Küçük Ama Güçlü Bir Besin
Boyut olarak küçük olsa da mercimek, büyüyen çocuğunuza çok büyük faydalar sağlayabilir. Özellikle ana temel besin maddesi olan demir ve çinko için mükemmel bir kaynak olan mercimekler, B vitaminleri, magnezyum ve potasyum ile doludurlar ve yüksek protein, kalsiyum ve lif içerirler.
Çinko ve demirin sizin için ne önemi olduğunu düşünüyorsanız küçük bir bilgi olarak şunkları aklınızda tutmayı unutmayın: Demir, vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin önemli bir bileşeni olan hemoglobini yapmak için gereklidir. Ayrıca çocuğunuzun beyin ve nörolojik gelişimini güçlendirmeye de yardımcı olur ve küçük çocuğunuzun bebeklikten çocukluğa kadar olan gelişimine oldukça önemli bir katkıda bulunur. Çinko ise bağışıklık fonksiyonu, yara iyileşmesi, koku ve tat alma duyuları için yine oldukça önemli olan bir mineraldir.
Dilerseniz yazımıza geçmeden önce gelin mercimeğin günümüze değin olan tarihine çocuklarınıza da bahsedebileceğiniz eğlenceli bir taraftan bakalım.
Mercimek İle İlgili Eğlenceli Gerçekler
- Mercimek Neolitik çağlardan beri insanlar tarafından yenmektedir ve ilk evcilleştirilmiş ürünlerden biridir.
- 8000 yıl önce Asya ve Orta Doğu'da ortaya çıktığı söylenen mercimek, MÖ 2400'de eski Mısırlıların mezarlarında da bulunurdu.
- Yunan oyun yazarı Aristophanes mercimek çorbasını “lezzetlerin en tatlısı” olarak adlandırdı.
- Mercimek, dünya çapında önemli bir gıda maddesi olarak kullanılır ve özellikle Orta Doğu ülkeleri, Yunanistan, Fransa ve Hindistan'da popülerdir.
- Mercimek, 15 ila 73 cm yüksekliğinde herhangi bir yerde yetişebilen gür, otsu bir bitki olarak büyür.
- 1989'dan beri mercimek her yıl Washington, Pullman'daki Ulusal Mercimek Festivali'nde onurlandırılmaktadır.
Sağlıklı ve Çok Yönlü Bir Favori Besin
Çoğu fasulye ve baklagiller gibi, mercimek de bazen bebeğiniz için gaza neden olan bir yiyecek olarak etiketlenir, ancak yavaş yavaş küçük çocuğunuzun diyetine dahil edilmelidir. Mercimek tipik olarak birlikte pişirildiği gıdaların lezzetini taklit eder ve bu da mercimeği bebek maması tarifleri için ideal, sağlıklı bir bileşen haline getirir. Yaklaşık 6 aylıkken tüm bebekler, özellikle emzirilen bebekler, rezervleri doğal olarak tükendiği için düzenli olarak demir ve çinko açısından zengin besinlere ihtiyaç duyar. İşte tam da bu dönemde bebeğinize vermek istediğiniz bir besin olursa hemen mercimekleri hatırlayın.
Bakliyatlarınızı Hazırlayın
Mercimekleri hazırlarken ilk iş olarak mercimekleri soğuk suda durulayarak başlayın. Mercimek, diğer fasulye ve sebzelerin çoğundan daha yumuşak bir kıvamda pişerek bebeğinizin yemesini ve sindirmesini kolaylaştırır. Mercimekleri bebeğinizin diyetine ilk kez dahil ederken, yiyecekleri basit tutun. Pişmiş mercimekleri, sebze püresi, tahıl lapası veya yoğurt gibi kaşıkla alınması kolay yiyeceklerin üzerine servis edin. Bu bebeğinizin mercimeği çok daha kolay bir şekilde kabullenmesini sağlayacaktır. Ayrıca unutmayın ki mercimek; püreler, çorbalar ve güveçler için mükemmel bir "koyulaştırıcı"dır. Bebeğinizin yiyeceklerini elleriyle almasına izin vererek ve önceden önüne koyacağınız bir kabı doldurarak kendi kendine beslenmesini teşvik edin. İşte bu çok yönlü favori besin ile pişirme olanaklarınızı neredeyse sonsuza çekebilirsiniz. Bu nedenle bebeğinizin en çok hangisini sevdiğini görmek için tek bir tarif yerine birkaç tarifi denemekten çekinmeyin.
Katı Gıdalara Giriş
Bebeğinizin ilk yiyecekleri için katı kurallar yoktur. Küçük çocuğunuzu katı yiyeceklerle tanıştırmak, bebeğinizin ilk yıllarının en heyecan verici (karmaşık olsa da) kilometre taşlarından biridir, ancak aynı zamanda biraz bunaltıcı da olabilir. Bu sebeple çocuğunuza besinlerden tiksinmeyeceği veya nefret etmeyeceği şekilde öğünler hazırlamak bu süreçte oldukça önemlidir.
Hepimizin bir zamanlar olduğu gibi çocuklarımız da henüz çok küçükler ve yalnızca besinleri değil, dünya üzerinde her şeyi yavaş yavaş tanıyıp öğreniyorlar. Onlara bu süreçte zaman tanımak ve hemen sinirlenmemek yapabileceğimiz en önemli şeylerden birisi. Her ne kadar sürekli olarak aynı soruları sormalarından sıkılsak da hiç yılmadan cevap vermeye devam etmemiz gelişimleri için büyük bir önem arz etmektedir. Ancak sabrınızın taştığını hissetmeniz de oldukça normaldir ve bunun için kendinize kızmayın. Bu gibi anlarda web sitemizi ziyaret ederek sizleri sakinleştirecek ve ebeveyn çocuk ilişkinizi güçlendirecek yazılarımıza göz atabilir, sormak istediğiniz sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yorum yap