Çocuğum Yeterince Yemek Yiyor Mu?
Bu soruyu kendinize daha önce de defalarca sorduysanız ve cevabını merak ettiyseniz hiç üzülmeyin. Emin olun bu soruyu soran ilk anne siz değilsiniz ve son anne de siz olmayacaksınız. Bir pediatrik diyetisyenin bu soruyu iştahı çok az olan veya hiç olmayan, yeni yürümeye başlayan çocukların ve daha büyük yaştaki çocukların endişeli ebeveynlerinden sık sık aldığından emin olabilirsiniz. Bu durumlarda tavsiye edilen ilk şey; ebeveynleri, çocuklarının her öğünde tükettikleri porsiyon boyutlarını ve günlük sıvı alımlarını listeleyerek başlamaya teşvik etmektir. Süt, meyve suyu ve diğer şekerli içecekler gibi ilave şeker içeren içecekler çocuklar tarafından fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketilen içecekler iştahın azalmasına neden olabilir. Çocuğunuz bu içeceklerden uygun miktarda içiyorsa ve başka bir tıbbi durumu yoksa, bilmelisiniz ki küçük çocuğunuz muhtemelen gayet iyi durumdadır. Böyle bir durumda çocuğunuzun iştahının kesilmesi oldukça normaldir. Çünkü küçük karınlar küçük porsiyonlara ihtiyaç duyar.
Yeme ve beslenme konusunda uluslararası kabul görmüş bir otorite olan Ellen Satter'e göre, neyi, ne zaman ve nerede besleyeceklerinden ebeveynler, ne kadar yediklerinden ise çocuklar sorumludur. Ebeveynler için bu, beslenme stresini büyük ölçüde azaltır. Çocuğunuza günde 5-6 kez (üç küçük öğün ve iki-üç sağlıklı atıştırmalık) sağlıklı yiyecekler sunduğunuz sürece bu konuda oldukça iyi gidiyor olduğunuzdan emin olabilirsiniz. Çocuklar büyüklere oranla programlarla gerçekten iyi anlaştıkları için genellikle günlük yemek ve atıştırma saatleri de belirleyebilirsiniz. Ayrıca ebeveynleri olarak yemek ve atıştırmalıkları televizyondan ve diğer dikkat dağıtıcı şeylerden uzakta (örneğin masada) vermeniz de oldukça doğru bir hamle olacaktır. Evinizde yemekle ilgili dikkat dağıtan unsurlar bulunabilir. Bu gibi durumlarda dikkat dağıtıcı unsurlarla ilgili bir çözüm bulmak büyük ölçekte işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin bizim kendi evimizde dikkatimizi dağıtan şeylerden biri, devamlı olarak oğlumun mama sandalyesinin yanında bulunan, onunla paylaştığı yemek ve atıştırmalıkları sabırla bekleyen sevgili Labrador köpeğimizdir. İlk başta oldukça sevimli görünen bu durumun sonralarda kesinlikle dikkat dağıtıcı bir unsur olduğunu fark ettik. Şimdi, yemek ve atıştırma saatlerinde köpeğimizin dışarı çıkmasına veya başka bir odaya girmesine izin veriyoruz. Bu sayede oğlum artık, yemek vakitlerinde suç ortağı mama sandalyesinde yanında olmadan çok daha iyi yemek yiyor. Yemek ve atıştırma zamanlarında dikkatinizin dağılmasına neden olabilecek şeyleri ortadan kaldırmak, küçük çocuğunuzun bir yemeği geçiştirmeden yemesinde büyük bir fark yaratabilir.
Çocuğunuzun yemek yememesindeki bir diğer önemli kısım ise yetersiz çeşitlilik olabilir. Çocuğunuza sık sık farklı türde yiyecekler sunduğunuzdan emin olmaya çalışın ve bu yiyecekleri seçerken çocuğunuzun da dikkatini çekecek yiyecekler olması için gökkuşağının renklerini düşünün. Farklı renklerde meyve ve sebzelerin farklı vitaminleri ve besinleri vardır, ayrıca çocuklar renkli yiyecek sunumlarına da bayılırlar.
Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar İçin Uygun Porsiyon Boyutları Nelerdir?
Bir yemek veya atıştırmalık sırasında çocuğunuza verebileceğiniz uygun porsiyon boyutlarına bazı örnekler:
- ¼ ila ½ dilim ekmek
- ¼ ila ½ fincan kuru tahıl
- ¼ ila ½ parça taze meyve
- 30 gr et (1 yumurta, ½ 30 gr fındık, ¼ fincan pişmiş fasulye)
- ½ yumurta
- ¼ bardak yoğurt
Bir gün içerisinde çocuğunuza vermek üzere şunları hedeflemeye çalışın:
- 85 gr tam tahıl (30 gr tam tahıl örnekleri= 1 mini simit, 1 dilim ekmek, 1 küçük çörek, ¼ bardak pişmiş makarna veya pirinç, 1/3 bardak soğuk mısır gevreği)
- 1 su bardağı meyve
- 1 su bardağı sebze
- 2 su bardağı süt veya süt ürünleri
- 55 gr et veya fasulye
Burada yer alan ölçüleri çocuğunuzun tüm yiyeceklerini ölçmeye çalışmak için kullanmayın. Bunun yerine çocuğunuzun ne kadar yemek yemesi gerektiğine dair genel bir kılavuz olarak kullanın. böylelikle hem siz hem de bebeğiniz daha rahat bir gün geçirebilirsiniz. Bazen bazı aksiliklerin de olabileceğini ve hayatın her zaman istediğimiz akışta veya planlar doğrultusunda ilerlemeyeceğini de kabul edin. Ufaklığınızın kötü bir gün geçirdiğini fark ettiyseniz ve o gün içerisinde fazla yemek yememeyi tercih ettiğini fark ederseniz bu konu sebebiyle lütfen strese girmeyin. Sadece bir öğünde veya bir günde değil, bütün bir hafta boyunca ne yediğine bakmanız ve kontrolü bu şekilde sağlamanız çok daha önemlidir. Yemek zamanlarında onunla eğlenceli vakitler geçirmeye çalışın. Şanslıysanız, küçük çocuğunuz ihtiyaç duyduklarından yeterince yiyordur. Ancak eğer hala emin değilseniz, ikinci bir görüş için doktorunuzu veya beslenme uzmanınızı arayabilirsiniz. Unutmayın her zaman içgüdülerinize güvenin ve çocuğunuz adına karar vermenize rehberlik etmesi için toplayabildiğiniz kadar çok bilgi toplayın.
Bu ve bunun gibi bilgilerin sizler için faydalı olduğunu düşünüyorsanız web sitemiz üzerinden tüm yazılarımıza ulaşmak için bloglar sekmesini ziyaret edebilir ve sormak istediğiniz tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yorum yap