Ebeveynlerin aklındaki sorulara çözüm bulmak amacıyla görüştüğümüz uzman doktorumuzun anlattıklarını ve verdiği bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Keyifli okumalar :)
‘’Ebeveynler, bebeklerinin yeme alışkanlıklarıyla ilgili birtakım endişelerle bana geldiklerinde, onlara ilk sorduğum soru çocuklarının ne kadar süt içtiği sorusu oluyor. Bu soruyla birlikte fark ettiğime göre genelde, ebeveynler çocuklarının yaş grupları için ortalama süt ihtiyacının çok üzerinde süt tükettiğinin farkında değildir. Oysa çocukların yaşları ve boyutları için gereğinden fazla süt içmek, iştahlarını ve diğer yiyeceklere olan ilgilerini etkileyebilir. Kısacası, günümüzde çocuklar süt ile doyuyorlar. Amerikan Pediatri Akademisi, 12-18 ay arası çocukların günde 500 – 700 ml tam yağlı süt içmelerini önermektedir. Bu da sadece 24 saatlik bir süre içinde iki veya üç kere, 250 ml’lik süt öğünlerine ihtiyaç duydukları anlamına gelir.
Genellikle bebekler, beslenme için biberonu düşünmeden tercih ederler çünkü bu kısa yaşamları boyunca hem beslenme hem de duygusal rahatlama için ana yöntemleri biberon olmuştur. Bebekleri ve küçük çocukları biberondan katı gıdalara geçirmek ve onları motive etmek de bu yüzden bazen zor olabilir. Bir biberondan bardağa geçiş bu sürecin en önemli adımlarından biridir ve büyüme ve gelişimleri için de çok önemlidir.
İşte bebeğinizi 12-24 aylıkken biberondan bardağa geçirmeniz için başlıca dört neden:
1.Çürükler
- Sütün ana bileşenlerinden biri doğal şekerdir (laktoz formunda). Çocuğunuz ne kadar çok süt tüketirse, çürük geliştirme riski de o kadar artar. (Çocuğunuzun dişlerini en az iki kez fırçaladığınızdan emin olun!)
- Bebeğinizin yatağında bir biberon dolusu süt bırakma cazibesine sakın kapılmayın. Gece boyunca ağız içinde bekleyerek fırçalanmadığı için dişleri kaplayan süt nedeniyle çürük riski artar.
- Bebeğinizin uykusu sırasında boğulma riski de vardır. Bir biberonu o uyurken yanına bırakmak, gece boyunca bebeğinizin boğulma riski taşıyacağı anlamına gelir.
- Biberonla beslenme ile bebeğinizin dişlerinin düzeni arasında bir bağlantı olduğu da söylenmektedir. 24 aydan sonra, bir çocuğun biberonu ne kadar uzun süre kullandığı, dişlerinin düzenini etkileme olasılığını o kadar artırır.
- Bebeğinizin gece uykusunda bir rahatlama mekanizmasına ihtiyacı varsa, onları rahatlatmak için bir oyuncak hayvan veya sevdiği bir şeyi ona vermeniz yanına süt bırakmaktan çok daha mantıklı bir seçenektir.
2.Boş kaloriler
Çocuğunuz gün içinde çok fazla süt içerse, mideye giren sıvı miktarı ve sütün yüksek yağ ve kalori içeriği nedeniyle açlık duygusunu kaybedecektir. Küçük bir çocuğun günlük beslenme ihtiyaçlarını tamamlamak için diğer yiyecekleri ve katı besinleri de diyetine dahil etmesi gerekir. Dolayısıyla, çocuğunuz günün kalori ihtiyaçlarını büyük ölçüde süt ile karşılıyorsa, sütün sağlamadığı bazı besin ve mineraller de çocuğunuzun vücudunda eksik olabilir. Üstelik bu besin ve mineraller, çocuğunuzun gelişimi için oldukça büyük bir önem taşımaktadır.
