Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat

Haftanın Fırsat Ürününde özel indirime ek %10 indirim Hemen Keşfet

En Yeni Dr. Brown's Ürünleri Hemen Keşfet

Emzirme veya Süt Sağma Programı İşinize En Yarayacak Biçimde Nasıl Oluşturulur?

Dr.Brown’s olarak her hafta sizler için konuşulması gereken önemli konuları masaya yatırıyoruz. Bu hafta da uzun uzadıya konuşulması gerekse bile maalesef konuşulmayan programlar hakkında konuşalım istedik. Çünkü yeni doğan bebekler dışında herkes programlı olmayı ve program yapmayı sever. Yeni doğan bebeğinizin ise tek işi bu dünyaya gelmek olsa bile bu durum onun için gerçekten zor bir geçiştir. Bir düşünün: Yeni doğan bebeğiniz dünyaya gelmeden evvel dokuz ay boyunca içinizdeydi, plasenta aracılığıyla size bağlıydı ve günün her saatinde besleniyordu. Doğal olarak yeryüzüne geldiğinde sadece yemek yemek ve her zaman yaptığı gibi hiçbir şey yapmamak isteyecektir. Biz yetişkinler ise bu durum karşısında hüsrana uğrayabilir ve yorulabiliriz, ancak size bunun sorun olmadığını ve özellikle doğum sonrası ilk altı hafta boyunca bunun gerçekten çok normal olduğunu söylememiz gerekiyor. Bugün burada tüm bunlarla birlikte sizin için işe yarayacak bir emzirme veya süt sağma programının nasıl oluşturulacağını tartışacağız.

İlk Haftalarda Akışa Uygun Gidin

Öncelikle bebek doğduktan sonraki ilk altı hafta boyunca ebeveynleri yavaşlamaya ve hem ebeveyn hem de bebek için bu büyük geçiş dönemini benimsemeye teşvik ediyoruz. Bu süre zarfında vücudumuzun iyileşmesini, bebeğimizle bağ kurmayı ve büyük bir süt kaynağı oluşturmayı istiyoruz. Bu ilk altı hafta, anne sütü tedarikiniz için güçlü bir temel oluşturmak açısından çok önemlidir çünkü hormonlarınız tüm zamanların en yüksek seviyesinde olacaktır.

Deneyimlenmiş durumlara göre, bebeklerini "talep üzerine" besleyen ve planlı bir rutine hemen başlamayan anneler, bol miktarda anne sütü sağlama konusunda genellikle en başarılı olanlardır. Peki talep üzerine beslenme nedir ve neye benzer? Çok basit: bebeğiniz size yemek yemeniz için beslenme ipuçları vermeye başlar, böylece siz de bebeği beslenmiş olursunuz ve biz de buna talep üzerine beslenme deriz. Talep üzerine beslenmede yapılması gereken tek şey saat yerine bebeği izlemektir. Tüm bebekler günde yaklaşık 8-12 kez yemek yerler. Bu yüzden talep üzerine beslenirken, bebeğinizin gün boyunca sürekli yemek yediğini hissedebilirsiniz. Genel olarak bu durum iyi bir şeydir ve bunun geçici olduğunu unutmamanız gerekir. Bebeklerin kalorilerinin büyük kısmını gün içinde tüketmelerini isteriz. Bu teknik ile yani bebeğinizi sıkı bir programa göre değil de talep üzerine beslediğinizde muhtemelen geceleri biraz daha uzun esneme hareketleri yapmasına sebep olacaktır. Uykunun beslenme denkleminin bir parçası olduğunu bu sebeple asla unutmayın.

Örneğin, bebeğinizi her üç saatte bir beslerseniz, bebeğiniz gece boyunca ve gün boyunca her üç saatte bir uyanacaktır. Ancak talep üzerine beslenirseniz, bebeğiniz gün içinde her iki veya üç saatte bir yemek yiyebilir, ardından size geceleri dört veya beş saatlik bir uyku imkanı tanıyabilir. Elbette bu beslenme şekliyle de bebeğiniz yine de 24 saatlik bir süre içinde beklenen sekiz ila 12 beslemeye eşit bir beslenme yapmış olacaktır. Pek çok ebeveyn, bu ilk haftalarda 24 saatlik katı bir program yerine ekstra gece uykusu ile esnek bir günü tercih etmektedir.

Peki Emzirme Programınız Üzerinde Ne Zaman Çalışmaya Başlamalısınız?

