Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

Yılın İlk İndirimi Başladı Tüm Ürünlerde Sepette %20 İndirimi Keşfedin! Hemen Keşfet

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat

Aşırı Yorgun Bir Bebeğin Belirtileri Nelerdir? Uyumasına Nasıl Yardım Edilir?

Hayatımızın bir noktasında, hepimiz uyuyamayacak kadar yorgun hissedebiliriz. Ve uykusuz kalmanın sonuçları maalesef ki felakettir: huysuzluk, sakarlık, unutkanlık ve el-göz koordinasyonu tamamen yok olur. Şimdi bunları düşündüğünüz zaman, bebeklerin en iyi günlerinde bile zaten böyle olduğunu fark edebilirsiniz, bu yüzden fazla yorulduklarında hayat onlar için bizimkine oranla çok daha fazla kötüleşebilir. Bir bebek sahibi olmadan önce bebeğinizi çok yorulduğu zamanlarda yatırmanın muhtemelen çocuk oyuncağı olacağını düşünürdünüz, ancak bebekler ile ilgili çoğu şeyde olduğu gibi, bu durumun da aslında o kadar basit olmadığını fark etmişsinizdir. Peki, bebekler neden uykuyla savaşır? Pediatrik Uyku Uzmanı ve Baby Sleep Pro'nun kurucusu Dr. Rebecca Kempton ile semptomlar, yorgun bebeklerimize yardım etmeye çalışırken yaptığımız iyi niyetli hatalar ve önlem almak için düşünebileceğimiz farklı yollar dahil olmak üzere “aşırı yorgun bebekler” hakkında konuşmak için bir araya geldik.

S: Bebeğin “fazla yorgun” olduğunu söylediğimizde bu ne anlama geliyor?

Dr. K: Bir bebek, küçük bedeninin tahammül edebileceğinden daha uzun süre uyanık kaldığında aşırı yorgun olarak kabul edilir. Bu durum, kortizol gibi hormonların salınımı da dahil olmak üzere, bebeğin uykuya dalmasını daha da zorlaştıran bir stres tepkisini harekete geçirir. Bu nedenle, sezgisel olarak, bebekler ne kadar fazla yorulursa hem kolayca uykuya dalmaları hem de uykuda kalmaları o kadar zor olur.

S: Bir bebek neden fazla yorulur?

Dr. K: Uyanıklık süreleri tahammül edemeyecekleri kadar uzun olduğunda veya çok uzun süre aşırı derecede uyarıldığında bebekler aşırı yorulabilirler. Bu durum, bebeklerin (gün içerisinde ne kadar iyi uyuduklarına bağlı olarak) şekerlemeler arasında çok uzun süre uyanık kaldıkları veya çok geç yattıkları anlamına gelir. Örneğin, çoğu yeni doğan bebeğin gün boyunca her 45 dakikada bir uyuması gerekir. Bu durumlara dikkat edilmezse, bebeklerde aşırı yorgunluk ortaya çıkabilir.

S: Bebeğin yorulduğuna dair işaretler nelerdir?

Dr. K: Bazı "yorgunluk işaretleri" daha belirsizdir, bu yüzden "aşırı yorgun" kısma gelmeden önce dikkat etmek ve bebeği yatağa yatırmak önemlidir. Bu sebeple bebeğinizin yorulmaya başladığını anlamanıza yardımcı olacak işaretlere örnek vermek gerekirse:

  • Kulaklarını çekmeleri
  • Bakıcılarına daha sıkı sarılmaları
  • Gözlerini ovuşturmaları
  • Dalgınlık yaşamaları ve etraftan kopmaları
  • Daha az sosyal ve daha az meşgul olmaları

S: Bebeğin aşırı yorulduğunun belirtileri nelerdir?

