Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat Hemen Keşfet

23 Nisan'a Özel Tüm Ürünlerde Sepette %23 İndirim!

Bebeğinizin Erken Saatlerde Uyanmasıyla Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?

Yaşı biraz büyümüş veya yürümeye yeni başlayan bebeğinizin (yaklaşık olarak 9 aylıktan 4 yaşına kadar olan aralıkta) alışılmadık şekilde erken bir saatte, sabah 4 ila 6 arasında, uyandığını hiç fark ettiniz mi ?   Muhtemelen bu süreçte sürekli olarak bebeğinizin böyle uyanmasının neden olduğunu ve daha da önemlisi bebeğinizin daha geç uyanmasına nasıl yardımcı olabileceğinizi merak ediyorsunuzdur.

İlk olarak söylememiz gereken şey, bebekler yetişkin bir birey kadar uyumaz. Bebeklerde sirkadiyen ritimlerine(kısmen vücudun iç zaman dilimi) bağlı olarak normal uyanma saatleri 6 ile 7.30 arasındadır. Sabah 6’dan önceki her saat bebeğinizin gece vakti uyanması demektir. Bu yüzden amacınız erken uyanan miniğinizin 6’dan sonra uyanmasını sağlamaktır.

İyi haber ise bebeklerin uyanma saatleri düşündüğünüzden daha kolay değiştirilmekte. Sadece çocuğunuzun neden erken uyandığını anlamayı ve ardından bu sorunları çözmeyi gerektirir. Erken uyanmalar genel olarak vücudun daha hafif uyku aşamalarında, gece 3 ila sabah 6 arasında görülür. Bazen bebekler o saatte uyandığında, mutlu ve güne başlamaya hazır görünürler, ancak düşündüğünüz gibi sonuçlanmayabilir.

Bebeklerin ve yürümeye başlayan çocukların çok erken uyanmasının en yaygın nedenlerinden üçünü şöyle sıralayabiliriz:

  • Bebeğinizin gün içindeki uyku programına göre çok erken veya çok geç bir saatte yatması: Örneğin, yürümeye başlayan bebeğiniz kısa bir şekerleme yaptıysa ve çok geç saatte yattıysa, erken uyandığını görebilmeniz çok mümkün. Ya da bir gün içerisinde ekstra uzun şekerlemeler yaptıysa, bu kadar fazla gündüz uykusuna ihtiyaç duymayan bir bebekte erken uyanmalara sebep olabilir.
  • Bebeğinizin uyuması için ideal olmayan bir uyku ortamı: Oda yeterince karanlık değilse, özellikle sabahın erken saatlerinde, bebeğinizde erken ve sürekli uyanışlara yol açabilir. Oda sabah çok aydınlıksa uykuya geri dönmek bir o kadar zordur. Ayrıca, hava yeterince serin değilse veya çok kuru ise, gece boyunca uykuyu korumak da zor olabilir.
  • Bebeğinizin kendi kendini yatıştıramaması: Bebeğinizin uykuya dalmak için yardıma ihtiyacı varsa, uyandığında uykuya dalmak için de yardıma ihtiyacı olacaktır.

Uyanma sorununun sebeplerini belirledikten sonra miniğinizin sabahları daha geç uyanmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu çözümlerde başarılı olmak için ebeveynler tutarlı olmalı ve gerekli eylemleri sürekli tekrarlamaları lazımdır.

1.İlk Olarak, çok fazla veya çok az süren gündüz uykusundan kaçının

Bebeğiniz yaşı için uygun olandan daha fazla uyuyorsa veya gündüz hiç dinlenmiyorsa, aşırı yorgun olabilir veya yatmadan önce sakinleşmeye hazır olmayabilir. Ayrıca aşırı yorgunluk çocuğunuzda gece ve sabah erken saatlerde uyku kesintilerine sebep olabilir. Çocuğunuza düzenli olarak zorunlu şekerlemeler uygulamak ve buna bağlı olarak en iyi şekilde zamanlanmış uyku saatleri ile gün boyunca rutin bir uyku programı sürdürmek, tutarlı bir uyku programı oluşturmanın en iyi yoludur.

2.İkinci olarak, bebeğinizin hem yatmadan önce hem de erken uyandığında kendi kendini yatıştırmayı öğrenmesine yardımcı olmak için elinizden geleni yapın.

Bebeğiniz gece veya sabah erken saatlerde uyanırsa, hemen ona gitmeye ve onu yatıştırmaya yönelik içgüdülerinize karşı koymaya çalışın. Çünkü bebeğiniz yardıma ihtiyaç duymadan uyumaya geri dönmek için kendi kendini nasıl yatıştıracağını öğrenmesi gerekir.

3.Üçüncü sırada bebeğiniz için uygun bir uyku ortamı yaratmak var.

Karartma perdeleri odayı karanlık tutar ve dışardaki ışığın bebeğin uykusunu bozmamasını sağlar. (özellikle sabah erken uyanışlarda ve gündüz şekerlemelerinde yardımcı olabilir). Kuru havanın erken uyanışlara sebep olmamasını sağlamak için bir hava nemlendirici kullanmayı tercih edebilirsiniz.  Yatak odası için ideal sıcaklık uyku sırasında 68-72 derecedir. Buna ek olarak, sürekli ve sabit şekilde beyaz gürültü sağlayan ses makineleri uzun süreli ve kaliteli uykuya yardımcı olabilir.

4.Son olarak ise bebeğinizin yatmadan önce aç veya susuz olmadığından emin olmalısınız.

Yürümeye yeni başlayan yaşlarında bebeğinizin yatağının yanına alıştırma bardağında su bırakmanız, çocuğunuza erken uyandığında su içebilme seçeneği sunar. Sonrasında da umudumuz ebeveynleri dahil etmeden rahatça kendi başlarına uyumaya geri dönebilmeleridir.

 

Bebeğinizin erken uyanışının sizi dağıtmasına izin vermeyin! Küçük çocuklar doğal olarak sabah 6 ile 7:30 arasında uyanırlar. Sizinki o saatten önce uyanırsa, erkenci miniğinizin uyanmasına neyin neden olabileceğini bulmaya çalışın, ardından bu uyanma süresini daha makul bir saate kaydırmaya yardımcı olmak için sizlere listelediğimiz ipuçlarını kullanın. Duruma hızlı bir şekilde tepki vermeniz, bu davranışı değiştirmenin anahtarıdır. Erken uyanma sorununu gerçekten aşmak için her zaman daha büyük resme bakmayı ve olası her değişkeni göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Bu zorluğu aştığınızda bebek ve ebeveyn olarak sonunda şöyle harika bir uyku çekebilir ve tatlı mı tatlı rüyalar görebilirsiniz. Güzel sabahlar sizinle olsun!

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.