zarfında bebeğinizin ağzında bir miktar diş çapraşıklığı fark etmeye başlayabilirsiniz. Veya bunu diş doktoruna yaptığınız ziyaretlerde gündeme gelmesi ile öğrenebilirsiniz. Bu durumda yiyecek parçacıklarının (ve bebeğin ağzına soktuğu diğer her şeyin) takılıp potansiyel çürümeye yol açmadığından emin olmak için bazı yetişkin diş ipleri ile oraya girmeye çalışmaktan çekinmeyin. Bebeğinizi mağazaya götürerek kendi diş fırçasını ve diş ipini seçmesine yardım ederek bebeğinizi de bu olaya dahil edebilir böylelikle onun da size daha az zorluk çıkartmasını sağlayabilirsiniz.

18 Aylık veya Daha Büyük Bebeklerde Ağız Bakımı

Kendileri için neyin en iyi olduğunu bilmedikleri ama konu her neyse kendi başlarına en iyisini yapacaklarından emin oldukları, bebeklerin bağımsızlık çağına girmiş bulundukları dönemdir bu dönem. Elbette buradan anlayacağınız ve söylememize gerek olmadığı üzere bebeğinizin daha bağımsız diş fırçalama becerilerini öğrenmesi için harika bir zaman dilimi olan bu dönem aklınıza şu soruyu getirecektir: Öğrenmenin en iyi yolu nedir? Cevabı ise oldukça basittir: Öğrenmenin eğlenceli olduğu zamanlar. Bu sebeple sizin de bu dönemde çocuğunuz için öğrenmeyi eğlenceli bir hale getirmeniz gerekir.

Fırçalamayı daha ilgi çekici hale getirmenin yolları:

  • Çocuğunuzun en sevdiği peluş oyuncaklar veya oyuncak bebekler için bir diş fırçası alın ve bu oyuncakların dişlerini fırçalamalarına izin verin.
  • Onlara dişlerini fırçalayan diğer küçük çocukların videolarını gösterin. Genellikle kendi yaşlarındaki kişileri taklit etmek isterler.
  • Hangi diş fırçasını kullanacağı, hangi diş macunu aromasını istediği gibi konularda kontrolü elinizden geldiğince ona verin.
  • Diş fırçalamak ile alakalı çocuk şarkılarını söyleyerek bu anları keyifli hale getirin.
  • Dişlerini fırçalamaya çalışırken aşırı yorulmaması için yatmadan önceki rutinde daha kısa ve sabah rutininde daha uzun fırçalama süresi sağlayın. Dikkatinin daha fazla dağılması için gece fırçalamayı banyosunun bir parçası haline getirmeyi düşünebilirsiniz.

Yeni yürümeye başlayan çocuklar yetişkin diş macununa tam olarak hazır olmasalar da florür içermeyen bir diş macunu versiyonunu kesinlikle kullanabilirler. Üstelik aromalı macunlar ile eğlenceli tatlar almaları, diş fırçalama becerilerini öğrenirken ilgilerini canlı tutacak.

Erken yaşlarda iyi bir ağız hijyeni aşılamak, yaşlandıkça ve daha bağımsız hale geldikçe bebeğinizin kendi sağlıklı alışkanlıklarını geliştirmesine yardımcı olacaktır.

 

Sizlere yardımcı olduğunu düşünüyorsanız bu ve benzeri diğer yazılarımıza ulaşmak için web sitemizi ziyaret ederek bloglarımızın tamamına ulaşabilirsiniz. Sormak istediğiniz sorular için bizimle iletişime geçebilir ve bebeğinizin sağlıklı materyaller kullanması için de tüm ürünlerimize göz atabilirsiniz.

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.