Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

Biberon ve Biberon Emziklerinde Sepette %20 İndirim Başladı! Hemen Keşfet

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat

Haftanın Fırsat Ürününde özel indirime ek %10 indirim Hemen Keşfet

En yeni Dr. Brown's ürünleri Hemen Keşfet

4 Aylık Uyku Regresyonu: İşaretler ve Çözümler

*Pediatrik Uyku Uzmanı Dr. Rebecca Kempton’ın açıklamaları*

Başardınız. Bebeğinizin sırtını sıvazlıyor ve ona tebrikler savuruyorsunuz. Uykusuz kaldığınız her geceyi düşünüp bunun tam bir başarı olduğunu iddia ediyorsunuz. Bebeğiniz sizin programınıza göre uyuyor ve siz bu uyku olayında artık kesinlikle ustalaştığınızı düşünüyorsunuz. Ancak sonra bir anda beklemediğiniz bir şey oluyor: 4 aylık uyku gerilemesi. Aniden, alıştığınız sakin uyku vakitleri yok oluyor. Artık tüm bu huzurlu sakin uyku vakitlerinin yerini ağlayarak uyanmalar ve huzursuzlukla dolu geceler alıyor. Peki, bu konuda ne yapabilirsiniz?

4 Aylık Uyku Gerilemesi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Bunu okuyorsanuz eğer 4 aylık uyku gerilemesinin belirtilerini yaşıyor olmanız oldukça muhtemeldir. Ancak yine de emin değilseniz, uyku gerilemesinin belirtileri genellikle şunları içerir:

  • Uykuya dalmak istemeyen veya sık uyanan bir bebek (hem gece hem de gündüz uykuları sırasında).

 

  • Bunu en sık uyku zamanının en uzun soluklu sırasında göreceksiniz; eskiden 8 saat uyurken artık saat başı uyanmaya geçebilirler.

 

  • Aniden huysuzlaşan ve daha sık acıkan bir bebek (bu aynı zamanda bir büyüme atağına da işaret edebilir) veya yanınızdan ayrılmayan bir bebek (önceki zamanlarında da yanınızdan ayrılmıyor olmayı istiyor olabilir ancak artık daha fazla yapıyorsa). Bu davranışı uyanık zamanlarında da görebilirsiniz.

4 Ayda Neden Uyku Gerilemesi Oluyor?

Bu sorunun cevabını anlamak, regresyonların ne olduğunu ve genel olarak neden meydana geldiklerini anlamayı gerektirir. Uyku gerilemeleri genellikle zihinsel veya fiziksel bir değişiklik olduğunda meydana gelir.

Şimdi gelelim şu 4 aylık işarete. Neden o zaman? Çünkü bebeğinizin beyni gelişiyor. Sonuç olarak, yaklaşık dört ay civarında bebeğinizin uyku düzeni değişir ve bebeğiniz daha olgun hale gelir. Bu süreçte yavaş yavaş sizin gibi biraz uyumaya başlayacak, hafif ve derin uykulara girip çıkacak. Yani aslında, bebeğinizin bu yaşadığı süreç bir gerileme değil, yaşam boyu sürdüreceği uyku düzenine doğru attığı bir adımdır.

4 Aylık Uyku Gerilemesi Ne Kadar Sürer?

Bütünüyle bakıldığı zaman, uyku gerilemesi semptomları ortalama olarak iki hafta kadar sürebilir. Ve evet, bebeğinizin huzursuzluğunun ve iyi uyuyamama durumunun eninde sonunda ortadan kalkacağı (veya en azından iyileşeceği) doğrudur. Bununla birlikte, 4 aylık regresyon, bebeğinizin uyku biçiminde oldukça kalıcı bir değişikliğe işaret eder. Bu, ömür boyu uykusuz geceler geçireceğiniz anlamına gelmez. Şimdi harekete geçerseniz, kendi araştırmanızı dahil ederek veya bir uyku uzmanıyla çalışarak, bebeğiniz birkaç gün gibi kısa bir sürede kendi kendine uyanma noktasına gelebilir.

Bebeğimin Uyku Gerilemesini Atlatmasına Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Öncelikle panik yapmayın. Sonraki adımınız ise, bebeğinizin bağımsız olarak daha uzun süreler boyunca uyumayı öğrenmesine nasıl yardımcı olacağına dair bir plan yapmanız olsun. İşte bu sürece nasıl başlayacağınıza dair bazı ipuçları:

İlk başta, küçük çocuğunuza yardım etmenin en iyi yolu, ne yapıyorduysanız bunu yapmaya devam etmektir. Rutininizi aniden değiştirmek, uykuya dalmayı çocuğunuz için daha da zorlaştırabilir. Uyuması için bebeğinizi sallıyor veya emziriyorduysanız, bunu yapmaya devam edin. Ancak bebeğinizi uyutmak için şimdiye kadar sallamanız gerekmediyse, şimdilik buna ihtiyaç duyabilirsiniz. Ayrıca 4 aylık bebeğinize sürekli olarak sarılmanız da huzursuzluğunun geçmesine yardımcı olabilir ve daha erken uyumasını sağlayabilir. Ve en sonunda, bebeğinize kendi başına uyanmayı öğretmeye başlamak isteyebilirsiniz.