Dr. K: Bebeğiniz aşırı yorulduğunda, teselli edilemez ve çözülmesi zor bir duruma yol açabilir. Bu da aslında bebeğinizi uyutmak için normalde gösterdiğinizden çok daha fazla çaba göstermenizi gerektirecektir. Kronik olarak nitelendirilen ‘aşırı yorgun’ bir bebeğin belirtileri ise şunları içerir:

  • Huysuzluk ve ağlama
  • Zor sakinleşme ve sakinleştirilememe
  • Esneme
  • Aşırı aktiviteye meyletmek (bu işaretle ilgili çok dikkatli olun, çünkü bu aynı zamanda bebeğinizin oynamaya hazır olması olarak da yorumlanabilir ki durum bundan ibaretse uyumaya henüz hazır değildir!)

S: Ebeveynlerin sebep olduğu ve bebeklerin uykularını zorlaştırabilecek şeyler var mı?

Dr. K: Ebeveynlerin yaptığını gördüğüm iki şey var. Bunlardan ilki, bebeklerini uyutmak için çok uzun süre beklemeleridir. Diğer bir yaygın sorun ise, bebeklerinin uykuya dalma sürecine çok fazla müdahale etmeleridir. Müdahaleden kasıt çok fazla tutma, sallama ve zıplatma anlamına gelir. Bunlar, bebeğin kendi kendini yatıştırma veya birilerinden bağımsız olarak uykuya dalıp uykuda kalma gibi hayati becerileri öğrenmesini zorlaştırabilir, uykuya dalmak için destek aramasına sebep olabilir veya olumsuz uyku çağrışımları yaratabilir. Oysaki kendi kendini yatıştırma, hem gece hem de şekerleme saatlerinde uykunun sağlamlaşmasına yol açan şeydir.

S: Bir ebeveyn bebeğin normal şekerleme saatlerinde dışarıdaysa, yine de o saatte uykuyu teşvik etmeye çalışmayı mı yoksa beklemeyi mi önerirsiniz?

Dr. K: Mağazada, arabada veya beklerseniz bebeğinizin aşırı yorulacağını ve teselli etmenin daha zor olabileceğini bildiğiniz her yerde uyumaya teşvik etmek daha iyidir. Bununla birlikte, hareket halindeki şekerlemeler bebeğiniz için yeterli olmayacağından bir sonraki uyku periyodunun daha erken veya daha erken olması gerektiğini unutmayın.

S: Anne ve babalar bebeğin aşırı yorulmasını önlemek için ne yapabilir?

Dr. K: Öncelikle bebeğin yorgunluk belirtilerini gerçekten öğrenmek gerekiyor. Onu "uykulu" ama yine de uyanık bıraktığınızdan emin olun. Bu, bebeğinizin gözleri açık olsa da yorgunluk belirtileri gösterdiği anlamına gelir. Şekerleme yapmadan veya yatmadan önce onu canlandırmayın. Eğer ilgisini çekmiyorsa, onu meşgul etmek ve kendine getirmek için daha fazla uğraşmanıza gerek yok demektir. Ve bir aralığı kaçırırsanız korkmayın, bunu telafi etmek için bebeğinizi bir sonraki şekerleme veya yatma zamanı için daha erken yatırmayı hedefleyebilirsiniz.

Ayrıca uyku ve şekerleme saati aralıklarını dikkatli takip edin. İşte örnek alabileceğiniz genel bir çizelge:

  • 0-4 aylık bebekler 45-60 dakikadan az uyanık olmalıdır.
  • 4-6 aylık bebekler 1-2 saat uyanık kalabilirler.
  • 6-12 aylık bebekler 2-3 saat uyanık kalabilirler.
  • 12-18 aylık bebekler 3-4 saat uyanık kalabilirler.
  • 18 ay-2 yaş 4-6 saat uyanık kalma süresini kaldırabilir.

S: Bebek aşırı yorulma noktasına gelirse, ebeveynler bebeğin uyumasına yardımcı olmak için ne yapabilir?

