Bir bebeği sakinleştirememek, bir ebeveyn için oldukça stresli bir durumdur. Bu nedenle, yeni ebeveyn olmuş birinin hayatındaki en zorlu anlardan biri bebeğinin neden ağladığını anlamaya çalışmaktır. Bu durumlarda çoğu zaman farklı şeyler yaparız örneğin bazen bebeğimizi besleriz, bazen altını değiştiririz veya dikkatini dağıtırız, ancak tüm bunlara rağmen de çoğu zaman ağlamaya devam ederler. Çocuk doktorunuza da danıştığınızda aynı cevabı alacağınızdan biz şimdiden söyleyelim: bebeğinizin gözyaşlarının birçok nedeni olabilir. İşte bu nedenlerden bir tanesi ise diğerlerinden çok daha büyük bir huysuzluğa neden olur çocuklarda. Gaz sancısı. Gaz sancıları ne yazık ki bebeklerin huysuzluğunun en yaygın sebeplerinden biridir.
Bebeğiniz Neden Bu Kadar Çok Gaz Çıkarıyor?
Çoğu bebekte gaz oluşur; ancak, gaz miktarı ve hissedilen rahatsızlık bebekten bebeğe göre değişebilir. Bebeğinizin gaz geliştirmesinin birçok nedeni olmasına rağmen, genellikle ana neden mideye hava girmesidir. Bu hava daha sonra midede sıkışır ve gaz şeklinde bir rahatsızlık oluşturur.
Ekstra hava bebeğin midesine, aşırı beslenme, sık sık formül değişimi yapılması , sütün meme ucu (biberon veya meme) tarafından çok hızlı veya yavaş akması, bebeğin yemek sırasındaki pozisyonu gibi sebepler dolayısıyla girse ve midesinde gaz oluşmasında ana sebepler olarak yer alsa da bazen de sadece ağladıkları esnada girer.
Sıkıntılı hava kabarcıklarına ek olarak, yeni doğanın sindirim sistemi tam olarak gelişmemiş de olabilir, bu da hazımsızlığa ve daha fazla gazlılığa neden olabilir.
Yeni Doğanlardaki Gazı Nasıl Tedavi Edebilirsiniz?
Bebeğinizin gaz oluşmasını kesin olarak önlemenin bir yolu olmasa da semptomlarını hafifletmek ve bu rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilmeniz mümkündür.
İpucu #1: Sindirim sisteminde sıkışan havayı yutmak, bebek gazının ana sebeplerinden biridir. Bebeğiniz gaz basıncını serbest bırakamıyorsa, küçük karnında büyük bir rahatsızlık hissedebilir. Emzirilen bebekler hava kabarcıklarına karşı bağışık değildir ancak biberonla beslenen bebeklerin, beslenme sırasında mideye hava girmesini önlemede daha fazla zorlanabilecekleri de söylenebilir. Biberon ile beslenirken bu hava transferini azaltmak için, ebeveynlerin biberonun bir havalandırma sistemine sahip olduğundan emin olmaları önemlidir, bu sistem hava kabarcıklarını süte yönlendirerek süte zarar vermeden hava kabarcıklarının oksitlenmesini azaltır.
Ebeveyn olarak bize gazı azaltmaya yardımcı olacak biberonlarla ilgili tavsiyeniz nedir derseniz elbette Dr. Brown's® Anti-Kolik Options+™ Bebek bberonlarını önereceğiz. Bu biberonlar, iç havalandırma sistemine sahiptir ve hava kabarcıklarını biberon içerisindeki bir havalandırma yoluyla süte yönlendirir. Bu sistem, süte zarar vermeden hava kabarcıklarını azaltır ve sütteki A ve C vitaminlerini korur.
İpucu #2: Yeni doğanı beslerken ki onu tutma pozisyonun ne kadar önemli olduğu tahmin ettiğinizden ve düşündüğünüzden çok daha fazladır. Bebeğinizi beslerken onu oturtun. Böylece başı midesinin üzerinde olur. Bu normalden daha dik olan pozisyon, gazla birlikte bebeğinizin reflüsüne de yardımcı olacaktır.