Yine öncelikle "Program" kelimesini oldukça basit bir düzeyde kullandığımızı bilmelisiniz. İlk altı ila sekiz hafta boyunca bebeklerin kendilerine ait bir ritim ve programa sahip olduklarını görmeye başlamanız ile birlikte bunu daha net bir şekilde algılayabilirsiniz. Bu süreden sonra ise beslenme programları daha öngörülebilir olmaya başlayacaktır. Böylece ebeveynler ihtiyaçlarını çok daha net bir şekilde tanımayı öğrenebileceklerdir veya bunun olmaması durumunda telefonunuza buna göre oluşturulmuş olan uygulamalardan birini indirerek buradan da bir program oluşturup takip sisteminizi oturtabilirsiniz.

Bu dönemde bebeğinizin beslenmesini de tahmin etmeye başlayabilirsiniz. Örneğin bebeğiniz sabah 7 civarında besleniyorsa, o saatten iki veya üç saat sonra bebeğin tekrar aç olacağını tahmin edebilirsiniz. Bebeğinizin beslenme ihtiyaçlarındaki bu genel kalıpları görmeye başladığınızda, artık öngörülebilir olan bu beslenmeleri hesaba katmak için kendi "programınızı" çizmeye başlayabilirsiniz.

Bebeğinizden Uzak Kaldığınız Gün İçinde Ne Sıklıkta Süt Sağmalısınız?

Bir kılavuz olarak düşünmek isterseniz, bebeğiniz biberonu beslenmek için aldığı zaman, emziren ebeveynin de aynı anda süt sağmasını öneriyoruz. Emziren ebeveynler bebeklerinden uzaktayken işe gittiklerinde, mümkün olduğu müddetçe en az üç saatte bir süt sağarlarsa eğer, süt tedariği konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Örneğin sekiz saat boyunca bebeğinizden uzak kalacaksanız en az iki kez süt sağmanız önerilir. Bu, bebeğinizden uzaktayken süt tedarikinizi korumanıza yardımcı olacaktır.

Bebek Annesinden Uzaktayken Biberon Başına Ne Kadar Anne Sütü Almalıdır?

Genellikle anne sütüyle beslenen bebekler yaşamlarının ilk yılı boyunca yaklaşık her iki veya üç saatte bir yemek yerler ve son beslenmelerinden bu yana her saat için 30 ila 40 gram arasında anne sütü alırlar. Örneğin, bebeğiniz her üç saatte bir yemek yiyorsa, 85 ila 130 gram anne sütü içeren bir biberon vermeniz iyi olacaktır.

Bebeğiniz İle Evdeyken Emzirmeyi ve Süt Sağmayı Nasıl Yönetebilirsiniz?

Emziren ebeveynlerin çoğu, evde birlikteyken (sabah, akşam ve hafta sonları) bebeklerini emzirmeye devam etmeyi amaçlıyor. Bebeğinizi siz yanındayken emzirmek ve yalnızca siz uzaktayken süt sağmak birçok ebeveynin kullandığı bir yöntemdir. Eğer ebeveynler anne sütünden küçük bir "iş zulası" oluşturmak istiyorlarsa, bebeklerini emzirmenin yanı sıra bir de süt sağmalarını önerebiliriz.

Bazı ebeveynler yatmadan hemen önce veya sabah beslenmesinden sonra başka bir beslenmeye uyum sağlar. İşte bu anneler ve sabah 9'dan itibaren bebeğinden uzakta olan, emziren ve çalışan bir anneler için örnek bir program (akşam 5'e kadar):

  • 00 - Emzirme
  • 00 - "Bırakma" sırasında veya bakıcı geldiğinde emzirin
  • 10:00 - Sağma
  • 13:00 - Sağma
  • 16:00 - Sağma
  • 18:00 - Emzirme
  • 19:30 - Yatmadan önce emzirme
  • 22:30 - Gece boyunca ihtiyaç halinde süt sağma/emzirme

Bir rutin oluşturmakta veya bir pompayla yeterli sütü çıkarmakta zorluk yaşıyorsanız, yardım için doktorunuza başvurabileceğinizi unutmayın. Emzirmek ve süt sağmak zor bir iş olabilir bu sebeple doktorunuzla birlikte bu süreci yürütmek hayatınızı kolaylaştırmanıza muhakkak yardımcı olacaktır.

Bu ve bunun gibi yazılarımızın tamamına ulaşmak isterseniz web sitemizi ziyaret ederek tüm bloglar sekmesinden diğer yazılarımızı da okuyabilirsiniz. Bebeğinizin ihtiyaç duyacağı tüm ürünlere detaylı olarak göz atabileceğiniz web sitemiz üzerinden dilerseniz bizimle iletişime de geçebilirsiniz. Size ve küçük ailenize mutlu ve huzurlu günler dileriz 😊

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.