Bebek Liderliğinde beslenme (BLW), bebeğinizi katı gıdalara başlatmak için pratik, güvenli, uygulamalı bir yaklaşımdır ve kaşıkla beslediğiniz püre mamaların yanında kullanışlı bir alternatiftir. Pürelerin gerçek gıdalara benzememesi ve bebeğin kontrolünü ortadan kaldırması, bebeği olan ebeveynlerin kaşıkla beslemede karşılaştığı bazı zorluklar arasındadır. BLW yöntemi, kendilerine bakan bireyler tarafından sağlanan sağlıklı gıdalarla beslenen bebeklerin, daha geniş bir yiyecek grubunu tercih edecekleri, büyüdükçe daha az seçici olacakları, aşırı kilo ve obezite riskini azaltacakları ve tüm gıdalar ile daha sağlıklı bir ilişkiye sahip olacakları prensibine dayanır.
Bebek Liderliğinde Beslenme Yönteminde Başarılı Olmanız İçin 5 Adım
Bebeğinizi BLW yöntemiyle beslemeye hazır mısınız? Bu yöntemi doğru bir şekilde uygulayabilmeniz için beş adım belirledik:
1. Bebeğinizi Doğru Yaşta Beslemeye Başlayın
Bebeğinizin altıncı ayına yaklaşması en ideal zamandır. Amerikan Pediatri Akademisi, emzirme veya biberonla beslemenin ilk altı ay boyunca tek beslenme kaynağı olması gerektiğini ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de tüm bebeklerin altı aydan itibaren anne sütüne ek olarak yiyecek almaya başlaması gerektiğini söyledi. Dört aydan önce beslenme düzenine katıların sokulması, bebeklik ve çocukluk döneminde kilo alımının artışı ve yağlanma (şiddetli obezite) ile sonuçlanır. Çok uzun süre beklemeniz ise çocukluğunun ilerleyen dönemlerinde gıdaları tüketmesini, beğenmesini olumsuz etkileyebilir.
Bebeğinizin altı aylık veya daha büyük olması, nispeten yardım almadan kendi başına oturması, ekstrüzyon refleksinin (dil ile itmesi) ortadan kalkması, yiyeceklere ve ağzına alabileceği nesnelere ilgi göstermesi yemeye hazır olduğunu gösterir.
2. Huzurlu ve Sakin Bir Ortam Yaratın
Bu süreç boyunca mutluluk ve neşe veren yiyecekleri tecrübe etmesine yardımcı olun.
- Bebeğinizi güvenli bir sandalyeye oturtun ve göz hizasına geçin.
- Bebeğinizin dikkatini dağıtabilecek şeyleri ortadan kaldırın veya en aza indirin.
- Bebeğinizin yemeklerini ve atıştırmalıklarını planlayıp takvimleyin.
- Bebeğiniz yemeğini yerken siz de ona eşlik edin, yanında oturun.
3. Bebeğinizin Beslenme Programına Sadık Kalın
Dünya Sağlık Örgütü, altı ila sekiz ay arasında günde iki ila üç kez ve dokuz ila on bir ay arasında günde üç ila dört kez yiyecek sunmayı önerir.
4. Bebeğinizi Isırıklarının Karşılığını Verecek Yiyecekler Sunun (Sağlıklı sürprizler içeren yiyecekler)
Yediğinizin karşılığını en iyi veren ve sağlıklı sürprizlerle dolu sebzeler:
Tatlı patates, havuç, çin lahanası, karnabahar, brokoli, pancar, pazı, ıspanak, lahana ve Brüksel lahanasıdır.
5. Bebeğinizi Beslemedeki Rolünüzü Bilmeniz Çok Önemli
Ellyn Satter’in beslenme sorumlulukları kitabında, ebeveynlerin işinin bebeğin ne, ne zaman ve nerede yiyeceğini belirlemek olduğunu belirtir. Bebekler sadece ne kadar yiyeceğini ve yemek yiyip yemeyeceğini belirler. BLW yönteminde, bebeğinizi nasıl beslediğiniz, onu ne ile beslediğiniz kadar önem taşımaktadır.
Bebeğinize yeni yiyecekler sunmaya devam edin. Bebeğinizin bir yemeği denemeden önce aynı yemeği 10-15 kez görmesi gerekebilir.
Bebek Liderliğinde Beslenme Yöntemi İle İlgili Endişeler
BLW yönteminin sizin için uygun olduğunu düşünmüyor musunuz? Yalnız değilsiniz. Bebek bakan bireylerin BLW yöntemini bebeğine tanıtmamayı tercih etmelerinin bir numaralı nedeni boğulabilme korkusudur. Bebeğinizi dik oturtmak, dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirmek, bebeğinize uygun yiyecekler sunmak, öğürme ve boğulma arasındaki farkı bilmeniz bebeğinizin boğulmasını önlemenize ve korkunuzu aşmanıza yardımcı olur. Diğer tercih edilmeme sebepleri arasında BLW yönteminin çok dağınık olması, çok fazla zaman alması ve tüm ebeveynlerin desteğine ihtiyaç duyulması yer alır.
Bebek liderliğinde beslenme yöntemlerindeki araştırmalar gittikçe artmakta, bu yüzden dikkate alınması gereken tek yaklaşım bu değildir. Bebeğiniz için yalnızca tek bir beslenme yöntemi kullanmak zorunda değilsiniz. Bakıcılar hem kaşıkla beslemeyi hem de BLW'yi deneyebilir, birini seçebilir veya bir kombinasyon yapabilir. Karma bir beslenme tercih etmek bebeğinizin her iki taraftan da en iyi şekilde yararlanmasını sağlayabilir. Çocuğunuzla pozitif bir yemek deneyimi tecrübe etmeniz için en önemli noktalar, yemek saatlerinde huzurlu ve mutlu bir ortam sağlamanız, aileniz ve eviniz için en iyi formlarda sağlıklı yiyecekler sunmanızdan geçer.
Yorum yap