İpucu #3: Bazı emziren ebeveynler, fasulye, karnabahar veya brokoli gibi belirli yiyecekleri yediklerinde bebeklerinin huysuzlanabileceğini fark ederler. Bu nedenle bebeğinizin sizin yediğiniz yiyeceklere göre farklı tepki verdiğini fark ederseniz, sizin için bir diyet değişikliği onların gazlılık sorununu önlemeye de yardımcı olabilir. Yediğiniz şeyleri ve bebeğinizin bu yiyeceklere nasıl tepki verdiğini muhakkak takip edin, böylece gerektiğinde çocuk doktorunuza bunların cevabını da hemen verebilirsiniz..
İpucu #4: Bebeğinizi dik tutmak, gazı hafifletmenin son derece etkili bir yoludur. Biz her zaman bebeğinizi besledikten sonra en az 30 dakika boyunca onu dik tutmanızı öneririz, bu gaz ve reflü ile mücadelede bebeğinize gerçekten yardımcı olacaktır. Bebeğiniz bu 30 dakika sonrasında özellikle huysuzlanıyorsa, gaz kabarcıklarını kırmaya yardımcı olmak için sıcak bir banyo ve hafif bir karın masajı yapmayı deneyin. Ayrıca, bebeğinizi sırtüstü yatırabilir ve bacakları ile bisiklet hareketi de yapabilirsiniz. Çünkü karın egzersizleri de gazdan kurtulmada önemli derecede yardımcı olur.
İpucu #5: Son zamanlarda probiyotikler alanında umut verici bir araştırma yapılmıştır. Her ne kadar daha fazla araştırma yapılması gerekli olsa da, şu ana kadarki çalışmalar günlük probiyotik kullanımının kolik rahatsızlığı da önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürmüştür.
Anti-kolik Biberonlar Bebeğinize Daha İyi Bir Uyku Deneyimi Sağlar Mı?
Basitçe söylemek gerekirse, bebeklerin karınlarında ne kadar az gaz olursa bu durum o kadar daha iyi uyku alacakları anlamına gelir.
Bebeğiniz rahatsızlık hissetmediği zaman, daha iyi uyur. Bir bebek midesinde gazla yatarsa, huzursuz olabilir ve uykuda kalmakta da zorlanabilir. Dr. Brown's® Anti-Kolik Options+™ Bebek Biberonlarını kullanmak, bebeğinizin uyumadan önce karnındaki gaz kabarcıklarını azaltmanın kolay bir yolunu sunar.
Unutmayın ki bebekler hızlıca alışkanlık edinebilen canlılardır. Gece ortaya çıkan gaz rahatsızlığı ile uyandıklarında, gaz sorunları geçse bile her gece aynı zamanda uyanmaya devam edebilirler. Onları gece boyunca uyandırabilecek herhangi bir uyarıcıyı ortadan kaldırmak, gaz ağrısı veya ıslak bir bez gibi, bebeğinizin (ve sizin) daha iyi uyumasını teşvik etmek için hayati önem taşır. Bu sebeple bu konuya aslında ebeveynler hiç farkında olmasa da oldukça fazla dikkat etmemiz gerekir.
Hepimiz sakin ve uyuyan bir bebeğe sahip olmanın hayalini kuruyoruz, ancak gerçek şu ki bebekler bazen huysuz ve dikkatsiz olabilirler. Bir ebeveyn olarak, doğru araçlara ve bilgilere sahip olmak bu notada başarının anahtarıdır. Bebeğiniz beslenme sırasında gaz sancılarından veya rahatsızlıklardan muzdaripse, muhtemel nedenleri ve bir tedavi planını hiçbir zaman çocuk doktorunuzla konuşmayı unutmayın. Daha fazla yazıya ulaşmak için bloglar sekmemizi ziyaret edebilir, çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu tüm ürünlerimize göz atabilir ve bizimle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz. Size ve küçük ailenize sağlıklı günler dileriz.
Yorum yap