Dr. K: Aşırı yorgun bir bebeği sakinleştirmek oldukça zor olabilir, bu nedenle böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığında yapılacak ilk şey, onları nasıl sakinleştirebileceğinizi bulmak ve uyuşukluğa neden olmak için gevşemelerine yardımcı olmaktır. İşte bunun için kullanabileceğiniz bazı stratejiler:

  • Bebeğinizi kundaklayın (bebeğiniz tamamen çevrelendiğinde kundaklamayı bırakın).
  • Kundaklandıktan sonra, bebeğinizi göğsünüzde sıkıca tutun.
  • Bebeğinizi emzirin veya ona biberonunu verin. Dr. Brown'sınki gibi bir biberon, bebeğinizi daha da huysuz hale getirebilecek kolik rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olacaktır.
  • Bebeğinizi nazikçe ve yavaşça sallayın veya zıplatın ve uykulu ama hala gözlerinin açık olduğu anda bir yere koyun.
  • Kendilerini sakinleştirmelerine yardımcı olması için bir Brown’s emziği kullanın.

Genel olarak, tıpkı bizde de olduğu gibi bebeklerin bir uyku düzenine sahip olması iyidir, böylece bebeğiniz sakinleşme zamanının geldiğine dair net ipuçlarını alabilir. Ancak eğer bebek zaten aşırı yorgunsa (ki bu oldukça büyük bir sorundur), tüm rutini tamamlamak bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olmayabilir. Bunun yerine, daha hızlı uyumaları için süreci kısaltın. Ortamın uyumaya elverişli olmasını sağlamaya odaklanın. Odayı olabildiğince karanlık yapın, beyaz gürültü yapın ve havayı nemlendirmek için nemlendirici kullanmak gibi ek sakinleştirici teknikler ekleyin.

S: Stresli ve teselli edilemez bir bebeği uyutmaya çalışan ebeveynler için ne söylemek istersiniz?

Dr. K: Her zaman biraz geri adım atmayı denemelerini ve bebeğin uyumasına yardımcı olmak için yaptıkları her şeyin bebeklerini sevdikleri için yapıldığını bilmelerini isterim. Ebeveynlerin bebeklerini tutarlı bir uyku programına sokmaya ve yorgunluk belirtilerini tanımaya yardımcı olmak için harcadıkları çaba, hem bebek hem de ebeveyn için bu öğrenme sürecinin parçasıdır. Başarının anahtarları tutarlılık, sabır ve zamandır. Bebeğin gece gündüz daha fazla uyumasına yardım etmeye odaklandığınızda, aşırı yorgun bir bebeğin nihayet iyi dinleneceğini unutmamak önemlidir. Sonuç olarak görünürde bir son var ki bebeğiniz bir noktada mutlaka uyuyacak!

Ayrıca, kendinizi mevcut durumdan çıkarmanız da sorun değil. Gerçekten, rahatlatıcı bir şey yapmanız size iyi gelecektir. Meditasyon, yoga, herhangi bir kişisel bakım uygulaması, beyninizin sorunun stresine odaklanmayı bırakmasına ve zihninizi bunun sonsuza kadar sürmeyeceğini hatırlamaya açmasına yardımcı olabilir.

 

Gördüğünüz gibi aşırı yorgun bebeğinize yardım etmenin anahtarı, aşırı yorgunluğu tamamen önlemek adına sinyallerini öğrenmektir. Ama bazen hatalar olabilir ve bunun için de bir çözüm her zaman vardır! Bebeğinizin belirtilerini öğrenme ve bir uyku rutini oluşturma konusunda yardım almak için Dr. Kempton'a ve Baby Sleep Pro uzmanlarına ulaşabilirsiniz. Dr. Brown’s ürünleriyle ilgili tüm sorularınız için güler yüzlü müşteri hizmetlerimizle iletişime geçebilirsiniz!

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.