Bebeğimin Kendini Sakinleştirmesine Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Bazı bebekler tamamen içlerinden gelen bir şekilde doğal olarak yeni bir uyku programına hızlıca uyum sağlar. Bu bebeklerin ve ailelerinin oldukça şanslı olduklarını söyleyebiliriz. Ancak sizin bebeğiniz bunu yapamadıysa, panik yapmayın. Yavaş yavaş bebeğinizin kendi kendine uykuya dalmasına yardımcı olun. Bu, şekerleme ve gece saatlerinde onu beşiğinde uyutmayı da içeren bir süreçten ibarettir. Kendi kendine sakinleşmiyorsa veya yardımınız olmadan hemen uykuya dalamıyorsa, bunun normal olduğunu hatırlayın ve kendinizi aşağılamayın.

İşte başlamak için size önerebileceğimiz birkaç püf noktası:

  • Bu aşamadan önce tutarlı bir yatma zamanı rutini oluşturmadıysanız, şimdi bir tanesine girmenin tam zamanı diyebiliriz. Zamanla, ani uyanmalarla kendi başına nasıl başa çıkacağını öğrenmesine yardımcı olacak geçişe başlamak isteyeceksiniz.

 

  • Uykuluyken, ancak tamamen uykuda da değilken onu beşiğine koymayı deneyin. Ancak unutmayın ki bu geçiş zaman ve sabır gerektirebilir.

 

  • Dört ila üç şekerlemede bir gündüz uykusu almayı deneyin. Bu geçişten geçerken, yatma saatini daha erken bir zamana (bazen 18:00 ile 20:00 arası) çekin.

Kullanılacak birkaç uzun vadeli taktik vardır ve yaklaşımlar kişisel ebeveynlik tarzınıza ve bebeğinizin bireysel ihtiyaçlarına bağlıdır. Bu yaklaşımlar şunları içerir:

  • Bebeğinizi rahatlatmaya odaklanmak ve bu süre boyunca bebeğinize yardımcı olmak için rahatlatıcı gece ritüelleri oluşturmak.

 

  • Güvence verdiğiniz ve ardından yavaş yavaş geri adım attığınız bir tükenme stratejisi kullanın.

 

  • Bebeğinizi daha uyanık bir şekilde yatırarak ve onu daha fazla uyku zamanına teşvik ederek bağımsız uyumayı öğretmek.

Bebek Bakıcım Uyku Regresyonuna Nasıl Yardımcı Olabilir?

Gün boyunca diğer bakıcılarla birlikte olan bebekler için iletişim esas anahtar olacaktır. Günlük bakıcınız, büyük olasılıkla, ufak uyku kestirmeleri yaklaşımlarında ve bazı zamanlardaki herhangi bir değişikliğe veya yeniliğe oldukça duyarlı olacaktır. Sadece bakıcılarınıza, bebeklerinizi bağımsız bir uyuyan haline getirmeye çalıştığınızı söylemeniz ve bebeğinizi yatırmadan önce sizin hazırladığınız programı veya rutini takip etmelerini istemeniz yeterlidir. Bu programın bir çıktısını veya dijital kopyasını sağlamak bakıcınıza yardımcı olabilir. Böylelikle evde yaşadıkları uyku durumuna hakim olur ve buna göre davranabilir.

Bebeğim Hala Gece Boyunca Uyumuyor; Şimdi Ne Olacak?

Bebeğiniz henüz sadece dört aydır bu durumu yaşıyor, kafanızda büyüttüğünüz gibi dört yıldır değil. Yani bu oldukça olağandır. Bebeğinizin bir çeşit uyku programına girmesi konusunda hüsrana uğramış, bitkin ve çaresiz kalmış olsanız bile, bu noktada sihirli bir değnek size işleri düzeltme konusunda yardım etmeyecek ve bu yüzden de hemen bebeğinizin düzelmesini beklemek tam olarak gerçekçi değildir. Evet, bebeğiniz daha olgun bir uyku döngüsü geliştiriyor. Ama o hala bir bebek ve hala geceleri yemek yemeye ve uyandığında teselli edilmeye ihtiyacı olabilir. Bu bir deneme zamanı olsa da, kendinize de iyi bakın. Hayatta kalma becerileri çok önemlidir. Bu, sizin ve eşinizin her gün çalışabilmeniz için ihtiyacınız olan uykuyu almasını sağlamak adına programınızın biraz değiştiği anlamına gelebilir. Bu sebepten sizin için önerebileceğimiz şeyler ise şunlardır:

  • Kendi yatma saatinizi daha erkene alın. Gecenin ilk yarısı genellikle uyumak için en rahat olan andır, bu yüzden onlar uyurken mümkün olduğunca dinlenmeye çalışın.

 

  • Eşinizle gece boyunca vardiyalar yapın -bir partner önce kalkar ve diğerinin uyumasına izin verir ve ikinci yarıda da tam tersi yapılır-. Bu şekilde, tamamen uykusuz kalmak yerine daha iyi bir uyku çekebilirsiniz.

 

  • Bu dönem için şunları aklınızda tutun: Uyku regresyonunun sonunda biraz çalışmış olsanız ve yorulmuş olsanız da bebeğiniz için çok daha iyi ve uzun vadeli bir uyku becerisi ile büyük bir başarı elde etmiş olacaksınız.

 

Bebeğinizde başka bir şey olmadıkça (hastalık gibi), sizin tam yardımınız olmadan uyumasına yardım etmeye devam edin. Uyandığında onu besleyin ve birkaç saat daha uyuması için beşiğine geri koyun. Nihayetinde bebeğiniz uykuya dalacak ve bu gerilemeyi aşacaktır. Bu, bunun son uyku gerilemesi olduğu anlamına gelmiyor ama bunu aşabilirseniz, diğerlerini de başarabilirsiniz! Bu ve bunun gibi yazılar için web sitemizi ziyaret edebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.