Bebeğin hayatının ilk 18 ayında çok şey olur. Bunlar beslenmeden uyumaya, fiziksel gelişime ve zihinsel sıçramalara kadar değişebilen birtakım farklılıklardır. Bebeğiniz her gün değişiyor. Bu süreçte onunla birlikte denemeler yapmak ve ona ayak uydurmak bazen bunaltıcı olabilir, bu sebeple bu konuya dayalı olarak kolayca erişebileceğiniz bir kaynağınızın olması süreci daha kolay atlatmanız açısından size yardımcı olabilir. Tabii ki, bu yazımız bu konuyla alakalı olarak her şeyi kapsamayacaktır doğal olarak küçük çocuğunuz hakkında her şeyi öğrenmek için mümkün olduğunca çok kaynak kullanmanız en sağlıklı çözüm olacaktır.
Bebek Rehberinde bu yazımızda, üç aya kadar olan zamanında doğan yenidoğanlar için Beslenme, Uyku, Fiziksel Gelişim ve Zihinsel/Duygusal Gelişimi ele alacağız.
UYKU REHBERİ 0-3 AY
ÖRNEK UYKU DÜZENLERİ (SABAH 7- AKŞAM 7)
Yenidoğanlar - 2 aylık bebekler
- Gündüz: 4 kere şekerleme yapılmak üzere toplamda 8 saat
- Gece: 3 kere besleme aralığı verilmek üzere toplamda 8 saat
Zamanla bebeğiniz daha az uyur ancak yine de tüm bu süreçlerde gece boyunca daha uzun süre uyuyacaktır.
2 - 3 aylık bebekler
Gündüz: 3 kere şekerleme yapılmak üzere toplamda 5 saat
Gece: 2 kere besleme aralığı verilmek üzere toplamda 10 saat
Kendisini sakinleştirmesine yardımcı olmak için bebeğinizi en sevdiği emzikle yatırabilirsiniz.
YORGUNLUK İPUÇLARI
Yorgunluk İşaretleri
- Dalgınlık yaşaması
- Kulaklarını çekiştirmesi
- Daha az sosyal olması
- Gözlerini ovuşturması
- Yanınızdan ayrılmak istemesi
Aşırı Yorgunluğun İşaretleri
- Huysuzluk ve ağlamaların sıkça görülmesi
- Esnemelerin sıklaşması
- Zor sakinleştirebilmek
- El ve ayaklarda aşırı hareketlilik
GÜVENLİ UYKU
Olmaması Gerekenler
- Battaniyeler
- Yastıklar
- Oyuncaklar
- Uyku pozisyonlarının bazıları
- Tamponlar
- Gevşek giysiler
Olması Gerekenler
- Beşik veya yatak
- Uyku tulumu ve kundaklama
- Tulum
- Emzik
- Sırt üstü uyumak
Bebeğiniz ilk üç ayda çok uyuyor gibi görünse de bu durum sizi yanıltmasın. Yeni doğmuş bir bebeğin genellikle uyuduğu en uzun süre gündüz veya gece yaklaşık üç saattir. Bu uyku esnalarında beslenme ve bebek bezi değişimi için uyanabilirler. Söylemeye gerek olmasa da bu durum bazı uzun geceler için sıklık gösterebilmektedir.
Yine de en sonunda tüm bunların daha iyi bir düzene oturduğunu bilin. Ortalama bir bebek üç aya ulaştığında, genel olarak biraz daha az uyur ve daha az şekerleme yapar. Ancak elbette ki daha uzun süreler boyunca da yani yaklaşık altı saat kadar uykuda kalabilirler. Bebeğiniz için uyku zamanını işaret etmeye yardımcı olan ve ona rahatlama şansı veren bir dizi tekrar eylemi bulunur ve bu eylemleri uygulamanız için bu uzun süreli uyku anları oldukça değerlidir. Unutmayın ki söylediğimiz tüm bu süreler bebeğinizin ne kadar uyuyabileceğinin sadece bir örneğidir. Her bebek farklıdır ve elbette sizin bebeğiniz de kendisi için mükemmel olan miktarda uyuyacaktır.
Örnek Bir Uyku Rehberi Rutinine Bakın ve Uyku İpuçlarını İnceleyin
Hepimiz uyuyan bir bebeği asla uyandırmamamız gerektiğini biliyoruz. Bunun nedeni ise yeterince uyumadıklarında neler olduğunu bilmemizdir. Yorgun bir bebek yeterince zordur, ancak aşırı yorgun bir bebek tamamen farklı bir zorluktur. Bu sebeple bebeğinizin yeterli uykuyu aldığından her zaman emin olun. Yeterli uykuyu aldıklarını zannettiğiniz fakat bebeğinizin her zamankinden daha huzursuz olduğunu gözlemlediğiniz zamanlarda bebeğinizi mümkün olduğunca az tantana ile mümkün olan en kısa sürede uyutmanız yapabileceklerinizin en iyisidir.
Aşırı Yorgunluk İşaretlerini ve Bebeğinizin Uyumasına Nasıl Yardımcı Olabileceğinizi Öğrenin
ABÖS veya Ani Bebek Ölümü Sendromu, bebeğin yaşamının ilk yılında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilse de ABÖS ölümlerinin çoğu 1 ila 4 aylık bebeklerde meydana gelir. Uyku çevresel faktörleri ABÖS riskini artırmada rol oynayabilir, bu nedenle güvenli uyku uygulamaları sizin için anahtardır. Güvenli uyku için konumu ve çevreyi düşünmekle başlayabilirsiniz.
Amerikan Pediatri Akademisi ABÖS riskini büyük ölçüde azaltabilecek iki önemli faktör önermektedir: Birincisi, bebeğin yatak odasında ebeveynleri ile kendi uyku ortamlarında uyumasıdır. İkincisi ise bebeğin emzik kullanmasıdır.
Bebeğin Kabulü Göz önünde bulundurularak Tasarlanan Emziği Keşfedin
Elbette Uyku Rehberi'ndeki tüm bilgiler ortalamalar ve standartlar üzerine kuruludur. Küçük çocuğunuz bu kategoriye girmiyorsa, bu hiçbir şeyin yanlış olduğu anlamına gelmemektedir. Bebeğinizin iyi ve yeterince sık uyuduğundan emin olmak için çocuk doktorunuzla birlikte çalışın ve uyumasına yardımcı olacak diğer ipuçları ve püf noktalarını öğrenin.
Bu ve bunun gibi sizlere yardımcı olacak diğer yazılarımıza da göz atmak isterseniz web sitemizi ziyaret edebilir ve sormak istediğiniz sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yorum yap