3.İnce motor becerileri
Çocuğunuz yemek yeme ve yutma için gereken ince motor koordinasyonunu geliştirmeye başlamalıdır. Biberon kullanımının aşırı olması bebeklerin sadece eksik besin maddesi alarak doymalarına neden olmaz aynı zamanda onların uygun şekilde çatal tutmalarını ve yiyecekleri çiğnemelerini de engeller çünkü yemek yemenin ilerlemesi için ince motor becerilerinin gelişmesi gerekir ancak biberon bunun önünde bir engeldir.
4.Duygusal gelişim
Birçok küçük çocuk, biberonlarında duygusal rahatlama bulur. Biberonun duygusal bir işaret veya bir sakinleştirme yöntemi olma riski her zaman vardır. Çocuklar yaş aldıkça da, "duygusal destek biberonu" yerine başka öğeler koymak daha zor hale gelir. Ebeveynler biberon ile, çocuklarına sağlıklı bir sakinleştirme mekanizması sağladıklarını düşünebilirler, ancak gerçekte, biberonun çocuğa duygusal olarak hizmet ettiği ve beslenme için değil, duygusal rahatlama için olduğu davranış kalıplarını sürdürmektedirler. Bu da büyük bir yanlıştır.
Biberondan Bardağa Geçiş İçin İpuçları
Bebeğinizi ilk 12 aydan sonra mümkün olan en kısa sürede bir alıştırma bardağına geçirebilirseniz, hem sizin hem de çocuğunuz için bu süreç fevkalade kolay olur. Eğer ilk 12 aydan sonra bebeğinize sadece anne sütü veriyorsanız, doğrudan emzirmektense bebeğinizin sütü alıştırma bardağından içmesini öneririm.
Biberondan bardağa geçerken, çocuğunuzun sadece yemek zamanlarında biberon almasına izin vererek bu süreçi yavaşça başlatın. Çocuğunuzun kendini sakinleştirmeyi öğrenmesine yardımcı olmak için uyku ve yatma zamanlarında biberon kullanmaktan kaçının.
Biberonda su yerine süt kullanabilirsiniz. Çocuğunuz biberondan süt içmeye alışkın olmadığı için bu durum bebeğinizin biberona olan ilgisini azaltabilir. Bu değişiklik aynı zamanda bebeğinizi gece biberonu isteklerinden vazgeçirebilir. Lütfen bu değişikliğin 1 yaşından sonra ve sadece az miktarda su ile yapılması gerektiğini de unutmayın.
Bu geçişi kolaylaştırmak için size verebileceğim en iyi ipuçlarından biri, sağlıklı bir atıştırmalığı alıştırma bardaklarının yanında vermektir. Bu, çocuğunuzun yeni yiyecekleri ve dokuları tanımasını teşvik etmeye yardımcı olabilir.
Bir alıştırma bardağını ilk kez tanıttığınızda, en az dirence sahip ve gelişimine en uygun olan alıştırma bardağını seçmek önemlidir. Biberonu en çok taklit eden ve kolay kavranabilen tutma kollarına sahip bir alıştırma bardağını seçmek istemeniz oldukça normal. Ancak daha sonralarda, ince motor koordinasyonlarını geliştirdikçe çocuğunuzu daha gelişmiş alıştırma bardaklarına geçirmelisiniz.
Alıştırma Bardaklarına Geçiş İçin Son Fikir ve Öneriler
Ebeveynliğin diğer birçok zorluğu gibi, lütfen bu yeni geçişlerin ve beceri ve rutinlerin gelişiminin de zaman alabileceğini ve sizi zorlayabileceğini unutmayın. Çocuğunuzun biberondan tamamen vazgeçmesi için farklı teknikler, rutinler ve yaklaşımları denemeniz bu süreç içerisinde gerekli olabilir. Çocuğunuz uygun miktarda süt içtiği ve yiyecekleri daha bağımsız bir şekilde yiyebilmek için gerekli ince motor becerileri geliştirdiği zaman, çeşitli yiyecekleri daha istekli keşfetmeye başlayabilir.’’
Bu ve benzeri yazıların size ve ailenize yardımcı olduğunu düşünüyorsanız tamamına ulaşmak için bloglarımıza göz atabilirsiniz. Çocuklarınızın ihtiyaç duyabileceği tüm ürünler için ise sitemizi ziyaret edebilir ve bizimle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz! :)
Yorum yap